SG.hu

Az MI a szabályok újragondolására készteti a játékfejlesztőket

Egy fejlesztőcsapat tudása csak az eszközök erején keresztül valósulhat meg teljes mértékben és a mesterséges intelligencia forradalma példa nélküli a játékfejlesztés folyamatait és kihívásait megváltoztató potenciálját tekintve.

A cégek nem csak a játékosok élményeinek javítására használják az MI-t, hanem a gyártási folyamat forradalmasítására is. Az MI-alapú eszközök lehetővé teszik a művészeik számára, hogy minden eddiginél gyorsabban készítsenek prototípusokat és iteráljanak. Ami korábban hetekig tartott, ma már napok vagy akár órák alatt is elvégezhető. A fejlesztés felgyorsulása nemcsak a költségeket csökkenti, hanem lehetővé teszi a gyorsabb reagálást a tesztelők visszajelzéseire - a játékfejlesztés során a tervezési iteráció a legfontosabb, és a hatékonysághoz szoros reagálási ciklusra van szükség.

Például egy játékvideó elkészítésének tipikus folyamata a forgatókönyvírás, a storyboarding, az animáció, a kamerakezelés, a jelenet nyers változatának létrehozása, majd a hangeffektek és az utófeldolgozás összetett feladatait foglalja magában, mielőtt a jelenet végleges formában megtekinthetővé válna. Minden egyes lépésnél sok minden módosulhat, például ha az írócsapat be akar illeszteni egy párbeszédet vagy a végeredmény nem az, amit a rendező tervezett. A költségek és az elvesztegetett idő csillagászati összegekbe kerül. De mesterséges intelligencia eszközökkel egy nap alatt a forgatókönyvtől közvetlenül el lehet jutni az animált storyboardig/previs demóig, és kialakulhat egy közös vélemény a végeredményt illetően, anélkül, hogy a fejlesztők időt pazarolnának olyan munkára, amely később megváltozik. Ez lehetővé teszi a videó túlzott költségek nélküli iterálását, ami korábban soha nem volt lehetséges, és a végtermék a legmagasabb minőségű lehet.

A mesterséges intelligencia továbbá segíthet személyre szabott élmények létrehozásában, amelyek hosszabb ideig lekötik a játékosokat, vagy dinamikus narratívákat és adaptív kihívásokat létrehozni, amelyek reagálnak a játékosok egyéni viselkedésére, így biztosítva, hogy minden utazás egyedi érzést keltsen. De az MI kétélű kard: miközben soha nem látott lehetőségeket kínál a kreativitás és a hatékonyság terén, ellentmondásokat és ellenérzéseket is kivált. A Robloxot például kritika érte az MI által generált eszközök miatt, amelyek miatt elözönlötték a platformot alacsony minőségű tartalmak, melyek elnyomják az emberi alkotókat. Hasonlóképpen, a Fortnite mesterséges intelligencia által generált tartalommal való kísérletezése a munkahelyek kiszorulásával és a játékélmények homogenizálásával kapcsolatos aggodalmakhoz vezetett.

A mesterséges intelligencia, ha alapos megfontolás nélkül alkalmazzák, éppen azokat a dolgokat áshatja alá, amelyek a játékokat különlegessé teszik, nevezetesen az emberi kreativitást, a művészi látásmódot és a játékosok bizalmát. A mesterséges intelligencia nagyon jó a minőség illúziójának reprodukálásában. Nagyon jó abban, hogy utánozza a már létező kreatív stílusokat, és újszerű módon keveri őket, olyan sebességgel, amire az ember nem képes. A mesterséges intelligencia még arra is képes, hogy ijesztő ügyességgel úgy tegyen, mintha ember lenne. Az emberiségnek a dolgok antropomorfizálására való általános hajlamával párosulva elkövethetjük azt a hibát, hogy azt gondoljuk, a mesterséges intelligencia helyettesítheti a művészeket - de ez csapda. A mesterséges intelligencia csak azt tudja utánozni, ahogyan egy tehetséges emberi művész kapcsolatot teremt a közönségével és inspirálja azt.

A minőségi szabály egy régi következménye, ha egy fejlesztőcsapat csak annyira lehet jó, mint az eszközei, akkor egy játék is csak annyira lehet jó, mint a fejlesztőcsapata. A mesterséges intelligencia soha nem fogja helyettesíteni az emberi kreativitást, történetmesélést, kézművességet és együttműködést. Az indie stúdióktól a vezető kiadókig azok, akik hatékonyan tudják hasznosítani az MI-t, jelentős versenyelőnyre tesznek szert. De ez nem csak arról szól, hogy gyorsabban vagy olcsóbban készüljenek el a játékok, de arról is, hogy olyan új lehetőségek jöjjenek létre a kreativitás és a játékosok bevonása terén, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak, és hogy olyan eszközöket kapjanak kezükbe a csapatok, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy elérjék kreatív potenciáljuk határait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • t_robert #1
    Amúgy már kisérleteznek egy ideje AI-val generáltatni játékoka. Persze a gond az, hogy meglehetősen sablonos és unalmas megoldásokat készit az AI felhasználva a játékok általános történéseit és megoldásait. Így valóban unalmas és semetikus lesz a játék pont a kretivitás és az ötlet hiányával. Egy adott témában a 12 egy tucat játék készül. Amúgy alapvetően nehéz valami új eddig nem jellemző ötletet belevinni egy játékba vagy történetébe, ami izgalmassá és újszerüvé teszi. Ugyan annak a játéknak a 35 verziója valahogy dögunalom. A dolog amúgy igaz mert mondjuk a maga korában egy PUBG újszerű volt és érdekes. (bár nem a PUBG volt az első a battle royal műfajban(a csak egy maradhat)) Mára létezik sok tucat battle royal stilusú játék, de lényegében senkit nem érdekel már a 47. megvalósitás, mert uncsi. De pont így igaz a dolog a filmekre, zenékre könyvekre stb. ezért is 12 egy tucat minden mára. Lásd telefonok kinézete az autok karroszériája stb. A sikerhez belekell tenni az a pluszt, amit az emberi kreativítás jelent. Attól lesz érdekes, újszerű és izgalmas és kelendő......