Berta Sándor

Újra hódítanak az egyszerű játékok

Azt gondolhatnánk, hogy sokan már nem is emlékeznek a hőskorszakra, amikor a Pasziánsz vagy a Tetris volt a csúcskategória. Pedig egyre többen fedezik fel újra ezeket a programokat.

A RealNetworks megbízásából, a Harris Interactive cég által elkészített felmérésből kiderült, hogy nagyon is sokan játszanak az egyszerű unaloműzőkkel és például az amerikai felhasználók egyharmada szívesebben pasziánszozik egy órát, mint tévézik. A 40 év feletti nők fele szintén az egyszerű játékokat részesíti előnyben a mozifilmekkel szemben. Az eredményen maguk a szakemberek is meglepődtek.

A 18 évesnél idősebb amerikai állampolgárok 31 százalékát hozza még mindig újra lázba egy flipper- vagy kártyajáték, 21 százalékuk még egy tv-filmet is képes kihagyni egy jó pasziánszozásért. A nők körében még magasabbak az arányok. 49 százalékuk szívesebben játszik kirakóssal, mintsem hogy moziba menne, 32 százalékuk még egy kikölcsönzött videót is kihagy egy jó játékért, míg 37 százalékuk a tévéműsort is képes felcserélni egy óra Tetrisért.

A nők kétharmada hetente legalább négyszer, fele mindennap játszik. S hogy miért jöttek újra divatba az egyszerű unaloműző programok? Nos, a legtöbben, a válaszadók 53 százaléka stresszcsökkentő, kikapcsolódást nyújtó szerepük miatt kedvelik őket, míg az emberek 42 százaléka szellemi tornaként fogja fel ezt a tevékenységet.

Hiába a gyönyörű grafika, sokan még mindig egy pasziánszt vagy flippert választanak egy FPS helyett. Persze más az élmény és talán pont ezért döntenek így. Egyre több cég fedezi fel magának, hogy a játékok nyújtják az egyik legjobb reklámlehetőséget. A 40 év feletti nők például kifejezetten jó ötletnek tartanák, hogy ha az egyes szintek között lenne egy kis reklámmegszakítás.

A DFC Intelligence piackutató cég adatai szerint az egyszerű logikai, kártya- és egyéb játékok forgalma a korábbi évekhez képest folyamatosan emelkedik. 2002-ben még csak 228 millió dollár volt, tavaly 713 millió dollár, míg az idén várhatóan eléri majd a 953 millió dollárt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackArt #34
    Nem egyszerű, de régi: most akarok nekiugrani a WingCommander sorozatnak. Bár asszem a 4.-ket nem is vittem végig...
  • BlackArt #33
    Eccer azért vettünk ezer pénzér egy XT-t hogy játszani tudjunk, mivel AT-n már túl gyors volt, merugye a proci órajelét használta valami időzitésre vagy mire. kurva nagy csaták voltak :-)
    Aztán az Elite is nagyon ment XT-n...
  • bertino #32
    hát ?
    betűkirakó ?
  • rumos #31
    én a PDA-mon klévő Jawbreaker játékra kattantam rá teljesen!
  • zorrobomber #30
    kar hogy a terep2 nem jatek
  • bertino #29
    bizonyám!
    nálam a Terep2 sikere még mindig töretlen :D
    Nagymáthé Dénes isten játékot alkotott
  • Goth #28
    azám. dyna blasternél aztán nagy játékélmény van.
  • BobaFett #27
    digger az még XT-re irodott (gyk: 286 elötti gép)
  • zorrobomber #26
    igyekszem regi, de uj gyongyszemek felfedezeset is megosztani blogomon:
    http://www.zorrob0mber.blogspot.com
    ;)
  • Basic #25
    Na most beraktam a gépbe a régi nagy kedvenceimet. Marha jó játékok. Sztem az új játékokkal van egy olyan baj, hogy mindenki a grafikára megy, meg ilyen szarságokra, nem figyelnek annyira a játékélményre. Kedvenc régi játékaim: Psycho, Dyna blaster, Aladdin, Lion king, Dizzy, Duck tales, Bumpy, Pushover, Summer Challange.