Gyurkity Péter

Francia adókedvezmény európai játékoknak

Az Európai Bizottság megvizsgálja azt a francia javaslatot, amely jelentős adókedvezményt biztosítana az európai kultúrát előtérbe helyező számítógépes játékoknak.

A bizottság a múlt héten határozott úgy, hogy több szempontból is meg kell vizsgálni az eredeti francia javaslatot, amely az európai játékszoftverek készítését könnyítené meg bizonyos megkötésekkel. A cél ugyanis a fejlesztéssel kapcsolatos költségek csökkentése egyfajta adókedvezmény formájában, ám szigorúan meg kell határozni a kedvezményre jogosult játékok körét, valamint elejét kell venni a francia cégek jogosulatlan előnyszerzésének, amely a részletek nem megfelelő kifejtése miatt következhetne be.

A javaslat úgy szól, hogy a kontinens kulturális sokszínűségét, különbözőségét támogató és erősítő számítógépes játékok elkészítését valamilyen formában támogatni kell. Ezt a támogatást a fejlesztéssel kapcsolatos költségek maximum 20 százalékát fedező adókedvezményben vélik megtalálni, amelyet mindazon cégeknek biztosítanának, amelyek a követelményeknek megfelelő játékszoftvereken dolgoznak. Arról nem szól a fáma, hogy pontosan milyen módon határoznák meg a játékok szükséges jellemzőit és mely cégek lennének jogosultak a kedvezményre.

Éppen ezt szeretné megvizsgálni az Európai Bizottság, amely két fontos szempontot vesz majd előre. Az első szerint pontosan meg kell határozni a játékok körét, mivel jelenlegi formájában akár a szimulációk, sportjátékok, így például a motorversenyeket előtérbe állító fejlesztések is profitálnának a javaslatból. A másik probléma, hogy a francia cégek potenciálisan előnyhöz juthatnak a más országokban tevékenykedő riválisokkal szemben, ami az Unión belül mindenképpen elkerülendő.

A végrehajtó testület jogosult eljárni olyan ügyekben, amelyekben egy-egy szektor vagy vállalat juthat jogosulatlan előnyhöz az európai riválisokkal szemben. Amennyiben jóváhagyják a francia javaslatot, ennek törvényerőre emelkedése jelentős könnyebbséget ígér majd a kulturális szempontot előtérbe helyező játékfejlesztőknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • fflx #7
  akkor szinte az osszes 2. vh-us jatek megkapja ezt a kedvezmenyt? :)

  (ja igen es europai fegyvereket, kocsikat, bunozoket a jatekokba!!)
 • rotator #6
  Ez nagyon jó!
 • Cat #5
  ez kb. azt jelenti, hogy több olyan játék fog megjelenni, aminek nem New York vagy San Francisco a helyszíne, hanem Párizs vagy Berlin. Szerintem ez üdvözlendő. Röhej, hogy a magyar emberek az amerikai filmekből/játékokból tájékozódnak, többet tudunk az amerikai bíróságok esküdtrendszeréről, mint saját hazánk bírósági gyakorlatáról. A GTA fanok simán eligazodnak a tökéletesen lemodellezett városokban, de fingjuk nincs hogy milyen látnivalók vannak Európában.
 • Sith #4
  szerintem meg értelmetlen marhaság
 • _Atti_ #3
  szerintem frankó ötlet..
 • k9duli #2
  Egyik ország kiutasítja, másik meg adókedvezménnyel befogadja:)
 • ColdFire #1
  szvsz kitérdekel? :\