MTI

Sikerült az Orion űrkapszula landolási tesztje

Sikerült a NASA új Orion űrkabinjának landolási tesztje - számolt be a BBC News.

Az űrhajósokat szállító amerikai űrrepülők helyettesítésére tervezett Orion kapszula az arizonai sivatagban ért földet, miután több mint tíz kilométer magasból dobták ki egy C-17-es katonai szállítógépből. A NASA közleménye szerint az Orion új ejtőernyőrendszere kitűnően vizsgázott, az űrkabin teljes biztonságban szállt le. Mark Geyer, az Orion programmenedzsere elégedetten nyilatkozta, hogy a tesztekkel igazolták az ejtőernyőrendszer megbízhatóságát, a kísérletek segítettek megerősíteni, hogy az űrhajósok biztonságban landolhatnak majd az Orionnal.

Az amerikai űrkutatási hivatal első próbaútjára készíti fel az Oriont. A decemberre tervezett kétórás, a Földet 5700 kilométeres magasságban négyszer megkerülő útra az űrjármű ember nélküli változatát küldik. A kapszulát hordozórakéta juttatja az űrbe. Az Orion visszatérése során tovább tesztelik a jármű működését. Az Orion első ember nélküli küldetését 2017-re tervezik, amikor az űreszköz a Hold környékére "ruccan ki", majd visszatér a Földre. A légkörbe másodpercenként 11 kilométeres sebességgel lép be, ez lesz az űrkutatás történetének leggyorsabb belépése.


A legutóbbi kísérlet során, amelyet az amerikai hadsereg yumai bázisán végeztek el, a szakemberek erősebb igénybevételnek tették ki az ejtőernyőket azzal, hogy engedték az Oriont tíz másodpercig "szabadon esni", ezáltal nőtt a jármű sebessége és az aerodinamikai nyomás. A szabadesés után az Orion felső fedőlapja (FBC) a terveknek megfelelően vált le, és kinyíltak az ejtőernyők. A szerdai volt az utolsó alkalom, amikor a teljes ejtőernyőrendszert tesztelték az Orion első űrbe vezető útja előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!