MTI

Veszélyben a Facebook és a FarmVille együttműködése

Vitába keveredett a Facebook és a Zynga, miután a világ legnépszerűbb közösségi portálja növelni kívánja az oldalán keresztül bonyolított pénzügyi tranzakciók jutalékainak mértékét.

A közkedvelt FarmVille mezőgazdasági szimulációs játékot is fejlesztő amerikai vállalat egyáltalán nem örül annak, hogy a Facebook ezután 30 százalékra kívánja emelni a játékosok mikrofizetéseiből levont jutalékot. Ezért állítólag már az is felvetődött, hogy a több mint 83 millió virtuális farmert számláló játék és a közösségi portál között megszűnik az együttműködés. Ha a feleknek nem sikerül megegyezniük, akkor a szintén népszerű MaffiaWars, FishVille, illetve a CaféWorld sorsa is veszélybe kerül.

A FarmVille, a többi közösségi portálon található játékhoz hasonlóan ingyenes, azonban a játékosok a gyorsabb előrejutás érdekében valódi pénzt válthatnak a játékban használt virtuális fizetőeszközre. A tavaly júniusban indult játékból a Zynga éves bevételét közel 150 millió dollárra (33,5 milliárd forintra) becsülik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bippo #10
    :) gondolom ment a dobálózás, meg az ijesztegetés a jobb pozíció/% kiharcolása miatt. Egy szétválással mindenki csak bukott volna, nem is keveset.
  • VLaci #9
    Rovid leszek: http://www.socialtimes.com/2010/05/facebook-and-zynga-enter-into-five-year-strategic-partnership/
  • motyodlee #8
    megszűnne, engem bizony nem zavarna... a suliban a könyvtári gépek előtt mindenki átkapcsol "virtuál paraszt módba" aztán el sem lehet őket kergetni a gereblye mögül...
  • UoNokedli #7
    "FarmVille mezőgazdasági szimulációs játék" xD
  • Poetro #6
    Igazából ha saját oldalt is csinálnak, akkor is nagyon sokat fognak veszteni. Az egyik dolog, hogy csökken a folyamatosan bejövő felhasználók száma, mivel nem látod az ismerősök hírfolyamában a FarmVille állapotukat. Ez ugye csökkentett reklámfelületet jelent. Megszűnik a haverokkal való rivalizálás lehetősége, és nem tudják az aktuális problémájukat kibeszélni a Facebookon. Új tagok meghívása, azoknak ajándékküldés is bonyolultabbá válik, mivel nem tudsz böngészni a kismillió ismerősöd között, hogy most kinek is küldjek ajándékot, hogy nekem ettől jó legyen, mert kapok vmi X kedvezményt.
    A másik dolog, hogy a Zynga-nak fel kell építeni egy saját infrastruktúrát, fejleszteni saját felületet, ahol a belépéseket, és "ismerősöket" karbantartják a játékon belül, ami a Facebook APIját használva gyerekjáték jelenleg. Szóval sokat szívhat a Zynga, ha kilép a Facebook kötelékéből, és saját irányt vesz, nem beszélve, hogy ez mennyi fejlesztési költséget jelenthet, valamint népszerűség, ezzel együtt bevételcsökkenést. A népek nem feltétlen fognak a Zynga oldalára is bejelentkezni
  • Loverman #5
    ha csöndben maradtál volna.... nem szűnnének meg, hanem a Zynga csinálna saját oldalt, ahol a bevétel 100%-a lenne az övé. Néha talán gondolkodj mielőtt írsz ;)
  • Szefmester #4
    jaja kapáljanak kint a földeken ne a gép előtt.. mellesleg hogy lehet már valaki ekkora barom.. kevesli azt a 70%ot? inkább választja a semmi bevételt, mint a 70%ot.. megérdemli ha elfelejtik :)
  • ntom #3
    hajrá farmville!
  • ADAMEX9 #2
    "mezőgazdasági szimulációs játékot" tisztában vannak a szimuláció fogalmával? Az egy gagyi mesevilág, ahol az életüket elunott emberek nap mint nap kapálnak. Ha annyira tetszik a mezőgazdaság, akkor gyertek ki falura és csináljátok élőben. Biztos nem lenne olyan jó tisztán tartani a teheneket, mint FarmVille-ben.
  • Atkamon #1
    Úgysem fogják leszedni ezeket facebook-ról... Iszonyat sokan vannak, akik csak a játék miatt vannak facebook-on, vagy legalábbis csak amiatt nézik naponta (többször) az oldalt.