MTI

Háromszázezer forintos Farmville-tartozás

Közel háromszázezer forintos tartozást hozott össze egy 12 éves brit fiú, aki a saját zsebpénze után édesanyja hitelkártyáját használta a Facebook közösségi portálon található virtuális farmja csinosítására.

A Farmville mezőgazdasági szimulációs játék ingyenes, azonban a játékosok a gyorsabb előrejutás érdekében valódi pénzt válthatnak a játékban használt virtuális fizetőeszközre. A túlköltekező fiú elsőként a saját 288 font zsebpénzét költötte el, majd édesanyja hitelkártyáját kölcsönvéve további 625 fontot fordított a terméshozam növelésére és egyéb virtuális földművelő eszközök beszerzésére.

A játékot fejlesztő Zynga a pénzt nem adja vissza, mert a fiú is azon a címen lakik, amelyen a hitelkártyát regisztrálták. A kártyatárság viszont csak akkor fizethetné vissza a kifogásolt összeget, ha az anya a rendőrségen feljelentené a fiát. A játékra költhető néhánydolláros mikrofizetésekből a Farmville fejlesztőjének annyi bevétele származik, hogy a szoftvercég piaci értékét ma már több mint 5 milliárd dollárra (974 milliárd forintra) becsülik.

A tavaly júniusban indult játékot becslések szerint világszerte 80 millióan játsszák, a kitartóbbak közül mintegy 30 millióan napi rendszerességgel művelik a közösségi portálon található földjeiket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #25
    Én du fél 2-ig jártam suliba. A szüleim este 6 után értek haza. A közte lévő időben szerinted labdázniuk kellett volna velem, vagy kiállításra vinni?

    Egy 12 éves gyerek nem feltétlenül hoz értelmes döntéseket, sőt, egy 14, vagy egy 18 éves se. Olvassatok már mondjuk totalcart, hogy az ott lévő autóbuzik micsoda rozsdaboglyákat vettek a 18 éves korukra összekapargatott léből, hogy utána a konyhában csinálják a motorgenerált. Normális? Fenéket. Gyerek? Naná.
    A cikkben lévő gyerek hülyeségre költötte a pénzét? Persze. De ki nem? Jelenleg pengébb verdákkal furikázik, mint amivel ti valaha is fogtok, és az élet császára? Naná.
    Az én ált. isk. osztálytársaim közül jópáran a zsebpénzükből tejport vettek és azt ették szünetben, mert az volt a menő. Kg árban kb a legdrágább ehető valami volt, de legalább jó szar. És most meg mérnökök, tanárok, traktorosok. De ismerek olyan ex-tejpor evőt is, akinek a tulajdonában van Magyarország top5 siteja közül az egyik, és bármikor megvehetné az sg-t kilóra. Még jó hogy kiskorában nem négyelték fel.
    Ennek a gyereknek a környezetében most a FarmVille a menő. Legalább nem fog tőle fosni, mint a tejportól:-D A lopás más kérdés, azt szankcionálni kell, ahogy lentebb is írtam.
  • Komolytalan #24
    A te neved aztán jól cseng. Dadogsz, gyerek? Menjél logopédushoz.
    Egyébként meg az, hogy ha egy egy 12 éves gyerek olyat tesz ami az aktuális kultúra szerint nem elfogadott, az nyilván a nevelés hibája. Mi másé lenne, genetikai? Náci-e vagy, hogy ez benned felmerült?
    Lehet hogy te büszke vagy arra, hogy egy nyilvánvaló axiómát felismersz, de ha majd az intelligenciád meghaladja a lábméretedet fel is fogod, hogy mit írtam.
  • Csak77 #23
    Mivan??
  • Kindred Blades #22
    Mondjuk ha az összes opciót kimeríted azzal, hogy otthon játszik a gyerek a gép előtt, vagy diszkóban részegen, akkor téged sem neveltek túl.
    Egy tizenkét éves kölyökkel tessék kimenni a utcára, a pályára rúgni a bőrt, tessék elvinni túrázni, vagy akár moziba, ne adj isten, ha egy olyan kiállítás van, amit ő is érdekesnek találhat, akkor oda.
    Az nagyon gyenge érv a számítógép mellett, hogy vagy ez, vagy a kocsma, mert legalább másfél tucat egyéb szórakozást is fel tudok sorolni, csak így, kapásból, ami a fenti kettőnél jóval hasznosabb mind a gyerek mentális, mind a fizikai fejlődése szempontjából.
    Ha a média már elkúrta az értékítéleteteket, hogy vagy a gonosz diszkó és társasági élet (mert ugye egy kölyök nem csak kocsmába járhat haverokkal, ha jól van nevelve, akkor nem is ez lesz a központi életfilozófiája), vagy az angyali (és jó drága) TV, XboX, PS3, franctudjami, akkor gratulálok, beettétek a társaságok által nyomott marketingpropagandát.
    És még észre sem veszitek.
  • WilliamMcKinley #21
    Ebben az egyetemes dologban nagy általánosságban igazadban, de akadnak olyan erős kivételek akik nem erősítik azt amit mondasz hanem porig rombolják. Csak tudod nem mindegy hogy kivel barátkozol és akkor kiderül...
  • nimfas #20
    íme... így születik meg a "virtuális paraszt" mint fogalom.

    Mert anyuka nem viszi le a gyereket a játszótérre, hogy ott túrja a homokot, inkább odabassza a gép elé (addig sincs vele gond :-D) és ez lesz az eredménye.

    Én is fix. zsebpénzt kaptam annak idején és érdekes, de megtanultam beosztani és becsülni.
  • Csak77 #19
    Lehetek a "Az anti-winnie brigád" harmadikszámú képviselője?
  • Csak77 #18
    Ebben nem biztos, hogy igazad van. Aki azt mondja, hogy "szeretetet nem lehet pénzzel megváltani", az hazudik. Pénz nélkül állandó feszültség, nyomorúság, féltékenység, balhék vannak. Mellesleg, egyetemen, főiskolán legjobb tanulók szülei kívétel nélkül(biztos van kívétel, de nem valószinű) vagyonos emberek. Gondolom ezt még nem vetted észre, mert nem jártál sem egyetemre, sem főiskolára.
  • pixx #17
    Hogy anyád, meg apád megtanítsa mi a rossz, meg a jó közti különbség nem kell egésznap otthon lenniük veled.
    Az én szüleim reggel jártak dolgozni, és délután 6-7-re hazaértek. Suliból egyedül jöttem el, leckémet megírtam egyedül. Olykor boltba is mentem.
    Mondjuk elmagyarázták,, hogy kinek mi a dolga a családban.
    Teszem hozzá, hogy volt egy osztálytársam, az ő szülei reggeltől estig nyomták, és neki voltak a legjobb játékai. Én meg tök féltékeny voltam. Aztán apám elmagyarázta, hogy a szeretetet nem lehet pénzzel megváltani.
    Majd ez az osztálytársam 5.-ik húzta velem, aztán kétszer megbukott, azóta se hallottam róla...
    Mondjuk ha a szülei nem pénzzel vásárolják meg a gyerek szeretetét, akkor biztos másképp alakul a sorsa...
    Ez nem arról szól kinek mennyit vannak otthon a szülei, hanem ki mennyit foglalkozik a gyerekével, mert napi egy óra még mindig jobb, mintha egész nap csak kerülgetitek egymást, és inkább vesz neked valami drága szart, csak hagyjd már békén...
  • FefeeX #16
    Nagyot nem tévedsz, bár azért lehetett taktikázni, az ilyen játékokban az számít, mennyi időt vagy képes rá áldozni. A pénzzel meg lehet hozzá venni csalásokat, már legalábbis a többi játékoshoz képest ez csalásnak minősül, mert könnyebben hozzájutsz anyagokhoz (gyakorlatilag az időt vásárolod meg), de az egésznek totál semmi értelme nincs :)