MTI

Nintendo Wii helyett igérvényt osztogatnak

A karácsonyi csúcsszezonra elfogyott a boltokból a Wii számítógépes játék. A játékkonzol helyett Amerikában már vásárlást igazoló bonokat osztogatnak, hogy legalább kapjon valami kézzelfoghatót, ne csak szóbeli ígéretet a szülőktől karácsonyra a gyerek.

Aki most fizet, január végéig biztosan hozzájut a készülékhez - ígérte Reggie Fils-Aimea, a japán Nintendo amerikai leányvállalatának vezetője. Becslések szerint a cég a Wii-hiány miatt 1,3 milliárd dollár (230 milliárd forint) bevételtől esik el, ezt mérsékli a remények szerint a jegyrendszer.

James Lin, a londoni MDB Capital elemzője szerint az újgenerációs játékkonzolból havonta gyártott 1,8 milliónak a duplája is percek alatt elkelne. Az idei üzleti évre a Nintendo a kezdeti 14 millióról 17,5 millió darabra módosította a gyártási céltervet, de a vártnál jóval nagyobb kereslettel így sem lehet lépést tartani. "Ha a sok beszállító közül csak egy nem tudja növelni a termelést, akkor egyszerűen nincs több Wii, és most éppen ez a helyzet" - mondta Fils-Aimea az új keletű összeesküvés-elméletekre reagálva, amelyek szerint a hiány mesterséges. "Nincsenek titkos raktárak, ahol hegyekben állnak a konzolok, hogy gerjesszük a keresletet."

A Nintendo készüléke tavaly decemberben jelent meg. Egészen újszerű, tévé-távirányítóhoz hasonlító játékvezérlőjével és kedvező, 250 dolláros (44 ezer forint) árával rögtön maga mögé utasította a versenytársakat. A premier utáni időszakban sok helyütt több Wii fogyott, mint a Sony PlayStation 3 készülékéből és a Microsoft-féle Xbox 360-ból együtt. A Sony aztán idén októberben 981 dollárról majdnem a felére, 519 dollárra csökkentette a PS3 árát. Novemberben a japán piacon 183 ezer darab kelt el a készülékből, harmincezerrel több, mint a Nintendo termékéből, ami jól mutatja, hogy az újgenerációs játékkonzolok csatája még nem ért véget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fflx #21
    hat igen. a wii molyan tarsasagi gep. singlebn elegge uncsi, de kisebb-nagyobb tarsasag jol elvan vele.

    szamomra pont ettol tunik, amolyan idovel majd elmulo divatnak.
  • Tinman #20
    "mindig úgy hívnak meg, hogy vigyem magammal a Wii-t"

    Ennyire csak nem vagy unalmas?
  • Landro #19
    Az utóbbi időben a baráti és családi összejövetelekre mindig úgy hívnak meg, hogy vigyem magammal a Wii-t. Teljesen másféle játékélményt ad, mint a box és a ps3. Nem is egy pályán versenyeznek.
  • LOTR|Atocha #18
    GH -t akartam írni. :)
  • LOTR|Atocha #17
    Mi az a GC???? :)
  • QuippeR #16
    azt tessék már felfogni végre, hogy ez ízlés kérdése, és ennyi. aki nem akar ugrabugrálni, az nem vesz Wii-t, ha meg mégis vett, akkor eladja és magát okolja a hülyeségéért, nem másokat.
    (a GH lemezeket egyébként ki fogja cserélni a kiadó, bár ettől függetlenül valóban tetűség volt így kiadni. HDTV-m meg nincs, szóval ha azt is hozzászámoljuk a másik konzolok árához - mivel más HD forrásom úgyse lenne - akkor máris jóval olcsóbb a Wii. bár ettől függetlenül szerintem nem vetélytársa a Wii a többi konzolnak, inkább pluszba érdemes megvenni.)
  • Tinman #15
    A Wii drága -a tudásához képest.
    Mert, de jó is az ugribugri, de Guitar Hero monoban, nem HD-ben, egy kis állkoppantós Mass Effect, GoW full HD-ben... aki látta\átélte az érti, aki nem az ugráljon még pár hónapot és tegye a sarokba, ahogy sokan mások ;-)
  • Tinman #14
    "Egyébként magyarországon azért inkább pc mint konzol, mert azzal nem lehet villogni, nem lehet leszólni a másikat, hogy az én ps3mam erősebb mint a tiéd.

    Nagyon ritka az a PC-s amelyik elkezd villogni. A sok láma meg leszólja azt aki a gépkonfigját az aláírásába teszi, ez nem villogás, hanem nem kell teleszemetelni xy játék, vagy hw topic oldalait azzal, hogy "nekem így, megy ezen a konfigon... itt és itt fagy, ilyen a konfig... ez meg az nem ok hw szinten, itt a konfigom".
    Tessék már ezt is megérteni.

    Már bocsánat, de mostanában éppen a konzolosok villognak azzal, hogy nekem ilyen full hd tvám van, neked sajna meg csak olyan... na ilyen hszeket tudnék dögivel linkelni.

    "Egyébként pcre mennyibe is kerül egy 3 magos cpu? (hát még egy hét magos?)"
    Jaj ne már... te sem gondolod, komolyan, hogy a Motostorm ott izgatja 100%-on a Cell proci magjait a PS3-ban...
    Ahogy PC-n is ez a helyzet, még a 2 magos tisztességes optimalizáció is fehér holló, hát még at ennél több mag esetében. Crysist érdemes megnézni 4 magon, 2 mag 60-70%-on, a másik kettő meg 20-30-on vagy annyin sem.
  • Tinman #13
    "Egy ps2 grafikaikával rendelkezik"

    Nah, azért annál jobb... nézd csak meg pl. a PS2-es Resi 4-et, aztán nézd meg GC-on... már pedig a Wii erősebb vas, mint a GC. A másik meg az, hogy a Wii-ből is lehet sokkal szebb látványt kicsikarni, csak viszonylag új vas... ez a PS2 esetében is így volt.
  • zola2000 #12
    A wii most 5 ezer forintért drágább mint az x360arcade. Egyébként van egy hiba a cikkben, 250 dollár az a nintendo szerint nem 44 ezer forint, hanem 69990. Egyébként magyarországon azért inkább pc mint konzol, mert azzal nem lehet villogni, nem lehet leszólni a másikat, hogy az én ps3mam erősebb mint a tiéd. Egyébként pcre mennyibe is kerül egy 3 magos cpu? (hát még egy hét magos?)