Balázs Richárd

Miért használnak nőket az öngyilkos bombatámadásoknál?

A képen látható "Szalima" néven ismert 23 éves dagesztáni nőt, akinek a férjét tavaly megölték az orosz különleges egység tagjai, most súlyos veszélyként értékelik a februárban kezdődő, Szocsiban megrendezésre kerülő téli olimpiai játékokon.

Ruzsanna Ibrahimova egyike az úgynevezett "fekete özvegyeknek", azoknak a nőknek, akiket az iszlám szeparatisták toboroztak a konfliktusokkal teli csecsen és dagesztáni tartományokból öngyilkos merényletek elkövetésére.


Miért használnak nőket ezek a csoportok? A terrorizmussal foglalkozó szakértők szerint a nőknek több előnyük is van a férfiakkal szemben az ellenőrzőpontokon történő átjutásnál. "Hordozhatnak dolgokat magukon, a biztonságiak többsége ugyanis nem fogja vizsgálni a melleiket" - mondta Anne Speckhard, az amerikai Georgetown Orvosi Egyetem pszichiáter professzora, aki több tanulmányt is készített az öngyilkos robbantókról. "Az ellenőrzőpontokon lévő férfiak többsége keményen lép fel a férfiakkal szemben, de kényelmetlenül érzi magát, ha mindenhol végig kell fogdosnia egy nőt. Ezen felül a nők jók a férfiak figyelmének elterelésében beszélgetéssel, vagy más módszerekkel"

Speckhard szerint az öngyilkos merénylők Szocsiba is bejuthatnak, még ha az olimpiai események színhelyeit nem is veszélyeztetik, itt ugyanis magasabb szintű hatósági ellenőrzés lesz jelen, akiken a fekete özvegyek is fennakadnának. Csecsenföld függetlenségi törekvései óta használ öngyilkos merénylőket, ami a 2000-es évek elejére nyúlik vissza. A 2002-es moszkvai színházban lejátszódott túszdrámában, a 2004-es beszláni iskola elfoglalásában is szerepet kaptak a nők, valamint két nemrég lejátszódott volvográdi támadásban is részt vettek, melyben 34 ember halt meg.

Hétfőn Oroszország négy potenciális női öngyilkos robbantó körözéséről adott ki közleményt, melyek egyike már Szocsiban volt. Tavaly az orosz biztonsági erők minden korábbinál szigorúbb hajszát indítottak a női gyanúsítottak után. Ennek keretében az orosz parlament törvénybe iktatott egy indítványt, mely szerint a tradicionális iszlám öltözéket viselő nőket a ruházat eltávolításával kutathassák át, ami nagy felháborodást váltott ki az iszlám közösségekben. "A nőkkel nem veszíthetnek" - mondta Mia Bloom, az ugyancsak amerikai Massachusetts Egyetem biztonsági tanulmányokra szakosodott professzora. "Kiváló megoldást jelentenek a fegyverek és robbanószerek becsempészésére, ha pedig átkutatják őket, az felháborítja az embereket"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #14
    De miért öngyilkos? Megértem hogy a testén viszi be a bombát, de az leszerelhetné magáról a mosdóban, aztán valahol otthagyhatná, erre könnyebb rábeszélni bárkit mint az öngyilkosságra.
  • Tetsuo #13
    Nexus, mindenbe és mindenhol lehet robbanóanyagot tenni. Hogy néhol vannak ellenőrző pontok, pl. reptereken, az semmit nem tud megakadályozni, politikai célja van.
    Csak egy orwelli világ totális megfigyelése esetén lehet kiszűrni minden bombát és akár a gondolati ellenállást is.
    Végülis te is ezt mondod, más szavakkal. :-)
  • NEXUS6 #12
    Csak nehogy....!
    Ja nem, már késő.

    Amúgy meg a, mondjuk úgy: nem hagyományos hadviselést folytató politikai erők, mindíg is a kisebb ellnállás irányába fognak mozdulni. Ha a csajszikra túl nagy hangsúlyt fektetnek, akkor jönnek a lurkók, meg a rokik. Egy kerekesszéket ki vizsgál át rendesen? Még segítenek is neki átmenni, ha nincs akadálymentesítve a bejárat.

    Ahogy itt céloztak rá, az nem úgy kezdődik, hogy jön valami fanatix csákó, aki csetruletten felveti a csajszinak, hogy nincs-e kedve öngyilkos merényelni. Itt van egy politika feszültség, ami az egyik fél gyengesége miatt nem éri el a háború szintjét, mert a másik ezt sikeresen el tudja ezt nyomni. Az ilyen terror akciók totális elnyomásához viszont minden egyes saját állampolgárt is el kell nyomni valamilyen szinten. Azonban úgy tűnik, hogy a nyugati világ már ezt is kezdi felvállalni.
    ;(
  • Tetsuo #11
    Már majdnem jó. Azért én tudok ennél bulvárosabb címet is:
    Miért nem használnak több nőt az öngyilkos bombatámadásokhoz?
    :-D
  • ostoros #10
    Ja, bocs, ez nem ide tartozik.
  • ostoros #9
    https://www.youtube.com/watch?v=dGOC-_Jngzc
  • Ender Wiggin #8
    a nőkkel mindig csak a baj van...
  • Vol Jin #7
    Re :sanyicks

    Komoly rábeszélés kell, hogy öngyilkos merénylőket toborozzanak. Hosszú folyamat. Megkörnyékezik,beszélgetéssel, erősítik az ellenségképét, manipulálják, apránként rávezetik. Komoly pszichológiai módszereket alkalmaznak.

    Nem úgy megy az, hogy meghalt a férjem, jajj, akkor most öngyilkos merénylő leszek.
  • errorista #6
    akarsz rola beszelni?
  • jawarider2 #5
    Mert nem tudnak utána gyereket szülni ergo a Föld népességnövekedését lassítják.

    (bocsánat, k.rva szar napom van. Tudom ez nem ok, hogy ilyeneket írjak.)