Gyurkity Péter

Nintendo: gödörben a Wii

A jelek szerint már a kiadót is zavarja a konzol forgalmának csökkenése, a helyzetet pedig úgy ítélik meg, hogy ebből gödörből nem lesz könnyű kimászniuk.

A GameSpot két japán lap cikkére hivatkozva ír arról, hogy a cég első embere borúlátóan nyilatkozott a jelenlegi helyzetet, valamint a jövőt illetően. Satoru Iwara elnök-vezérigazgató ugyanis a negyedéves eredmények ismertetése után újságírók előtt elmondta, hogy nagyon nehéz lesz kikecmeregni a jelenlegi állóvízből, bár ő még mindig optimista.

Az év közepén még úgy tűnt, hogy kisebb bukkanón akadt fenn az addig az eladásokkal lehengerlő eredményt nyújtó Wii konzol, amely a játékélmény kihangsúlyozásával kétségtelenül felkeltette a laikusok figyelmét. A most nyilvánosságra hozott adatok szerint azonban az április és június közötti időszakban a cég bevétele 40 százalékkal csökkent, amely elsősorban a szoftvereladások visszaesésével magyarázható. Ráadásul a trend a jelek szerint már nem nagyon fordulhat meg, a vásárlói kedvet ugyanis rendkívül nehéz lesz újra felkelteni.

Iwata kijelentette, hogy rosszul mérték fel a piac helyzetét, a tömegeket vonzó játékok sikereit pedig nem sikerült megismételni, éppen az ilyen alkotások hiánya miatt. A globális helyzet fokozatosan romlott, ezt pedig nem ellensúlyozhatták, így most már a következő évre készülnek, miközben azt is igyekeznek eldönteni, hogy mivel is rukkoljanak elő 2011-ben. A cégvezető ugyan továbbra is optimista a jövőt illetően, ám azt ő is elismeri, hogy nem lesz könnyű dolguk, amennyiben újra növekvő pályára szeretnék állítani a konzolt.

Arról még megoszlik a külső szakértők véleménye, hogy a Nintendo egy frissített, avagy teljesen új konzollal váltaná-e le a Wii-t. Legutóbb olyan hírek jelentek meg, amelyek a második változatot valószínűsítik, ám hivatalos információt továbbra is hiába várunk a cég háza tájáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Julius Caesar #48
    Nem bonyolult. Akit érdekelt az már valószínű megvette. Aki hardcore játékos annak vagy van otthon konzolja és azon multizik, vagy van egy gépe amit bütykölget és azon multizik.

    Wii-t eddig vették. És most ennyi volt. Akiknek van még fölös pénzük lehet h veszik, de akinek van egy jó gépe PS3/x360-a az már nem valószínű hogy fog (mert ha eddig nem vett, most minek vegyen?)
  • NEXUS6 #47
    Hát ja, ezt télleg marhára nem értem!
    "Ezt ertelmezhetjuk ugy,hogy ennyien akartak WII-t venni,de ugy is,hogy ennyien nem akartak HD konzolt venni..."
    "...vagyis pont hogy nem a hd konzolok erdeklik a nepeket..magyaran:a 2 HD konzolbol OSSZESEN fogyott annyi,mint a nem hd-bol (sac/kb par % difi van a hd-k javara)"

    Döntsük el, hogy mi az elméletünk alapja, hogy akkor most az embereknek az a szempont, hogy mindegy, hogy mit vesznek, csak ne HD legyen (ami egy ökörség, mert jelenelg pont fordítottak az arányok!). Vagy az, hogy a Wii mint egy bizonyos konzolnak (függetlenül, hogy HD-vagy sem), viszonylagos sikere van, bármilyen más konzolhoz képest.

    Szal elég furcsa érvelés, hogy igaz, hogy pár százalékkal több fogy a HD kategóriájú konzolokból, de a Wii-ből is kb annyi, és ezért a HD nem érdekli az embereket. Miii? Akkor most hogy van ez?

    Szerintem ha 1 HD konzol lenne, meg 1 nem-HD, akkor lehetne így nézni, mert akkor a két nézőpont ugyan az lenne, és a mostani 2 fajta HD konzol eladása meg valszeg összeadódna.
    Szal mi van azokkal, akiknek van 2 HD konzoljuk, vagy van Wii-jük is meg más konzoljuk is?
    A helyzet azért bonyisabb, mint ez a kezsuől-forradalom elmélete.

    A Wii, mint konzol sikeres, különböző okok miatt, ez tény.
    A Wii-nél nagyobb képességű termékekből az új konzolok közül (nevezzük őket HD-nak akár) több fogy, mint olyanból, ami nem képes HD megjelenítésre, ez is tény.
    Viszont az egy ökörség, hogy a Wii viszonylagos sikere annak köszönhető, mert nem tud HD felbontást. Kb senki nem gondolkodik úgy, hogy ha van egy termék, meg egy akármilyen szempontból jobb, akkor az ember még is direkt a gyengébbet választja.
    Nem az eddigi sikere, hanem épp ellenkezőleg, a mostani csökkenő eladások köszönhetőek ennek, hogy nem tud HD-t, mert most már igen is számít, mert változik a piac, változik az emberek véleménye, elvárása!!!!
  • cateran #46
    Meg mindig nem erted,igaz?:) Nem hd konzolbol van 1 fele,hd-bol 2 fele es meg igy is nagyjabol egal a dolog...vagyis pont hogy nem a hd konzolok erdeklik a nepeket..magyaran:a 2 HD konzolbol OSSZESEN fogyott annyi,mint a nem hd-bol (sac/kb par % difi van a hd-k javara)
    Ugyanez all a software-re is..1 termekhez adnak el annyit,mint a masik 2-hoz osszesen...
  • NEXUS6 #45
    "Ezt ertelmezhetjuk ugy,hogy ennyien akartak WII-t venni,de ugy is,hogy ennyien nem akartak HD konzolt venni..."

    Értelmezheted így is, és akkor akik VW Golfot vettek, azok meg így tiltakoztak gyak az ellen, hogy Ferrarit vegyenek, ugye?


    Amit én írtam az továbbra is igaz, igazabb. A Wii vásárlóinak egy része tudatos -épp ők fogytak el- a nem tudatosak meg vesznek továbbra is, de csak annyira mint más konzolt.

    Ha viszont az előbb te is szembe állítottad a Wii-a HD konzolokkal, akkor minden eladási számot tegyél így: Teljes bázis Wii 56 millió vs. HD konzolok 32 + 26 millió. Heti eladások: 387 ezer vs. 251 + 162.

    Heti szoftver eladások top 10 összesen
    Wii: kb 1.1 millió szoftver
    HD konzolok: kb 1.5 millió szoftver.

    Szal, ha a Wii-t, mint valami a HD-vel szembenálló dolgot kezeled, akkor minden ben tedd azt, és közben ne külön kezeld a másik oldalt. Ekkor persze az is kiderül, hogy az emberek többsége igen is a HD-re szavaz és egyre inkább ezt teszi!
  • cateran #44
    Sajna az ertelmezesen bukik a dolog:)
    55,6 millio eladott Wii (worldwide,vgchartz adat)Ezt ertelmezhetjuk ugy,hogy ennyien akartak WII-t venni,de ugy is,hogy ennyien nem akartak HD konzolt venni...es itt buknak el azok az ervek,amik szerint a HD konzolok "jobbak" (mas szavakkal:az asztali konzol vasarlok fele nem akart HD konzolt venni...) Plusz,ha megnezed az eladott jatekokat,a WII-nel naaagyon durva szamokat latni (gondolom nagy reszuk bundle volt,de attol meg profitot eredmenyeztek...es ezt a meccset penzre,profitra jatszak.)
    Erdemes meg a heti software eladasokra vetni 1 pillantast....15%-os emelkedes a WII-nel? 11% az Xbox360-nal? -1% a PS3-nal? (hiaba rosszabb a ratio a WII-nel,mint pl az Xbox360-nal...a nagy szamok miatt a befolyo penz igy is tobb,plusz a nagyobb bazis miatt valoszinubb,hogy tobben vesznek jatekot)
  • NEXUS6 #43
    Egy számadat nem tükröz trendet.
    Ha azt nézzük hogy 1910-ben mennyi lovat adtak el és mennyi autót, akkor azt gondolhatnánk, hogy mindig is lovon járnak az emberek.
    Manapság jóformán mindenben van DVD lejátszási képesség, viszont ez nem azt jelenti, hogy az emberek nem gondolkodnak azon, hogy idén karácsonykor vesznek egy BD lejátszót.

    A konzol vásárlók közül ugyan annyian vásárló vesz vett HD konzolt, mint a Wii-t. Csak ugye HD konzolból van 2, a Wii meg egyedül a másik oldalon, ha így nézzük a számokat.
    És pont az van, hogy miközben a HD konzolok népszerűsége némileg emelkedik, a Wii-é meg drasztrikusan csökken.
    Ami pontosan azt jelenti amit előzőleg is írtam. A HD népszerűsége stabil, a Wii mögül viszont kifogyott a fan klub, az esetlegesen Wii-t választók viszont ugyan annyian vannak, mint az esetlegesen más gépet választók. És ebből már össze is jön a 40%-os visszesés. Nem elsősorban a kezsuölök gondolták meg magukat, nem csak ők.
  • lokko #42
    a wii sikere mögött azok az új vásárlók hada állt, akik szinte egytől egyig a wii tennisre gerjedtek rá valami közösségi élmény megfűszerezéseként ...

    tehát a wii sport tennis multibaja többtízmillió vásárló alapélménye, és az elmúlt 3 év alatt nem sikerült összehozni semmit, ami hasonlóan ütős lett volna ...
    talán a wii sport resort 100 pin bowlingja az, amire tömegesen látom spontán és őszintén rágerjedni az arcokat

    az én következtetésem az, hogy a jelenlegi wii kínálat által megfogható casual réteg elfogyott, mind be lett szippantva.
    A hard core réteg arcai vagy már rég wii tulajok (vagy már nem azok), vagy elvből nem lesznek azok, főleg ilyen áron nem

    megoldás:
    kell valami új casual nagyágyú, akár a M+ alapozott nagy okosság (egy újragondolt WarioWare, vagy Wii play a Sport resort mellé)

    kellenek a szokásos core gamek, és néhány újdonság
    és igen annyiba kerüljön a wii, amennyit hardwaresen megér max $150, de inkább $120
    jah és legyen jóval komolyabb az online támogatás
  • GulaSoft #41
    Kipukkant a wii lufi. Várható volt. Mint írtam a ps2-re már 5 éve van mozgáskövető kamera és game, és a ps3 hoz is adtak ilyet, nem kell távirányítót lengetni, bár a ps3 irányítója is mozgásérzékelős, szóval ez a wii nem volt egy nagy durranás. Olcsó volt sok emberhez el tudott jutni reális áron, aztán a következő lomtalanításkor tele lesz vele amerika.
  • ppista #40
    Azért erre az ócska, dx9 grafika szintű gépre van egy KZ2, meg egy Uncharted2, ami olyan látvánnyal rendelkezik, amit egy mai pécés játék is megirigyelhet. A többi konzol program meg simán elbújhat mellettük.
    De lehet csak az én szemem ilyen optimista, és valójában C64 szintű a látvány.
  • Ruley #39
    Arányaiban egyenlítette ki egymást, most fogy 2,5-ször annyi PS3, 2-ször annyi Wii, és 1,5-ször annyi 360 mint előtte,

    Se a Wii, se a PS3 nem nyomta le a másikat, a Wii még mindíg ugyanannyival vezet, csak a két HD konzol helyet cserélt, ezt leszmítva ugyanazok az arányok.

    http://vgchartz.com/hwcomps.php