MTI

FBI-nyomozás egy fiatal WoW-játékos ügyében

Nyomoz az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egy tinédzser ügyében, aki a World of Warcraft (WoW) közösségi online szerepjátékon belül azzal fenyegette meg az Indianapolis-Chicago légi járat utazóit, hogy megöli őket.

A fenyegető szöveget a szerepjátékot fejlesztő, kiadó és felügyelő cég, a Blizzard egyik alkalmazottja vette észre egy internetes játékbeli beszélgetést visszanézve, és azonnal értesítette a rendőrséget. Az illető hölgy még azt is hozzátette, hogy egyáltalán nem tűnt "játékosnak" a fenyegetés.

Az egyesült államokbeli Greenwoodban élő 18 éves fiatalember személyazonosságát visszakeresték a szerepjátékon belüli karakterének neve és előfizetése alapján. Az ifjú játékos először azt állította, hogy valaki betört a számítógépébe, és ő írta a fenyegető hangvételű szöveget. Később azonban megtört és bevallotta, hogy csak viccből akarta kipróbálni, igaz-e az az állítás, hogyha valaki az interneten keresztül (jelen esetben a World of Warcraft játékon belül) egy repülőgépet fenyeget, akkor a rendőrség rövidesen becsönget hozzá. A fiatalember azt állította, hogy csak tesztelni akarta: működik-e ez az elmélet.

A "kísérlet" miatt mindenesetre a fiatalember akár börtönbüntetést is kaphat, ugyanis az interneten keresztüli fenyegetés az Egyesült Államokban súlyos szövetségi bűntettnek számít. Ilyen esetben a bűnüldöző szervezeteknek az az elsődleges feladatuk, hogy a fenyegetés valódiságát felfedjék, illetve azt is: mi volt a valódi indok. Az FBI az ügyet az Egyesült Államok főügyészségéhez továbbította, hogy megvizsgálják: érdemes-e szövetségi eljárást indítani a fiatal játékos ellen. A játékot kiadó és fejlesztő Blizzard Entertainment mindössze azt nyilatkozta, hogy mindenben segítik az FBI munkáját a nyomozásban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #23
    Hát erre inkább telepít az ember vmi saját mail szervert, rá 1 1024 bites titkosítást, oszt jónapot. De ha igazán kemény dió akar lenni akkor nem pgpt tesz fel, hanem ír rá 1 saját titkosító modult, hogy biztos ne legyen benne backdoor a CIAnak.
    Először elkezd rajta süti recepteket küldözni, ha 1 héten belül nem rúgja rá az ajtót a swat, akkor valszínűleg később se fogja, vagyis lehet megbeszélni hogy hol robbantsák az atomot. Ha meg rárúgják, akkor meg megmutatja, hogy tessék, itt a kulcsom, itt a teljes küldött/fogadott forgalom, most már ti is tudtok sütni almásrétest fijúg. Lehet kicsit morcosak lesznek, de azért nem igen lehet leültetni senkit se, mert k.rvára félti a túróslepény receptjét.
  • Loverman #22
    csak mondom mindenkinek hogy simán megdumálhat egy robbantást a WoW-on keresztül is egy terroristasejt. miért ne? jobb mint a telefon vagy a mailrendszer amit nagyobb százalékban figyelhetnek. persze a fentiek alapján úgy tűnik hogy wow sem olyan jó, de mi van ha arabul beszélték volna meg? ;) nem hinném hogy kész fordítócsapat áll ott a Blizzardnál. minden egyes arab szóért meg nem riaszthatják az FBI-t. a többi említett indok pedig megállja a helyét. ott a csákó aki sírt egy kicsit online aztán másnap lelőtt több embert és önmagát. ennyi.
  • Loverman #21
    azért erről néznék egy statisztikát. sztem inkább nem akart plusz munkát vállalni. mondjuk az indokod sem állt volna meg a lábán. azért buksz egy szigorlaton mert előző délután elment vmire? előző félévekben mit csináltál az előadásokon?
  • Komolytalan #20
    Ne legyél ebben olyan biztos - Magyarországon ugyanúgy bekasztliznának hasonló esetben.
  • Szefmester #19
    teljesen jogos a sitt és az intézkedés.. arról persze nem tehet a gyerek hogy hülye, mert hát amcsi szegény.. az FBI meg igenis vegyen komolyan egy ilyen fenyegetést, hisz az arctalanság miatt soha nem tudhatják mikor valódi a fenyegetés.
  • Carbine #18
    Eheti WoW reklámnak valami ütősebbet vártam, de talán, majd a jövőheti már jó lesz.
  • Alfa Of NS #17
    Uram Isten! A WoW a terroristák kezére került!
  • carlos05 #16
    nagy dolog.. hány ilyen van usában meg itthon is csak nem verik nagy dobra általában (nem is kell mert aki benne akar lenni a hírekben elolvassa ezt és csinálja utána)
  • hPi #15
    Mi ebben a "durva"? Minden játékos elfogadja a Blizzard "Terms of Use"-t... az más tészta, hogy az emberek 99%-a nem olvassa el...
    "D. BLIZZARD MAY MONITOR, RECORD, REVIEW, MODIFY AND/OR DISCLOSE YOUR CHAT SESSIONS, WHETHER VOICE OR TEXT, WITHOUT NOTICE TO YOU, AND YOU HEREBY CONSENT TO SUCH MONITORING, RECORDING, REVIEW, MODIFICATION AND/OR DISCLOSURE."
  • Kmarha #14
    ahogy azt irtam lentebb az is nevetseges, hogy komolyan vegyunk egy 16 eves kolykot aki feltesz magarol egy olyan videot melybe elsirja mennyire utalja a vilagot, es meg fog olni mindenkit. Ugyan mar, hadd sirjon, teljesen valoszinutlet hogy magan kivul masnak is artson.

    Es ket nap mulva ket toltott pisztollyal felszerelkezve elindul a suliba, ahol 11 emberrel vegez, mielott sajat magat is fejbe lovi. Mondd meg az ilyen szornyusegbe meghalt gyermek anyjanak, hogy bocs, nem tartottuk valoszinuneg hogy az az orult tenyleg megteszi.