SG.hu

Eszméletlen sikeres a Palworld, nagy lecke ez a Nintendonak

Meglepetésként robbant be egy cuki, lövöldözős Pokemon-klón, csak a PC-s Steam szolgáltatáson 7 millió darab kelt el belőle, emiatt a japánoknak sok mindent át kell gondolniuk.

A PocketPair "Palworld" nevű túlélő kalandjátékában a játékosoknak egy nagy, nyitott világban Pokémon-szerű lényeket kell fegyvereikkel elkapniuk és kiképezniük. Őket használva kell megküzdjenek az ellenségekkel, az éhséggel és túlélni a megpróbáltatásokat. "A Palworld több mint 7 millió példányban kelt el mindössze 5 nap alatt! Köszönjük szépen!!! Továbbra is keményen dolgozunk a problémák és hibák megoldásán, amelyeket egyes felhasználók tapasztalnak" - derült ki a fejlesztő posztjából, és ebben a szemkápráztató számban az Xbox és Windows PC platformok benne sincsenek. A Steamen egészen elképesztő 1 291 967 egyidejű felhasználóval érte el a csúcsot.

A probléma ezzel az egésszel az, hogy a lények dizájnja nagyon hasonlít a Nintendo platformjain régóta futó Pokémon franchise figuráira. A játék rajongói odáig ragadtatták magukat, hogy halálos fenyegetéseket küldtek a Pocketpair cégnek. De a Palworld koncepciója és tartalma már jó ideje nyilvános, a 2022-es és 2023-as Tokyo Game Show-n is bemutatták. Sok felhasználó úgy véli, hogy ha lenne alapja a plágiummal kapcsolatos jogi lépéseknek, akkor az illetékesek már régen cselekedtek volna.


"Kétségbeesetten nézem át az összes üzenetemet és e-mailt! Azonban bocsássátok meg, ha átugrom a halálos fenyegetéseket, a céget ért fenyegetéseket és a masszívan elrugaszkodott állításokat" - posztolta az egyik Pocketpair közösségi menedzser. "Ha képes vagy úgy írni, mint egy valódi emberi lény, akkor amint lehet, válaszolok!" A Pocketpair vezérigazgatója, Takuro Mizobe szintén reagált az állítólagos halálos fenyegetésekre az X-en, és a plágiummal kapcsolatos állításokat rágalmazásnak nevezte. A hasonlóságra jellemző, hogy egy YouTuber úgy módosította a játékot, hogy Pokemonokra cserélte le a szörnyeket, amire a Nintendo villámgyorsan letiltotta a kiegészítést.

Nem újdonság, hogy egy márkát védő szenvedélyes játékosok elragadtatják magukat az interneten, emlékezzünk csak az egy évtizeddel ezelőtti Gamergate zaklatási kampányára. A Game Developers Conference tavalyi felmérésében a válaszadók 91%-a egyetértett azzal, hogy a zaklatás és a visszaélések aggodalomra adnak okot a stúdiók számára. Mizobe a jogi eljárás miatt sem aggódik, szerinte a Palworldöt ugyan a Nintendo szeretett franchise-ja ihlette, de közelebb áll más olyan, közelmúltban megjelent túlélő kalandjátékokhoz, mint például az "Ark: Survival Evolved".

A Nintendo jelenleg vizsgálja a szellemi tulajdonjoga megsértését, mert nem véletlen, hogy a társaság eddig nem rakott fegyvereket a családbarát franchise-ba. Eddig az is jól indokolható volt, hogy húzóneveit megtartja márkán belül, de a PC-s siker láttán bizonyosan átgondolják ezt az álláspontjukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Macropus Rufus #7
  emlékszel mikor a wii megjelent? A nagy gyátók lenézték és azok fun-ja is nagy részt. Aztán olyan siker lett belőle, hogy lett hirtelen kinekt meg move, közelébe sem értek. Vagy ott van maga a a kontroller. Amit szintén a Nintendo adott a világnak a jelen formájában. Hihetelten inovatív cég. Nem is értem azokat akik fikázzák.
 • takysoft #6
  "Benyelték a saját mantrájukat"
  Sosem mondok olyat, hogy aki gazdag, az nem hibázik. Főleg Musk :D

  De a Nintendo-t kritizálni... az erős, koma :D

  Azt hiszed, hogy jobban értesz valamit, mint a világ legpatinásabb és egyik legsikeresebb céga valaha, akkor szerintem próbálj magadba nézni, hogy "biztosan a víz a hülye"?

  A Nintendot mint céget 1889-ben alapították, szóval úgy kábé 135 éves. Elektronika még a közelben nem volt, ők már kártyajátékokat gyártottak.

  Jó persze, azt sem mondom, hogy egy cég nagy múltját nem tudja tönkrevágni egy retardált újhullámos vezetés (khm... Boeing....)

  De azért a Nintendo mindig is remekül jövedelmezett abból a stratégiából, hogy a lehető legobb játékélményt probálja nyújtani.

  Sosem volt érdekelt benne, hogy a leggyorsabb legyen, vagy nála fussanak legszebben a játékok.

  Egyszerűen csak játékokat adott ki, amik nagyon élvezetesek.
  És bár sok sikeres játékuk volt az arcade korban is, a Capcom volt a piacvezető.
  És bár sok sikeres játékuk van azóta is most sem piacvezetők.
  (Talán a Gameboy volt az a termékük, ami tényleg piacvezető volt anno)

  Hidd el, ki van ez találva.

  Kritizálják az emberek, hogy "hát szar a Pokemon, mert nézd meg, hogy pciit változtatsz a recepten, és mennyien játszák"
  Igen, pár hónapig felkapott lesz,

  A Pokemon meg 20 éve a legtöbbet termelő média franchise a VILÁGON.
  Maga mögött olyanokkal, mint Star Wars, Disney hercegnők, meg Harry Potter.

  Pikachu a világ királya, és az is marad.
  Ne azt próbáld bizonygatni, hogy "mit rontott el a Nintendo".
  Semmit :D

  Elemezgesd azt, hogy lehetnek ilyen mocsok-sikeresek!
 • Gabbbbbbbbbbbb #5
  Pedig exkluzivitás bizony sokat számít egy konzolnál. Összességében, hogy mi érné meg jobban hosszútávon a cégnek már más kérdés.
 • Cat #4
  Gamepassban benne van ingyen, ezért ezekre senki nem veszi meg.
 • lammaer #3
  Benyelték a saját mantrájukat, hogy a játégképek/konzolok a nagy pénz, a PCn nem játszik senki...

  Nehezen tudom elképzelni, hogy többet nyernek azon hogy nem adják ki PCre a dolgaikat, mint azon hogy azt feltéelezik hogyha kijön vmi nintendó exklúziv cucc akkor mindenki rohan nintendót venni...
  Utoljára szerkesztette: lammaer, 2024.01.27. 15:34:38
 • lammaer #2
  "ebben a szemkápráztató számban az Xbox és Windows PC platformok benne sincsenek"

  őőő.. a Steam as nem Windows PC platform?
 • takysoft #1
  "Eddig az is jól indokolható volt, hogy húzóneveit megtartja márkán belül, de a PC-s siker láttán bizonyosan átgondolják ezt az álláspontjukat."

  Nem lehetséges a jelen állás mellett. Ami egyébként sosem volt másképp a Nintendo életében.

  Ahhoz, hogy a játékaik sikeresek legyenek az ökoszisztémájukon kívül, olyan minőségű játékokat kellene gyártani, amik versenyképesek.

  Én a PC-men (ami nem is erős darab) 4K-ban toltam végig 60fps-el a Zelda: Breath of the wild-ot, és feltelepítettem hozzá még vagy modot, hogy jól nézzen ki a víz meg a minden. Csodaszép is volt, nem azért....

  De ha 720p-ben menne 25fps-sel, akkor azért morognának sokan.
  Ha meg úgy nézne ki, mint nálam, kutya nem venné meg a Switch-et.

  A Nintendo mindig is gyengébb hardverrel játszott, mint a konkurensei.
  Egyszerű az oka: Nem volt rá sosem szükségük. És most sincs.
  A játékaik atomszférája teljesen jól működik abban az ökoszisztémában is, amin üzemelnek.

  Sokkal többet ér(t) a Nintendonak egy millióval több eladott Switch(/Gameboy), mint 7 millió eladott játék. Mert azzal berántják a játékost az infrastruktúrába, és a Pokemonon kívül eladnak nekik még 20 játékot.

  A Palworld jött, látott, győzött, és 2-3 hónap múlva sehol se lesz. A készítőik vagy rongyosra gazdagodnak addig, vagy a Nintendo kifacsarja belőlük az egészet. (Mert ez nem csak Pokemon, ez a játék legalább annyira Zelda is :D )

  De a Pokemon meg ott lesz 20 év múlva is.

  A Nintendo magasról tojik erre az egészre. Megteszik a szükséges lépéseket, de higgyétek el, nem kapkodnak a vészforgatókönyvekért :D

  Ez még nagyon-NAGYON mesze van attól, hogy bajban lennének.

  Fegyvereket meg nem adnak Pikachu kezébe, mert a franchize így éri el a legtöbb embert, akit elérhet.

  Azért meg lehet nézni, hogy melyik a világ legtöbbet hozó franchize-a....

  Spoiler: Nem a Palworld :D