SG.hu

Xbox-ra készít chatbotot a Microsoft

Az Xbox chatbot prototípusa része a Microsoft Gamingen belüli szélesebb körű erőfeszítésnek, amelynek célja, hogy mesterséges intelligencia alapú funkciókat és eszközöket vigyenek az Xbox platformra és a fejlesztői eszközökbe.

A szoftveróriás egy olyan animált avatárt készített, amely válaszol az Xbox támogatási kérdésekre. A chatbot a konzol ökoszisztéma anyagain lett betanítva, így képes válaszolni az alapkérdésekre és fel tudja dolgozni a játék-visszatérítéseket is. A prototípus neve "Xbox Support Virtual Agent", és a cég reményei szerint egy napon az összes Xbox-ügyfél kérdéseit kezelheti. "A hanggal vagy szöveggel működő chatbot segítségével a játékosok könnyebben és gyorsabban kaphatnak segítséget a támogatási témákhoz természetes nyelven, a meglévő Xbox Support oldalakról származó információkat felhasználva." - mondta Haiyan Zhang, az Xbox Gaming AI általános menedzsere.

Az Xbox chatbot hasonló azokhoz, amilyenek építésére a Microsoft a saját ügyfeleit bátorítja a támogatási feladatok automatizálására. A Microsoftnak van saját Azure AI Bot szolgáltatása, amelyet olyan vállalatok, mint a Vodafone, a PwC és mások használnak társalgási botok építésére. Az Xbox chatbot a "Miben segíthetek ma?" kérdéssel indul, és az elromlott Xbox-tól kezdve az előfizetésekkel kapcsolatos problémák megoldásának segítéséig mindenre tud válaszolni. A chatbotot jelenleg is tesztelik a Microsofton belül a Minecraft Realms előfizetéses szerverhosting szolgáltatáshoz kapcsolódó támogatási lekérdezések kapcsán.

A Microsoft azon is dolgozik, hogy MI-funkciókat vigyen be a játéktartalom-készítésbe, a játéküzemeltetésbe, valamint az Xbox platformjába és eszközeibe. Ez magában foglalja az MI által generált művészeti alkotásokkal és eszközökkel való kísérletezést a játékokhoz, az automata játéktesztelést és a generatív MI NPC-ket, amelyek kifejlesztésében a Microsoft már együttműködött az Inworlddel. A Microsoft azt is fontolgatja, hogy mesterséges intelligenciával működő Copilotokat épít biztonsági és moderálási feladatokra, többek között az Xbox platformon történő tartalommoderációra, valamint a végrehajtási és fellebbezési folyamatok segítésére. A Microsoft azt is vizsgálja hogyan lehetne MI-alapú asszisztenseket beépíteni a játékokba, amelyek segítségével a játékosok játék közben segítséget kaphatnának.


A vállalat óvatosan mozog a játékokban használt MI terén. Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója a vállalat összes üzletágát arra ösztönzi, hogy gondolkodjanak el azon, hogyan lehet az MI-t felhasználni a termékekben és szolgáltatásokban, de az Xbox eddig nagyrészt ezen eszközök fejlesztői oldalára összpontosított. Az év elején egy Xbox találkozón a Microsoft vezetői felvázolták az "Xbox Everywhere" víziót, és az "MI innováció" kulcsfontosságú részét képezte annak a törekvésnek, amely lehetővé teszi a játékosok számára, hogy bárhol játszhassanak ahol csak akarnak. A Microsoft néhány nappal a megbeszélés után egy ultraerős, következő generációs Xboxot ígért, Sarah Bond, az Xbox elnöke pedig "a legnagyobb technikai ugrást ígérte, amit valaha is láthattak egy hardvergenerációban". Ennek a technikai ugrásnak egy része a mesterséges intelligenciát is magában foglalja majd.

A Microsoft nyilvánvalóan sokat gondolkodik a játékokban alkalmazott mesterséges intelligencián, de valószínűleg nem a jelenleg belsőleg vitatott módokon fog először megjelenni. A Sony a pletykák szerint még az idén egy PS5 Pro konzol piacra dobására készül, amely tartalmazza a PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR) technológiát, amely az Nvidia DLSS-éhez vagy az AMD FSR-éhez hasonló képfelbontási technika. A mesterséges intelligenciával támogatott képfelskálázás a konzolokon még nem terjedt el olyan széles körben, mint a játékok PC-s megfelelői; az Immortals of Aveum lesz az első konzoljáték, amely hamarosan az AMD FSR 3 képkocka generálást támogatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!