Berta Sándor

A játékpiacot is meghódítják a tábla PC-k

A Deloitte legfrissebb tanulmányában megállapította, hogy az okostelefonok mellett a táblagépek is egyre inkább a konzolok konkurenseivé válnak.

A felhasználók jelentős része már egynél több mobil készülékkel rendelkezik, melyeket egyre erősebb hardverrel látnak el a gyártók. Ezek a termékek könnyen kezelhetők és számos feladat elvégzésére alkalmasak, így a mobil játékpiac is folyamatosan növekszik és mind a férfiak, mind a nők körében egyre népszerűbbek a mobil játékok. Klaus Böhm, a Deloitte médiaigazgatója elmondta, hogy Németországban különösen jelentős, 33 százalékos növekedést ért el a mobil játékpiac.

A játékfejlesztők az elmúlt hónapokban rájöttek arra, hogy érdemes kifejezetten olyan programokat alkotni, amelyek az okostelefonokon vagy a tábla PC-ken futtathatók. Miután a mobil szélessáv is terjed, így a feltételek adottak akár az online játékokhoz is. A táblák és az okostelefonok kényelmes hozzáférést nyújtanak az alkalmazásokhoz, érintőképernyőkkel vannak ellátva, ezért egyszerűen kezelhetők. A Deloitte által megkérdezett felhasználók 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az okostelefonokra vagy a táblagépekre letölthető alkalmazások negatívan hatottak ki a konzolhasználatukra, 23 százalékuk pedig az okostelefonja vagy a tábla PC-je miatt már nem is használja a játékkonzolját.


A mobil játékok különösen az Egyesült Államokban népszerűek, a megkérdezettek 43 százaléka játszik a mobil készülékén. Ugyanez az arány Franciaországban 38, míg Németországban 32 százalék. A férfiak esetében ez az arány 31, míg a nőknél 32 százalék. A mobil programok a 14 és 28 év közötti korosztály tagjai körében a legnépszerűbbek, 58 százalékuk játszik az okostelefonján vagy a tábláján. Ugyanakkor az is figyelemre méltó, hogy a 46 és 64 év közöttieknél ez az arány 2011-hez képest 50 százalékkal nőtt. A készüléktulajdonosok hajlandók fizetni is a mobil játékokért. Különösen igaz az e a tábla PC-k tulajdonosaira, s közülük is az Apple-készülékkel rendelkezőkre.

Klaus Böhm szerint a mobil készülékek elterjedésével egyre jobban előtérbe kerülnek a multiplatform-stratégiák, mert optimálisan csak így lehet kiaknázni a jelenségben rejlő lehetőségeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ugh #8
    Ez mind szep csak a a pc is fejlodik.
    Ahhoz meg hogy pc vagy xbox3600 szintet hozzon egy tabla jatek mogotte teljesitmeny is kell. Az meg nagy aramfogyasztassal jar. Nem beszelve a hofejlodesrol.
    Az meg hogy p4 teljesitmenye van.
    Valamiben igen masban meg nem.
    Egy komolyabb atom teljesitmenyet sem erik el (szinten mobil cucc proci) hiaba annyi a mag, hogy mar nem is proci hanem dinnye, meg 1 ghz.
    Szal lehet(-ne) ra csak akkor a hurcikalasrol meg az utazas kozbeni jatekrol tegyel le.
    Akkor meg mar tok mindegy, hogy konzolnak hivjak vagy tabla pc-nek.
    Aki szeret jatszani az nem szeret egy uveglapon idetlenekedni.
    Egy fps-t tps-t nem lehet normalisan iranyitani tablan.
    Aki az ellenkezojet allitja az konkretan hulye.
    Nezd meg, hogy le vannak butitva mar a boxhoz kepest is.
    Az ami pc full konnyu az boxon nehezkes (ugy is allitjak be a nehezseget)tablan meg konkretan lehetetlen.
  • Zombee #7
    Ráadásul ugyanazon architektúra a PC és az XboX, míg a tabletek ARM chipes megoldásai különböznek.
  • Zombee #6
    Könnyedén oda-vissza portolni... PC-re sem tudják megoldani, pedig ott a hardver jóval erősebb.
  • Botond #5
    Én is azt hittem, aztán kipróbáltam egy iphonet settlersel, nfs-el, max effectel, gothic szintű rpg-vel (bard's tale és aralon), gta3al, hogy csak a fontosabb pc portokat említsem. De van hack and slash diabló klónból is színvonalas (heroes call) és rengeteg egyéb játék ami eléri azt a szintet ahol a pc játékipar tartott a p4es korszakban. Még van lemaradás, de látványosan csökken.
  • Zro #4
    Az új WII-U kontrollere is egy tábla-pc. A bennük lévő hardware évrő évre megduplázza az erejét. Már a mostani több magos gpu és cpu párossal ellátot gépeken futó játékok is egyre élvezhetőbbek. Ha rákapnak a játékgyártók, lcd-re kirakva, kontrollerként használva vagy rákötve egy kontrollert simán labdába rúghatnak majd az új konzolok mellett pár éven belül. Ráadásul most jön majd egy konzol Android alapokon, így játékokból sem lesz hiány. S jönnek a Win8-as táblák, amire könnyedén lehet majd boxról és vissza portolni, sőt valószínűleg kontrollerként is használhatóak lesznek az új boxhoz.
  • Zombee #3
    Van FPS mobilra, táblagépekre :). Amúgy nem látom, hogy vetélytárs lenne a tablet, magam részéről elképzelhetetlennek tartom, hogy PC elől átüljek a kisebb képernyő, és a korlátozott, butább játékok elé.
  • bino512 #2
    Persze... nem fps-ezek ,nem stratégiázok... nem rts..ezek mert ott vannak az ANGRY BIRDS típusú bugyutaságok :D
  • Ender Wiggin #1
    ugyanmár.