MTI

Átkeresztelték a Rosetta leszállóegység landolási helyét

Egy apró nílusi sziget, Agilkia nevét viseli mostantól a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösmag "fején" lévő, eddig csak J-pontnak nevezett hely, ahol egy hét múlva, november 12-én landol a Rosetta-űrszonda leszállóegysége, a Philae.

Agilkia szigetére telepítettek át az UNESCO által koordinált nagy núbiai mentőakció során az Asszuáni-gát megépülésével víz alá kerülő Philai szigetéről több ókori építményt, köztük a legnagyobb egyiptomi Ízisz-templomot - olvasható az Európai Űrügynökség honlapján.

A leszállóhely nevét nemzetközi pályázat során választották ki, amelyre 135 országból több mint 8000 javaslat érkezett. Ókori és modern nyelveken egyaránt születtek javaslatok, amelyek a legkülönfélébb témákat ölelték fel. A győztes koncepció összefüggésben van a Rosetta és a Philea óegyiptomi "eredetével". Az űrszonda neve ugyanis az 1799-ben a Rosette (ma Rasid) nevű kikötővárosban feltárt feliratos gránitdarabra, a rosette-i kőre utal, és Philai szigetén, amelyről a leszállóegységet nevezték el, tálalható az az obeliszk, amelynek segítségével Champollion megfejtette a hieroglifákat, az ókori egyiptomiak szent írását.

"Agilkia a legmegfelelőbb név a leszállási hely megjelölésére. Philai szigetének szentélyeit Agilkiára telepítették, e nagyszabású technikai vállalkozásnak köszönhetően menekültek meg az ókori műemlékek. Egy hét múlva pedig a leszállóegység az üstökösmagon landol egy sokkal ambiciózusabb vállalkozás keretében, amelynek köszönhetően többet szeretnénk megtudni Naprendszerünk születéséről" - hangsúlyozta Fred Jansen, az ESA Rosetta-küldetésének a menedzsere.

A Philae-leszállóegység november 12-én, közép-európai idő szerint 9 óra 35-kor indul útnak, amikor az űrszonda 22,5 kilométerre lesz az üstökösmagtól, és 7 órával később érkezik meg úti céljához. A sikeres leszállásról a jelzés közép-európai idő szerint 17 óra táján érkezik meg a földi irányító központba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!