MTI

Amerikaellenes játékot írtak az irániak

Egy iráni parancsnok kiszabadítja Irán egyik fő atomtudósát az amerikaiak karmai közül egy új iráni számítógépes játékban.

A 12-16 éves iskolás gyermekek számára készített játékot Irán-szerte reklámozzák, és a boltokban már kapható is. A játékot azért hozták létre, mert tavaly hatalmas felháborodást keltett az amerikaiak számítógépes játéka, amelyben különleges alakulatok az iráni atomprogram meghiúsításán fáradoznak.

Ezzel már nemcsak a valóságban, de a kibertérben is folyik az ellenségeskedés Irán és az Egyesült Államok között. Washington azt állítja, hogy Irán titokban atomfegyvert akar készíteni, Teherán azonban azt hangoztatja, hogy csupán áramtermelés céljából akar atomenergiát használni. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kétszer is szankciókkal sújtotta Iránt, amiért nem hajlandó beszüntetni urándúsítási tevékenységét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gladiator #42
    "Senkinek sem kötelező a csador, jártam a világ legnépesebb muzulmán országában, ott kiröhögnének azért amit leírtál. Aki hordja, azért teszi, mert DIVAT a fejkendő."

    Lol, szerintem meg inkább te tájékozódj egy kicsit. Divat:D heh... Nem kötelező, de hogy divat az enyhe tulzás. Mindenki maga dönti el (vagy fiatal korában a szülei), hogy hordja-e vagy sem. Alapjában azért hordják, hogy a férfiakban ne keltsenek vágyat.
  • Szocsi88 #41
    "A 12-16 éves iskolás gyermekek számára készített játékot Irán-szerte reklámozzák"
    Na engem ez döbbentett le, de nagyon. Nem kell benne gyilkolni vagy mi?

    OFF
    Felejtsétek már el ezt a "jó fiú" ,"rossz fiú" dolgot
    A háborúban csak győztesek és vesztesek vannak.
    És a győztesek írják a történelmet.
  • kadar1 #40
    Inkább olyan játékot csinálnának,mivel a jenkiket alázzák.Már csak azok körébe is sok jutna kik utálják az usát.
  • remark #39
    Iranrol annyi a velemenyem, hogy a tortenet nem azzal kezdodik hogy Iran-ban problemak vannak, hanem a tortenet pl. ott kezdodik hogy:
    -A XX. szazad elejen a monarchista Iran alkotmany kidolgozasaba kezd egy eros fuggetlen orszag kiepitese erdekeben. Ezzel kezdetet veszi az 1953-ig tarto zurzavaros idoszak, ahol az alkotmanyos rendszer tamogatoi, a britek, az oroszok, es a monarchia tamogatoi keverik a kartyat (utobbi csoport elvezi a brit es orosz tamogatast).
    -1920 kornyeken a Britek rateszik a kezuket az irani olajra, az Anglo-Iranian oil company monopoliuma reven.
    -Kesobb az irani parlament elkovet egy fatalis hibat: 1951-ben jovahagyja azt a rendelkezest miszerint az olaj feletti rendelkezesi jog nemzeti kezbe kell visszakeruljon... uh, ezt nem kellett volna.
    -1953-ban Brit felkeresre az USA megdonti az irani kormanyt azert hogy megakadalyozza az olajkeszletek allami felugyelet ala keruleset (meg a kommunizmus eloretoreset, meg gondolom hogy megmutassa hogy egy "free enterprise" jogait nem lehet semmibe venni). Az orszag felett a hatalmat a vereskezu Mohammad Reza Shah Pahlavi (kiraly) veszi at, az olaj feletti hatalmat pedig az amerikaiak. 2000-ben Clinton ezert elnezest kert Iran-tol.
    -1979-ben forradalom elsopri Shah uralmat. 24 ev veres diktatura, azert hogy az olajuzlet jol menjen.
    -1980-ban Irak amerikai jovahagyassal megtamadja Iran-t es kezdetet veszi a 8 eves haboru. Alig egy eve szabadultak meg a diktatortol, es maris valaki mas van a nyakukon. Nagy mennyisegben bevetett kemiai fegyver miatt Iran a tomegpusztito fegyvereknek leginkabb kitett orszagok kozul a masodik helyen all a vilagon kozvetlenul Japan utan. Na, valamiben legalabb az elbolyba tartozik.
    (A haboru 1988-van ert veget, es Irak ekkor mar kozel jart ahhoz hogy amerika hivatalos ellensege legyen. USA aztan meg Kuvait Irak altali lerohanasara is rabolint, es Irak beveszi a dolgot, de ez mar egy masik tortenet...)
    -De valoban, 1979-tol folyamatosan ujra "nyugatellenes" Iran. Pl. 1979-ben 66 amerikait ejtenek fogjul... Miert? Attol tartottak hogy a Shah az USA-ba az uj irani kormany megdontesehez szukseges tamogatas megszerzeseert ment. A nyugat es Iran viszonya azota se rendezett.

    Szoval a lenyeg: se Iran, se Irak nem szent. Ki allitotta hogy igy van? Senki. Mindketto sajat erdekeit kepviseli.
    De a nyugati beavatkozasok eredmenyezte katasztrofak es ezek kovetkezmenyei (!) mellett nem lehet elmenni... (Lam-lam, meg Clinton is volt hogy elnezest kert.)
    A ma problemait meg kell oldani. De nem a tenyeket figyelmen kivul hagyva es felsobbrendusegtol vezerelt arroganciaval...

    Ha engem kerdezel, a fél Kozel-Kelet be van szarva hogy pl. Irak sorsara jut es minden dontesuket ez a félelem hatarozza meg.
  • whito #38
    Nem kell az USA-t szeretni, mert sok megkérdőjelezhető dolgot csinál, de a konkrét USA-Iráni konfliktushoz azért illene ismerni 1-2 háttérinformációt.

    Tudni kell, hogy az iráni gazdaság a csőd szélén áll annak ellenére, hogy a világ negyedik legnagyobb olajkitermelő országa. Annak ellenére, hogy az egyik legnagyobb olajkitermelő ország, a benzinszükségletének majdnem a felé külföldről importálják (nyilván világpiaci áron). Annak ellenére, hogy az egyik legnagyobb olajkitermelő, nemrég jegyrendszert vezettek be a benzinvásárlásra és csak korlátozott mennyiségben lehet benzinhez jutni. Eddig az árakat mesterségesen alacsonyan tartották. A benzin litere 20 forintba kerül (miután nemrég 20%-os áremelés volt), amit csak óriási állami dotálással lehetett nyilván fenntartani.

    Az ország vezetése ilyen gazdasági körülmények között a hatalmát csak úgy tudja biztosítani, ha az emberek figyelmét elterelik a súlyos belső problémákról. Azaz nekik nem csak, hogy jól jön egy konfliktus pl. az USA-val, hanem igyekeznek is mesterségesen gerjeszteni és fenntartani is azt. Egy ilyen mesterségesen fenntartott konfliktus helyzetben az ország vezetése tetszelegni tud a külső agresszorokkal szemben az országot megvédő vezetőként és ezzel elterelve a figyelmet a belső problémákról. Ebben a folyamatba illeszkedik pl. a brit tengerészgyalogosok elfogása néhány hónapja. Az iráni vezetés nagyon jól tudja és ki is használja, hogy az iraki és afganisztáni beavatkozás annyira leterheli az USA hadseregét, hogy nem sok az esély egy iráni katonai beavatkozásra, így nyugodt szívvel tudja feszíteni a húrt és konfliktust gerjeszteni. Valójában nincs szüksége sem az atomfegyverre, sem az erőművekre, azok csak ürügyek egy elhúzódó konfliktus fenntartására.

    Szóval nem nagyon kell sajnálni a másik felet sem akit a gonosz agresszor usa fenyeget. Ez most nekik nagyon is jól jön és ez részben a céljuk is. :)
  • remark #37
    "sztem igen is hogy joga van beavatkozni másik állam ügyeibe, én pl nem bántam volna ha 56ban nálunk is bemasíroztak volna,(persze nem tették, de azt hogy mért nem az most nem idetartozik)"
    Na latod ez a lenyeg, mikor neked lenne jo, akkor nem avatkoznak be, mikor nekik lenne jo akkor meg akkor is beavatkoznak ha te tiltakozol...
  • remark #36
    "nem tom mitől lett divat ennyire az USAt fikázni..."
    Nem divat. Tenyeket sorol az ember. Egyszeruen az tortenik ami USA-n belul is. Nyilnak fel a szemek... abban az ertelemben is, hogy amit az USA csinal az marpedig hatassal van a mindennapi eletunkre is, de a jovonket biztosan alapvetoen befolyasolja. (Azaz: nem ignoralhatjuk azt hogy mit muvel az USA.)

    "őszintén szólva irigység... mert mi van ha az olajért támadta meg Irakot? ÉS??? A helyükbe mi is ezt tettük volna..."
    Ha majd a kovetkezo celpont te leszel, vagy a te csaladod, vagy a te orszagod, akkor is mondogasd ezt, hogy ha te lettel volna olyan pozicioban hogy kiirts magad korul mindenkit mert neked kell a tér, a föld, az eroforrasok stb. akkor te is megtetted volna. Mert neked az altalad elkepzelt minosegu elethez tobb jogod van mint barki masnak ugyanehhez.
    Es ha ilyet megtennel, az teged minosit, mint az, amit az amerikaiak most mar joparszor megtettek, az meg oket minositi.
    Kicsit unalmas mar, hogy csak azert mert nem tudunk elszakadni attol hogy az "amerikaiak a jo fiuk", ugyanazert a buntettert (haborus bunokert pl.) oket szeretjuk, mig mas orszagokat, vezetoket meg utalunk. Ez abszurd.

    Felfoghatnank hogy az alsobbrendunek tekintett kulturak kiirtasara, meghoditasara, kifosztasara valo torekves (pl. gyarmatositas) hosszutavon nem jo politika. Rovidtavon elonyos, de hosszutavon problemakat gerjeszt, amikert felelosek leszunk, es amiket utana 100x annyi idejig tart majd megoldani mint amennyi ideig az elonyoket elveztuk. (Nagyon remelem ha Ron Paul lesz az uj amerikai elnok, legalabb ezt az igeretet betartja hogy nem fognak kulfoldon tovabb haboruzni, es akkor vegre elkezdhetunk foglalkozni az igazi problemakkal.)

    "a II. vh. alatt bombázta a német városokat(volt amit szó szerint eltörölt a föld színéről és brutálisabb volt mint hirosima!!!!!)."
    Szerintem vesd ossze a civil aldozatok szamat itt, es ott. Ehhez vedd hozza azt hogy volt-e szukseg ezekre a civil aldozatokra? A nemet hadiipar terdrekenyeszeritese es egy jelentektelen varos demonstracios celu porig rombolasa nem osszemerheto.

    "Amit Hitler vagy Sztálin művelt???"
    Ugy erted vessuk ossze pl. hogy mit csinalt Hitler, Sztalin, Bush, Szaddam (stb.)? Az egyetlen kulonbseg szerintem az, hogy Bush-t meg nem tette helyere a tortenelem es nincs az arckepe a vilag nagy agresszorai kozott (Szaddam csak kis agresszor, Bush meg nagy).

    "Az USA a világ fölött próbál gazdaságilag érvényesülni, egy diktatúrának elég ha kihasználhaja a népét és a népnek mutat egy ellenfelet, hogy igen, ez minden bajotok okozója."
    Szerintem se mindegy hogy valaki mondjuk Kubaban diktator (amire mondhatom hogy kit erdekel?), vagy az egesz bolygo feletti, gazdasagi es katonai alapu diktaturara torekszik. ;-)

    "És ilyen szempontból nem mindegy hogy teljesen SZABAD fejlesztőcégek készítenek egy játékot vagy állami kérésre(Americans Armyt lehetne említeni USA részéről de az katona toborzó nem egy konkrét nép ellen irányul)készítenek el egy játékot."
    Szerintem se mindegy hogy egy "szemet agresszor" allam propaganda celokbol keszit egy jatekot vagy egy szabad demokratikus orszag propaganda celokbol ledob 2 atombombat Japanra. (Nyilvan tulzas amit irok, de csak azert tulzok, mert 1 mondattal igy lehet kifejezni a lenyeget: nezzuk meg mit hasonlitunk mihez...)
  • feamatar #35
    ohhh, bár olyan egyszerű lenne, hogy holnaptól nem gyártanak fegyvert az országok... pl AK-47est viszonylag könnyű készíteni, ezért rohadt sok helyen készült, és készül ma is. És az hogy globálisan béke legyen, először talán a diktatúrák felszámolásával kellene kezdeni.
  • asdasdasd #34
    Tegyük hozzá, hogy irakban és iránban nem gyártanak sok fegyvert, azt a oroszoktól, USA-tól, ... helyről veszik, akár több ország közbeiktatásával.
    Talán ott kellene kezdeni, hogy nem gyártunk géppuskát.
    Csak hát ez a GDP jelentős csökkenésével járna.
    (Lásd God of War nagy kedvencem)
  • remark #33
    Arrol nem a vallas tehet hogy a nyugati hatalmak a diktatorikus allamrendszereket tamogatjak. Csak hogy ertheto legyen mire celzok: abban a nyugatnak is benne van a keze, hogy mondjuk Iran-ban vagy Afganisztanban mikor milyen kormany volt/van. Es hogy ezzel mire celzok: nem hiszem hogy pl. egy taliban diktaturanak barmi koze lenne az arabok vallasahoz vagy kulturajahoz. Az szimplan pl. egy gengszter banda.
    Ugyhogy csak ovatosan azzal mikor a verre szomjazva a felelosoket keressuk... En pl. meg vagyok gyozodve arrol hogy annak ellenere hogy mit csinalt Szaddam, nem o volt a terseg legnagyobb problemaja (sot, egyes forrasok szerint 1990-ben Irak volt a terseg legfejlettebb orszaga). Erdekes osszehasonlitas lenne pl. az hogy Szaddam miatt mennyi civil halt meg, es a 17. eveben jaro nyugattal vivott haboru es embargo kovetkezteben hanyan haltak meg. (1996-ban mar 500.000 halott csecsemorol beszeltek amiert az embargo teheto felelosse es a bombazas/embargo eltartott a masodik iraki haboruig, igy a teljes haboru 1991-tol tart a mai napig...)

    Az alapjan meg hogy egy tarsadalom masmilyen, es esetleg nem ertjuk hogy mi miert van, nem kellene elitelni oket. Inkabb olvasgassunk konyveket arrol hogy a mi nagyszeru demokraciank (magyar vagy amerikai, mindegy) aminek neveben nepirtast folytattunk es folytatunk a bolygo kulonbozo pontjain, az milyen "tokeletes".