MTI

Hadrendbe állt az első negyedik generációs orosz atom-tengeralattjáró

Hadrendbe állt az első Jaszeny osztályú, negyedik generációs orosz atom-tengeralattjáró az észak-oroszországi Szeverodvinszkben.

A K-560-as többfunkciós, nukleáris meghajtású hajó az orosz haditengerészet legcsendesebb tengeralattjárója. Fedélzetén 90 fős személyzet van. Csendes üzemmódban, víz alatt 52 kilométeres óránkénti sebességre képes. A támadó tengeralattjárón 24 darab korszerű Oniksz és Kalibr cirkálórakétát helyeznek el és nyolc torpedót képes egyszerre útnak indítani. Nemcsak hadihajók és tengeralattjárók, hanem szárazföldi célpontok ellen is bevethető.

A Szeverodvinszkről elnevezett atom-tengeralattjárót 1993 decemberében kezdték építeni a Szevmas nevű hadiüzemben és 2010 júniusában bocsátották vízre. Azt követően közel 250 napot töltött próbaüzemen a tengerben. Viktor Csirkov, az orosz haditengerészet főparancsnoka az atom-tengeralattjáró ünnepélyes hadrendbe állítása alkalmából elmondta, hogy a jövőben robotizált berendezésekkel kívánják növelni az ilyen fegyverzetek harci képességét. A robotok a célpontok felderítését segítik és a tengeralattjárók rejtőzködését tökéletesítik.


Az RBK orosz hírügynökség közlése szerint 2020-ig nyolc Jaszeny osztályú atom-tengeralattjárót építenek Oroszországban az ország haditengerészete számára. Csirkov tengernagy az ünnepségen kijelentette: "megköveteljük az ipartól, hogy megállás nélkül, amint befejeződik az előző tengeralattjáró-generáció tervezése, lásson hozzá a következő generáció tervezéséhez."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #6
  Gondolom a rendszerváltás ott is kifejtette jótékony hatását. A szétesés már csak ilyen...
 • kiralysanyi #5
  "1993 decemberében kezdték építeni "

  Nem siették el... :)
 • Benderulz #4
  A Wikipédia szerint meg 12 van tervezve.
 • Benderulz #3
  A képes leírásban legalább hat hajót írnak, a cikkben meg nyolcat.
 • ostoros #2
  Az biztos. Bár a rakétái nem interkontinentálisak. Egy kicsit közelebb kell menni.
 • Sir Quno Jedi #1
  Na ez ám a csúcstechnika. Egy ilyen kis jószággal ki lehet takarítani egy kontinenst problémák nélkül. :D