60
  • narumon
    "steam egy semmi. Ugyanolyan gecidrágán adják a játékokat mind a lemezest... uh inkább megveszem lemezen..."

Steam-en csak -75% meg ilyen akciókban érdemes játékot venni akkor egész jó ára van, főleg collection-öknek. Normál áron 2x annyit kérnek sokszor egy játékért mint a dobozos változatért. Az akciókat kell nézni abban szokott jó lenni.
  • Zombee
    Azzal a géppel az aláírásodban kár drága játékról beszélni...
  • LutheR
    Nagy ötlet volt elküldeni a GOG.com játékot a haveroknak, amikor külön megkértek arra, hogy ne tedd.
  • animastudio500
    A netes tranzakciókért is elkérhetnek körülbelül ugyanakkora pénzeket,nem azért mert kiváltanak vele mást,hanem rájöttek,ha egy kicsivel olcsóbban adják,"néhol igaz" akkor veszik mint a cukrot,lásd néha szoktak akciózni.Az áraknál meg azt is figyelembe kell venni,hogy van egy előírt ár,amit el kell érniük,mert a fejlesztőgárdának is meg a kiadónak is kell hogy haszon legyen.A fejlesztési idő és a dolgozok bére az érthető,az hogy nem kell külön költeni a játékok kiírására és ez által spórolnának az más dolog,azon a logikai elven mennek végig,hogy ez a külön kiadás plusz bevételt eredményez,ha változatlan áron adnak el terméket.Steamen már vettem pár dolgot,leginkább 5-15 euro közötti árakban "nem vagyok gazdag" de akciósan hozzá lehet egy két termékhez jutni,amúgy macerás a rendszer.Ez egy közösségi oldal is egyben,játékos játékosok közt és csereberélhetik az információt és a termékeket megvehetik egymásnak "baráti alapon,vagy kedvezményekért".Egy kapitalista felfogásban ez csak plusz bevétel annak a cégnek,aki ezt el tudja sütni.Amikor valaki valamit akciósan vesz,az is tulajdonképpen többért veszi a dolgokat,csak úgy van előadva hogy nagy leárazás volt.Valójában az a termék amit előállítanak ennyit se ér.Pl veszel egy közértben egy doboz tejfölt mondjuk 82 forintért "csak példa" és azt akcióban leárazva megtalálod 65 ért valójában az a termék az előállítás,kiszerelés és a szállítás miatt kerül ennyibe,a termelő bére meg minimális.
  • Danecay
    Attól még a k**va anyjukat!!!
  • irkab1rka
    megint megy a nyafogás, hogy a terjesztői hálózat miatt mennyi pénzt szakít a valve azokon, akik rajta keresztül adnak el.
    a sony ugyanezt csinálja, plusz a sony megvesz játékokat a kis studioktól.

Aki meg elhitte, hogy a valve azért dolgozik, hogy több maradjon a zsebedben, az ovodás. Nőjj fel. kapitalizmus van, ha nem tetszik a rendszer, vegyél 50%+1 részvényt.
  • Danecay
    Hát a comment hozzáadása után kicsit átformálódott a szöveg, de remélem érthető így is. Az első ár a STEAM-es ár, a második pedig a CDGALAXIS-os.
  • Danecay
    Hát jaj de jó ez a STEAM rendszer :(!!!! Még a beüzemelése előtt arról volt hangos a témával foglalkozó sajtó, hogy milyen jó is lesz ez, elsősorban a felhasználóknak, hiszen az online értékesítés réven egy csomó költséget takarítanak és takaríthatunk meg, úgy mint CDk-k, DVD-k legyártásának költsége, nyomdai költségek, szállítási költségek, kisker, nagyker hasznok, ÁFA, BFA, stb., ez által jelentősen olcsóbban jut hozzá a vásárló egy egy termékhez. Nos ehhez képest, most hirtelen két a közelmúltban megjelent játékot néztem meg a STEAM és a CDGALAXIS oldalán:

STEAM CDGALAXIS

Star Wars The Clone Wars: Republic Heroes: kb. 8 100 ft 7 190 ft

Batman Arkham Asylum: kb. 13 500 ft 7 990 ft

Szóval hová is tűnik a megtakarított költség? A VALVE zsebébe. Ez egy gusztustalan pénzlehúzás. A helyett, hogy a rendszerből adódó lehetőségek révén olcsóbban adnák a termékeket, ami által esetleg a WAREZ-t is kicsit visszaszorítanák, pontosan az ellenkezőjét érik el.

• szcsongor
    Egyebkent most nezem a Steamen a Medieval II: Total War es a kiegje is 10-10 euro, egyutt a ketto Complete Packban 30 :) Nem tudom azok, akik az arkepzesert felelnek ott, mit szivnak, hogy ennyire balfalszul lovik be az arakat...
  • szcsongor
    Ezt nem tudom nekem szantad-e, de azert alaszolok. Nem azert szeretnem bereggelni a korabban dobozosan megvett jatekokat, hogy Steam alol tudjam elinditani oket (ez aztan hidegen hagy. minek Steambol elinditani? :)), hanem hogy egy esetleges telepitesnel a Steamrol tudjam lehuzni es feltenni a cuccot es ne kelljen a lemezt eloszednem. Szoval csak kenyelmi szempontok miatt :)
  • szcsongor
    Oke, tenyleg nem volt tokeletes a parhuzam :)
  • Chocho
    Azért az 1000 Ft-os Half-Life antológia-hétvégét nem bántam meg rajta.
  • gertitorpe
    Nem muszáj, bereggelned a játékot ahhoz, hogy Steamből tudd futtatni. Games menüben használd az "Add non-Steam game to my list" opciót.
  • Kraptor
    Én nem nagyon használok Stem-et mert jóval drágább mint más letöltös bolt, mondjuk szinte már mindegyik nagy kiadónak van hasonlója. Eddig D2D-ot használtam egyszer de az se tetszett. EA store viszont tetszett, mondjuk ott csak EA játékok vannak.
  • dronkZero
    "Ez egyebkent kb az e-book es egy igazi szines-szagos konyv kozti kulonbseg. Ott is inkabb maradok egyelore az utobbinal."

Ezt nem érzem jó párhuzamnak. A programnál majdnem mindegy, hogy hogyan jut el a gépedig, használat közben ugyanaz az élmény, míg a könyvnél nem, minőségi különbség van.
  • szcsongor
    Tenyleg mindegy, hogy 30 vagy 4000 :)
    Egyebkent meg nem hiszem, hogy a kiadon mulna, hiszen ha mar egyszer csengettem a kasszanal egy jatekert a boltban, akkor miert roviditenem meg oket azzal, ha a lemez helyett a Steamet hasznalnam a legkozelebbi telepiteskor. Szerintem ez inkabb a Valve dontese, akik elkepzelheto, hogy tenyleg azert nem engedik ra a rendszerre a retail verzioval rendelkezoket, mert a szervereiknek nincs ra eleg kapacitasa. Ebben igaza lehet dronkZeronak...
    Mindegy is, en kurva draganak tartom a Steamet, inkabb elballagok a boltba, ott legalabb megvan az erzes, hogy ugyanazert a penzert fizikailag is kapok valamit :) Ez egyebkent kb az e-book es egy igazi szines-szagos konyv kozti kulonbseg. Ott is inkabb maradok egyelore az utobbinal.
  • bertino
    most, hogy így mondod... tényleg.
    van benne igazság.
  • bertino
    kit érdekel hány darab pontosan ?
    nem ez a lényeg, de te pont azt fogtad meg a mondandomból...
  • szcsongor
    En nem tudom te hol latsz itt ezen a listan 4000 cimet:
    https://support.steampowered.com/kb_article.php?ref=7480-WUSF-3601

Nekem pont az tetszett volna, hogy a regebben megvett dobozos cuccokat be tudjam regelni, es onnantol kezdve a Steamrol is elerhettem volna a telepitoket. Ertheto, ha egy egyebkent a Steamen nem elerheto progit nem tudok regisztralni, de hogy olyat se tudjak, amit egyebkent ok is arulnak... Mondom az alabbiak mind megvannak retail verzioban, a Steamen is fent vannak, megse fogadja el a CD-keyt:
    Oblivion, Supreme Commander, FEAR, Crysis, Bioshock, Sid Meier's Pirates,...

Lenyeg a lenyeg, jelenlegi formajaban, a jelenlegi arakkal, en nem latom, miert lenne annyival jobb a Steam altal kitalalt rendszer, hogy a kozeljovoben csodbemennenek a kereskedok. Aki nem szereti a dobozokat kerulgetni, meg fel, hogy tonkremegy a lemez, vagy csak tetszik neki, hogy ejfelkor is megvehet valamit, amivel par ora mulva mar jatszhat, annak oke. De ez mar megint csak egyeni preferencia kerdese, vitatkozni felesleges ezen...
  • dronkZero
    Kapacitás is lehet az oka... Így is megzakkan a Steam, amikor kijön egy párszáz megás peccs, és párezer ember elkezdi tölteni egyszerre.
  • wednes
    Akkor úgy néz ki egységesek az árak, gondoltam, hogy így van mert itt is lehetnek 50-60eurós játékok, és akkor ennek még drágábbnak kéne lennie az 1. kategóriában.
    Nem mindegyik dobozost lehet beregisztrálni, ez a Valve és a kiadók megállapodásán múlhat. Az árak szerintem azért vannak elszállva, mert a kiadók dobozos értéken értékesítik a játékot, meg lehet valamivel többért+ a valve is kaphat érte valamit ha már az ő rendszerén keresztül történik. Nyilván egy boltba vett játékon nem volt haszna a Valve-nak, lehet ezért nincs rá letöltés támogatás stb. Ez a kiadókkal való közös megegyezésen múlik gondolom.
    És az árak miért lehetnek elszállva?
    Mert veszik, viszik őket illetve töltik őket. Ez a cikk is arról szól, hogy egyre népszerűbb a digitális terjesztés. Ha viszik egy adott áron akkor nem fogják olcsóbban adni. Na meg így az akciókkal is jól járnak, ez a tipikus áresés lelki hatására is építkeznek. Ilyen drága volt, de most fél áron lehet vinni. Szerintem minden egyes akciónál jó sok letöltés fut be hozzájuk. Maga a digitális terjesztés tetszik, de természetesen én is csak olyan veszek meg steam-en ami a bolti árnál jóval kedvezőbb ajánlat.
  • bertino
    hát ez se sűrűn rajtuk mulik szerintem, hanem a játékot kiadó cégen.
    gta4 is megrendelhető steam-en, mégse megy ha beregisztrálod a dobozos kiadás szériaszámát. :)
    másik 4000játékot meg be tudsz regisztrálni és letölthető is.

nyilván nem jókedvükből döntik el, mit engedélyeznek letölthetőnek és mit nem.
  • bertino
    ennek semmi köze a steam-hez/valve-hoz...
  • szcsongor
    Na hat en tegnap regeltem, gondoltam megnezem, hogy mukodik ez. Nem tudom, milyen regio ez, de Franciaorszagot adtam meg, mert jelenleg itt elek.
    Neztem ezt a CivIV akciot, es osszehasonlitva ebayes arakkal, azt kell mondjam, hogy ez kene legyen a normal ar, mert ebayrol most egy ilyen pakkot dobozosan kb 26 euroert meg tudnam rendelni (postakoltseggel egyutt), szoval nekem, mint doboz- meg eredetilemez-maniasnak, inkabb megeri az a plusz 6 euro :)
    Ami meg a fullaras dolgokat illeti, hat ennyiert tuti semmit nem fogok venni Steamen, szoval majd esetleg akcios dolgokra benevezek, de csak akkor ha ebayrol se tudom annyiert beszerezni a cuccot.
    Probaltam az eredeti jatekaimat beregeleni, de egyik se ment, kesobb talaltam egy listat, hogy milyen dobozos cuccot fogadnak el, egyik sincs rajta. Pedig van kozte eredeti Crysis, FEAR, Supreme Commander, Oblivion... ezek asszem mind kaphatok Steamen is, megse adja meg a lehetoseget, hogy kesobb letolthessem oket, pedig legalis peldannyal rendelkezem beloluk.
  • Mynet
    Szia! Korábban én is dobozos HL1-et vettem. Majd jött a Steam és simán hozzáadhattam, sőt más modok is elérhetővé váltak. Anno boltban volt vmi 990,- mikor vettem. Tavaly kiegészítettem egy CS:S-al is, de azt már Steamen vettem (még dollárért).
  • bakagaijin
    Orange Box-ot most vettem 10GBP körül gyári dobozosan. Steam-en valami 30 eur... Thief deadly shadows 20eur... 8 font a thief gold-2-3 egy dobozban. Velvet Assassin 40eur (dobozosan 20font). Valaki nagyon részeg lehetett amikor az árakat megálmodta a Valve-nél...
  • wednes
    Itt is 20 euro Civilization IV meg a Dawn of war 2 is.
    Úgy tudom 3 árkategória létezik a steamen ami régiónként eltérő. Pl: a TF2-nél olvastam így néz ki, I. kategória 20eruó, II. 15euró III. 10euró.
    Magyarország a II. kategóriába tartozik. Most, hogy ebből mi valósult meg azt nem tudom. :)
    A regisztrációd hova szól?
  • armageddon666
    1$+TAX = 1€ és így már nem is olyan tragikus a helyzet :)
  • Loverman
    sajna nincs Edit gomb...
    aki nem ismerné a gog.com-ot: DRM nélküli játékok, 5 vagy 10 dolláros áron, megveszed onnantól a tiéd, bekerül a listádra ahonnan bármikor lekaphatod rar-ban. Nem kell online kapcsolat vagy külön program a játékok futtatásához. Egyes játékokhoz van soundtrack, manual pdf-ben, wallpaperek stb. Minden régi játék "megbütykölve" hogy fusson XP és Vista alatt (ez azt jelenti hogy Win7 alatt is futniuk kell). Legutóbbi szerzeményem a Heroes 3 Complete Edition 9.99 dollárért. Azóta el is küldtem a rar file-t 2 haveromnak is
  • Loverman
    én azért mentem a steam-re mert volt pár indie cím ami kb csak ott jelent meg. aztán 1-2 gyűjtemény is megtetszett, pl összes Unreal játék x összegért. nameg a Portal is sokáig csak a Steamen volt úgy kapható hogy nem az Orange Box része. Ám amit méginkább szeretek az a gog.com, mindenkinek ajánlom. erről jut eszembe, azért dobozosok között is ki lehet fogni olcsóbbakat és nem feltétlenül csak 1 évvel a megjelenés után. a CDProjekt kiadványai általában az új játékok tekintetében is jóval a "megszokott bolti ár új játékoknak" alatt van
  • szcsongor
    Most nezem, hogy holnapig meg a komplett Civilization IV csomag (alapjatek + 2 kieg + Colonization) csak 20 ajro. Ezen most elgondolkodtam.
    Tenyleg hogy megy ez, minden orszagra mas-mas arak vannak? En most Franciaorszagbol nezem, itt irja a 20 eurot, de lehet hogy ez otthon nem ennyi?
  • wednes
    Ha te szereted kirakni egy játék dobozát, emlékként is akkor neked ez a rendszer való, nem is kell másra rátérned. Igazából itt mérlegeli az ember neki mi a fontos.
    Én kifejezetten örülök ha nincs doboz, mert kb sehova se férne el. Azt se szeretem túlzottan mikor a hardware dobozokat őrizgetem a garancia miatt, de az meg szükség. :)
    A steam pedig tényleg lehetne olcsóbb, de sajnos az árakat ugyanúgy a kiadók határozzák meg itt is mint a boltiakat. :(
    Ráadásul ha minél népszerűbb egy dolog (pl: steamen a jövőben nő a kereslet) akkor ennek még árfelhajtó hatása is lehet. :(
    A steam én is azt mondom kifejezetten az akciós árakkal jó bolt, de akkor nagyon. Mert alig kijött játékok is kaphatnak -50%-ot, ami boltinál nem nagyon fordul elő. Na meg az se ártana ha a forint erősödne a euróhoz képest.
    Mikor még dollár volt steam-en és padlón volt a dollár egy ilyen -50%-os akciónál nagyon kedvezően lehetett vásárolni. Talán másfél évvel ezelőtt lehetett akkor TF2-t venni átszámítva 1500Ft körül.
  • dronkZero
    Csak azokat, amiket Steamen is árulnak. A többit is bepakolhatod a listába, de az csak egy link lesz, letölteni nem lehet, értelemszerűen. Na meg írogatja a többieknek, hogy ezt és ezt játszol épp.

De folyamatosan kerülnek fel régi játékok is, általában ha egy fejlesztő vagy egy kiadó lepaktál a Steammel, akkor előbb-utóbb felkerül oda az összes játékuk. Ilyen 2000 körüli cuccokat lehet kapni 5-10 eurós áron, pl... Fallout összes fent van, most van épp THQ-hét, az összes THQ cím is steames már, asszem...
  • szcsongor
    Na ha ez tenyleg igy van, hogy a regebben dobozosan megvett jatekaimat a seriallal be tudom a steamre regisztralni, akkor az jo. Ez egy piros pont oda :)
  • Vorpal
    Látszik, hogy a steam egyeduralkodó, mert kiforratlan picit a felhasználói felülete. Nem annyira logikus, egyszerű és teljesítmény gondjai is vannak.
    Az, hogy nincsenek régióra szabva az árak botrányos. Digitálisan terjesztve minimum kétszer annyit adnának el a termékekből, ha ép ésszel szabnák meg az árakat. De ők nem. Tudom, hogy vannak emberek akik egyszerűen nem akarnak pénzt keresni és kész. Megértem.

Az akciók viszont nagyon jók, simán megéri mint valami enervált pofát bámulni a cdgalaxisban.
  • dronkZero
    Egyébként nem is csoda, hogy rinyálnak, mert nem könnyű egy ilyet úgy összehozni, hogy _jól_ is működjön. Én speciel 2001-ben a Steam miatt elbúcsúztam a Valve-től, és csak 2007-ben, az Orange Box-szal tértem vissza hozzá. Valami hihetetlenül megbízhatatlan, bugos szarkupac volt még akkoriban.

Na, ha valaki belekezd egy ilyenbe, az is hasonló minőséggel fog kezdeni, a Steam közben meg majd' egy évtizeddel előrébb jár, borítékolt a bukás.

Egyébként vannak hasonló cuccok, nem? Az American Mcgee-s Grimm is valami hasonló platformon jött.
    Mondjuk az meg a másik fele, hogy az első ingyenes epizódot sem engedte letölteni, meraszongya "64-bites rendszered van, azon nem fog menni." Hát anyád. Szal amíg ilyen a konkurencia, addig tényleg lehet aggódni, hogy mindenki a Steamet akarja használni...
  • gertitorpe
    Én az Ep 1 megjelenése óta használom a steamet teljes megelégedettséggel.
    A dobozosoknak üzenem, hogy nagyon sok eredeti CD-s játékot regisztrálhattok CD kulccsal a steamen, ezután megjelenik a játékok között és bárhol, bármikor feltelepítheted a steamen keresztül IS. Az igazán nagy előnye a programnak mondjuk szerintem nem az olcsósága (pl 1:1 váltják az eurót a dollárral, ha jól tudom xD) hanem a játékok kezelését könnyíti meg, egyszerösíti le olyan egyszerűre, mintha kb konzolt használnál. Csak néhány dolog:
    Autómatikusan frissített játékok, beépített szerverkereső, kommunikációs felület és persze a bolt egy nagyon gyors és sokféle fizetési lehetőséggel. Vagy tudtátok például, hogy bármilyen a gépedre feltett játékodat a stemből is futtathatod?
    Szerintem egész egyszerűen arról van szó, hogy a Valvénak sikerült megvalósítani azt, amiért az egész netes világ megszakad jópár éve: csinált egy egyszerűen kezelhető online boltot, amit az emberek használnak is.
    A többiek meg egyszerűen irígykednek és továbbra is fizetik a pénzeket a kiadónak, meg a DVD gyáraknak
  • Sanyix
    hát pedig ő már használtat ajándékozott nekem.
  • szcsongor
    Hat en lehet, hogy regimodi vagyok, de szeretem feltenni a polcra a gyari dobozos cuccot. Hiaba nyomtathatsz otthon is valami boritot, nem fog ugy kinezni, mint a gyari.
    Egyebkent meg kurva gyenge erv a letoltos verzio mellett az, hogy a bolti lemez meghal es akkor annyi, az meg nem. Ti mit csinaltok a lemezzel, dobaljatok a kutyanak, hogy hozza vissza vagy esetleg viragalatetnek hasznaljatok? :) Nekem vannak egeszen regi, talan 10+ eves eredeti CD-im is (talan a Dungeon Keeper pl.) es a mai napig tokeletesen beolvashato, nehany jelentektelen karc van csak rajta, pedig nem szefben tartottam idaig.
    Es attol meg, hogy vannak ezek a félaras hetvegek, a Steam alig olcsobb a boltoknal. Ez az, ami erthetetlen. Pont ez lenne a lenyeg, hogy megsporolva a csomagolas es a szallitas nem jelentektelen koltsegeit (plusz kihagyva a kereskedok hasznat), sokkal olcsobban, legalabb felaron lehessen megvenni a cuccokat. Ha igy lenne, en is tenyleg leszarnam a dobozt meg a gyarilag nyomott, matricazott lemezt... Az, hogy hetente 1 db jatekot leakcioznak egy hetvegere, az csak jo reklam a rendszernek, semmi tobb.
  • Zsoltika 007
    Persze! Az akciók még mindíg jók. Ez az egy érv ami miatt még megéri.