Ötvös Tibor

A Ubisoft warez-tesztje

Érdekes kísérletet tett a francia Ubisoft. A legutóbb megjelent két játékuk PC-s változatára semmilyen másolásvédelmet nem tettek fel, így bárki szabadon átírhatja akár az eredetiről is a játékot.

A két program pedig a Prince of Persia és a hamarosan debütáló Shaun White Snowboarding. A jelenségnek története van, melyet most röviden összefoglalnék. Az Assassin's Creed és a Rainbow Six Vegas 2 megjelenése után rengetegen panaszkodtak a másolásvédelemre, mely miatt számtalan helyen le is pontozták a játékokat.



A kiadó fórumában eddig több ezer hozzászólás érkezett a másolásvédelmek miatt, melyre Chris Easton a bejelentéssel együtt reagált. Chris elárulta, hogy kíváncsian figyelik az eladási adatokat, melyből kiderülhet számukra, mennyire szavahihető emberek a PC-s játékosok. Ha ugyanis ezúttal is magas lesz a kalózkodási ráta, akkor bizonyítást nyer a Ubisoft álláspontja és tovább keresik a még keményebb másolásvédelmi programokat.

Ha viszont több fogy belőle és kevesebb lesz a kalózpéldány (aminek kicsi az esélye, hiszen már hetek óta elérhető a Prince of Persia a legnagyobb fájlmegosztó oldalakon), akkor ez precedens lehet a többi kiadó számára is. Érdeklődve figyeljük az eredményt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #51
    nem baj ha rövidülnek a játékok, csak lehessen értelmesen újrajátszani, pl egy fele olyan hosszú de 2x olyan változatos fallout2 simán megérni azt a 9900at.. de egy olyan cucc ami 8 óra játék után örökre a polcra kerül jobb esetben el tudod adni valakinek.. az nem ér többet mint egy újságmelléklet cím
  • Etinger #50
    Nem baj, hogy rövidülnek a játékok, csak legyenek additívabbak. Szóval az 8 óra amíg játszom vele, az legyen egy fergeteges 8 óra. persze egy 12 ezer forintos játéktól ennél többet várok, de egy 7 ezer forintostól elég ha 8 órára a székhez köt.
  • coolpet #49
    Erdeti jatekaim:
    -Diablo2+lord of desruction 2990Ft
    -Starcraft+Broodwar 2990Ft
    -Imperium Galactika 2 1990Ft
    -Neverwineter Nights Diamond edition 3990Ft (alap+2 kieg+2 bonusz, az 5 game :))
    -Guild wars (alapjatek) 6990Ft

    A tobbit letoltottem, vegigjacottam, de alig van kiirva par db, ha 2-3000 Ftert adnak a jatekokat, ami erdekel ugyis warezban toltom le es jaccok vele, de ami tetszik is, azt meg is veszem ha lekot, erdekel, es olcsobb.

    Szerintem a jatekgyartok jovoje a szinvonalas, olcsobb jatekokban rejlik.
    Hiaba van csilli villi grafikaj a gameknak, ha egyszer par pra alatt eg lehet unni, nem valtozatos.

    Ez az en velemenyem
  • koschwarz #48
    "azt vettem észre utóbbi 1-2 évben, hogy letöltöttem szinte minden új játékot, kicsomagoltam egy game mappába és azon kapom magam mostanában, pont ezen gondolkodtam, hogy a 80%-át fel sem telepítettem, amivel játszok azt meg általában megveszem, és a többit meg kb 3-4 hónapig álla a gépemen aztán törlöm, ebből sok olyan amit arra sem érdemesítek hogy feltelepítsem nem hogy megvegyem"

    hát ezért le sem érdemes tölteni, növelve a warez mennyiségét...mert szokták azt is mérni. az egyes torrentoldalakon figyelik, hányan töltik le az adott törést. meg kell fontolni, hogy mi az ami tényleg érdekelhet (akár eredetben, akár warez-ben), és csak azzal foglalkozni.

    egy idő után biztos mindenki túl tudja tenni magát ezen, úgy értem, nem fogja úgy érezni, hogy neki minden játéknak meg kell lennie, ami kicsit is érdekli...igenis mérlegelni kell. nem történik semmi, ha valamit kihagysz, az értékesre kell koncentrálni.

    na abbahagyom a szentbeszédet :))))
  • Rusy #47
    érdekesnek találom én is ezt a politikát, én is azt mondom, hogy az árcsökkenés és a sokkal tartalmasabb játékok lesznek majd életképesek, mert a másolásvédelem szerintem, mint lentebb írta valaki a legális vásárlókat szívatja semmi másra nem jó, én is azt vettem észre utóbbi 1-2 évben, hogy letöltöttem szinte minden új játékot, kicsomagoltam egy game mappába és azon kapom magam mostanában, pont ezen gondolkodtam, hogy a 80%-át fel sem telepítettem, amivel játszok azt meg általában megveszem, és a többit meg kb 3-4 hónapig álla a gépemen aztán törlöm, ebből sok olyan amit arra sem érdemesítek hogy feltelepítsem nem hogy megvegyem,
    és egy nagyon fontos példát említsek részemről, ami a sacred 2 sokáig nem volt törés magyar feliratos, nyomtuk öcsémmel haverokkal stb, kijött a patch várjuk a krekket ami azóta sincs, már 2 hónapja gondolkodok hogy megveszem, de 10ezer ft-ot egyszerűen nem ér mondjuk legyen 3990 vagy 4990, mint mondjuk a diablo 2 annak idején várok még menjen lejebb illetve vaterán keresem, és sajnos nagyon sok játékkal ez van, nem akarok senkinek a szívébe gázolni, de itt van pl 2 hájpolt játék, far cry 2, crysis warhead, igazából 1000ft-ot se adnék érte ha lenne warez ha nem, de ha nem lenne warez nem tudnám kipróbálni se, és ez az egy dolog amiben sajnos a warez tényleg kárt okoz a kiadóknak, hogy kiderül 1-1 játékról "idő előtt" mielőtt megvenné az ember hogy mekkora szar, ötlettelen unalmas amiért vétek pént kérni egyáltalán.
    És mielőtt még valaki nagyon unná még a pofázásomat, itt van még egy példa részemről a c&c 3 amit megvettem annak idején 11990ft-ért +futár 990ft, miután kinyomtam warezben, és utána nyomtam neten multiba, amit azért hoztam fel, mert itt egy újabb játék a red alert 3 ami azért valjuk be elég hasonló kategória, de annyira nem tetszett nem erre számítottam, letöltöttem kinyomtam az első 3 pályát a videók istenek, de már tudtam hogy ezt nem fogom 3 ezer ft-ért sem meg venni, majd egyszer végignyomom warezbe ha rászánom magam az előző részek tiszteletére, de semmi más
    a konzolokról meg annyit, hogy én kb 13-14 éve pc-zek sosem volt semmilyen konzolom és nem is lesz, az első nagyon nagy gondom, hogy inkább a stratégiákat kedvelem ami konzolon nincs, de ami még fontosabb hogy mindennél jobban rühellem a game padot, és mint pc-s egyszerűen nem tudom elképzelni egér nélkül (itt valaki lentebb írta x360-on) mondjuk a fallout 3 játszhatóságát, de valami olyasmi lehet mint a pc-s alone in the dark 5 pcs változtata nagyon tetszett de egyszerűen számomra irányíthatatlan, ez az én véleményem ha valaki azt mondja játszam gémpaddal a gta4-et hát inkább kinyírom magam :d
  • koschwarz #46
    hát az tuti, hogy nem a másolásvédelem az oka a kalózkodásnak. ezek el vannak tévedve, összekeverik a szezont a fazonnal. eleve a másolásvédelem
    KÖVETKEZMÉNYE a kalózkodásnak, tehát nem lehet a kiváltó oka. innen bukik az egész koncepció. a kalózkodásnak TÖBB oka van (drága a játék, minek vegyem meg ha le is tölthetem, stb...és most már az is, hogy a tört verzió felhasználóbarátabban működik...).

    1. alapvetően az árakat kellene csökkenteni, bár pl. a 7k-s Pop Prodigy már egész barátságos.
    2. a játékok színvonala...lehet fröcsögni, de szerintem egyre butábbak a játékok...a konzolság miatt...

    plusz a legtöbb mai játék esetén már lassan a 10 órás játékidőnek is örülni kell. pl. a dead space megérte a teszkógazdaságos 3k-t, de az eredeti 12-őt soha nem adtam volna érte, még akkor sem ha egyébként tetszett a játék. mert kb. 8 óra volt, és még multi sincs benne, nem mintha egy "kötelezőből" összedobott multi változtatna a helyzeten. de pl. annak idején asszem 11 vagy 12 ezer volt a battlefiled2...azóta is játszom vele, 3 éve (?).

    ...vagy azért, mert 20 évnyi gamerség után már nem sok minden tud lenyűgözni...

    mindenesetre már több éve megveszem azokat a játékokat, amit érdemesnek tartok rá, amit meg nem veszek meg, azt le sem töltöm, mert minek?


    aki meg csak azért tölt le játékot, mert minek vegye meg ha le is töltheti, azt úgysem lehet megváltoztatni árcsökkentéssel. úgyhogy mindig lesz kalózkodás.
  • a_n_d_r_e_w #45
    "Ha ugyanis ezúttal is magas lesz a kalózkodási ráta, akkor bizonyítást nyer a Ubisoft álláspontja és tovább keresik a még keményebb másolásvédelmi programokat."

    Kicsit erőltetett az Ubi magyarázkodása, mert ez számomra csak egyvalamit bizonyítana: Teljesen tök mindegy milyen védelem van rajta, akkor is fognak kalózkodni. Innentől kezdve meg totálisan logikátlan és felesleges lenne tovább szívatni a legális vásárlókat.
  • p00h #44
    na megtaláltam szöveg alapján :D
  • p00h #43
    mi a szám címe ami az itt lévő trailer 2. felében megy?
  • Narxis #42
    És ezzel mi a faszt akarsz mondani?