MTI

Megbukott a Nokia N-Gage platform

Jövőre megszünteti a Nokia az N-Gage elnevezésű, játékgéppel kombinált telefonra alkalmazott játékok elérhetőségét.

A finn cég ugyan 2008 áprilisában más Nokia-telefonokra is feltölthetővé tette az eredetileg N-Gage-re készült játékait, ám mostani bejelentésük szerint további fejlesztések mostantól már nem várhatók, sőt a szolgáltatás maga is megszűnik 2010-től. Hosszú évek próbálkozásai és két külön modell után sem vált igazán sikeressé az N-Gage. Ezért a vállalat a hardver helyett inkább a játékok frontján próbált 2008 áprilisában érvényesülni: az interneten keresztül mintegy harmincfélét kezdett árusítani okostelefonjaira. Mivel azonban ez a vállalkozás sem vált vált nyereségessé ezért megszűnik az online szolgáltatás is. Maga a hivatalos N-Gage közösségi honlap 2009 végéig üzemel.

Az első N-Gage modell 2003-ban került piacra, és bár a Nokia a Nintendo GameBoy Advance vetélytársának szánta, nem sikerült ringbe szállnia ellene, mert a telefonáláshoz tervezett billentyűzet nem volt igazán jó a játékhoz, de a "játékos kialakítás" miatt telefonként is kényelmetlen volt. A Nokia később kiadott egy újabb modellt, a szintén sikertelennek bizonyult N-Gage QD-t is. A Nokia éppen ezért egységesíteni akarja a készülékeire kiadott játékok piacát és az N-Gage márkát elhagyva ezentúl minden programot saját alkalmazásboltjában, az Ovi Store-ban tesz elérhetővé.

"Sokkal praktikusabb, ha minden mobiljátékot egy helyről lehet letölteni és az Ovi Store erre a legalkalmasabb" - fogalmazott közleményében a Nokia, amely a jövőben sem mond le a mobiljátékokról, hiszen ez az Ovi Store-ból legtöbbet letöltött alkalmazás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rocko #8
    a qd mint telefon is jó volt, csak retek lassú volt... meg szar volt a kijelző...
    kicsit ha tornáztak volna még, akkor valszeg több profitot tudtak volna termelni... de így... csináltak is valamit meg nem is...
    játékok közül volt egy pár korrekt darab. s60v3 és utániakra nem voltak értelmes játékok, alig írtak valamit s60ra. jávás szarból volt fosásig...
  • gosub #7
    Tök felesleges volt erre egy külön platformot csinálni, túl felaprózódott és az átjárhatóság... Az eladások, sikertelenség meg is mutatta.
  • n3whous3 #6
    a marketingje nem volt elbaszva, ment egy ideig, csak senkinek nem kellett
  • xen #5
    Nekem volt n-gage-em. A telefonálás tényleg kicsit gáz ha nem headsettel csinálod, de mint kézikonzol megállta a helyét. Voltak nagyon gyenge játékok is rá, de voltak kifejezetten igényesek is, jó grafikával. Az meg hogy a telefonálásra tervezett billentyűzet ne lett volna jó játékra??? Ezt a billentyűzetet játékra tervezték! Egy pillanatra sem volt olyan érzésem egy játékban sem hogy nehézkes lenne az irányítás. Még a Raymanben sem ahol kúszni mászni ugrani dobálózni kellett. Szerintem jó kis telefon volt. Nem vagyok közgazdász, de szerintem az elhibázott marketing volt a veszte. Lehet nem üres utcákat kellett volna a reklámokban mutogatni.
  • Ruley #3
    Jé erre még emlékszem gyerekkoromból, egyszer láttam is egyet élőben...
  • Beast Machine #2
    Megbukott az N-Gage.

    NEM MONDOOOOD :O!

    Ezt már 2005ben is midnenki tudta....
  • zola2000 #1
    "A finn cég ugyan 2008 áprilisában más Nokia-telefonokra is feltölthetővé tette az eredetileg N-Gage-re készült játékait"

    Nem igaz, az NGage1-es játékok nem érhetőek el NGage2vel, ez egy külön platform akart lenni.