Ötvös Tibor

A Steam-ről letöltött játékok harmadával nem játszik senki

Érdekes kimutatás jelent meg a neten, mely alapján a Steamről letöltött játékok harmada soha nem lesz elindítva.

A Valve 2004-ben indította el az akkoriban még újdonságnak számító digitális disztribúciós oldalát, a Steamet, mely végül a PC-s játékvilág egyik meghatározó eleme lett. Az elmúlt 10 évben 780 milliónál is több letöltést, vásárlást regisztráltak az oldalon, mely azonban az Ars Technica felmérése alapján egyharmad részben kidobott pénznek számít.

Egészen pontosan a letöltött és feltelepített játékok 37 százalékát el sem indították, míg 17 százalékával egy óránál kevesebbet játszottak. Ugyanakkor az oldalon arra a tényre is felhívják a figyelmet, hogy sok esetben egy alkotás megvásárlásakor kapunk egy másik programot is ingyen és ez lehet az oka annak, hogy ilyen magas a "hanyagolt" játékok aránya. Legjobb példa erre a Half-Life 2: Lost Coast, mely 12.8 milliós letöltésével az összesített lista harmadik helyén tanyázik, ám mindössze 2.1 millióan indították el azt.



Jelen pillanatban a Steamről a legtöbben a Dota 2-t szedték le, egészen pontosan 25.9 millióan és ők játszottak is a programmal. A második helyre a Team Fortress 2 került 20.3 millióval és 100 százalékos indítási rátával. Érdekesség, hogy még az olyan nagy címek, mint például a The Elder Scrolls V: Skyrim vagy a Sid Meier's Civilization 5 is számos felhasználó gépén csak fel van telepítve, de még nem nyúlt hozzá. Előbbinél ez a szám 300 ezer, utóbbinál 500 ezer.

A letöltött példányszámok és játszott órák arányát tekintve a Sports Interactive Football Manager 2014 című alkotása, mellyel több mint 100 órás átlaggal bír, míg a Skyrim esetében ez a szám 53. Az ingyenesen beszerezhető játékok nem meglepő módon szintén sok játékórával bírnak, hiszen mindenki, aki leszedte legalább 1 órát eltöltött az általa nyújtott világban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombee #24
    Origin Humble Bundle, még a WB-nél is jobb vétel volt.

    1$
    Dead Space 1
    Dead Space 3
    Crysis 2 Maximum Edition
    Medal of Honor 2010
    Burnout Paradise: The Ultimate Box
    Mirror's Edge

    6$-ért pluszban:
    Red Alert 3 Uprising
    Battlefield 3
    Sims 3

    Amúgy meg azoknak, akik nem tudják: Steam kódot legálisan nem csak a Steam-en lehet venni, sok digitális terjesztő árul ilyet hivatalos viszonteladóként. Gyanús kulcsboltokkal, más régiókban megvehető játékok VPN-es bohóckodásával nem érdemes foglalkozni, el lehet bukni, de pl. az isthereanydeal jó oldal a jó ajánlatokra, ha valaki a Steam áraival elégedetlen. A játékaim többségét én se közvetlenül onnan vettem.
  • narumon #23
    Szerintem erről a bundle-k tehetnek. Én is vettem már nem 1 olyan bundle-t amiben olyan játék is van amit az életben nem fogok felinstallálni. Ezek szépen ott állnak.
  • Macropus Rufus #22
    mi ebben a furcsa. Régen is amikor még pc klubbok voltak, mindent hoztunk amihez ott hozzá lehetett férni. Aztán majd otthon ment a szelektálás. Lehet a fele ment a levesbe.
    5€-ért x program nem nagy ár. Ha annak a felével nem játszok még akkor is jó vagyok.
  • Tetsuo #21
    Inkább megköszönnéd, hogy mondott olcsóbb alternatívát! ;-)
    Először hitetlenkedtek, most meg: jó, jó, de végülis a steam sem rossz áron nyomja, néha...

  • Kornan #20
    A cikkhez annyit hozzáfűznék, hogy nem minden játékot kell letölteni, hogy birtokold. Ricochet és a többi nekem is ott rondítja a listámat már 9 éve. Felcímkéztem, hogy "nem használom ezeket", de kitörölni nem tudtam a listából.

    Amúgy nekem is 50 játékom van, mostanában nőtt meg ugrásszerűen a számuk, amikor megjelentek ezek az ingyenes játékok és a szuper olcsó csomagok a humble bunlde-n és társain. Ezen az indiegamebundles pont com nevű oldalon kigyűjtötték ezeket. Pár száz forintot úgy is ráköltök egy játékra, hogy nem próbáltam ki előtte, de az ilyen 20000 Forintosokat messze kerülöm, legalábbis ha megvételről van szó.
  • Szefmester #19
    oh, és ami nálam a még soha nem volt elindítva, az azért van mert anno már vagy sokat nyomtam vele, vagy sorozat és az első résszel bűvészkedem még, vagy pedig nemes egyszerűséggel a többi újrajátszható (és nem ilyen csőfps szutyok) játékkal játszom aktívan.
  • Szefmester #18
    Figyi, én is elég sok bundle pakkot vettem már sőt nem egyszer volt olyan hogy haverral közösen vettük meg. Van pár cím amit önmagában bundle nélkül vettem meg, de akkor sem fizettem 5€-nál többet értük, és nagyon sok olyan pakk volt amit csak azért nem vettem meg 1$ért, mert mindössze 1 cím volt ami érdekelt, de az is inkább kíváncsiság szinten.

    Amúgy jó az oldal, meg köszi, de originen, meg uplayen a büdös életben nem fogok vásárolni. Haver is inkább megvette bundleben az egyik játékot még egyszer a steamre mert az origin szopózott és nem lehetett elindítani semmit.
  • Tinman #17
    3.5 év alatt jött ez össze. Pont erre szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy tele a net jobbnál jobb ajánlatokkal!

    Emlékeztek a Warner Brothers-féle Humble akcióra?

    6 dolcsiért mik is voltak?

    - Batman: Arkham Asylum Game of the Year Edition
    - FEAR 2: Project Origin,
    - FEAR 3,
    - The Lord of the Rings: War in the North.
    - Batman: Arkham City Game of the Year Edition
    - Scribblenauts Unlimited

    Talán eddigi legjobb pakk volt, de sok van ilyen és sokszor tényleg ütős nevek.

    1 dolcsiért volt már Alan Wake Collector's Editon és American Nightmare is.

    Amúgy a 3.5 év alatt 250k ment el a hobbimra Steam-en. Ez 1 hónapban kb. 6.000 Ft! Sok? Egy hobbira? Szerintem ez teljesen ok.

    Imádok játszani... évente min. 40-50 játékot végigjátszok, összesen 3 platformon.

    És, hogy kapcsolódik ez a cikkhez?!

    Hát itt a válasz:

    Azért egyre jellemzőbb az, hogy sok játékot el sem indított MÉG a felhasználó, mert TELE VAN A NET filléres ajánlatokkal, amik keresztbe megeszik a Steam árait!

    Ha engem a fenti WB bundle-ból, csak a 2 Batman GOTY érdekelt, akkor nyilván nem fogom a felesleget a szomáliai árváknak* adni, hanem beregelem azokat is accomra, aztán ha nekem vagy a családban valakinek ingere van rá, akkor ott van, tolhatja legálisan.

    *[A vicc az, hogy sok bundle árának egy része vagy éppen nagy része jótékony célra megy :-O ]

    A másik pedig, hogy sokan a korábbi warez bűneiket mossák így picit tisztára. Látják, hogy mondjuk GMG-n 0.75 Euro a Thief 3, anno letolták feketén, nem sajnálják rá a pénzt megveszik, beregelik, lehetséges, hogy az életben aztán el nem indítják. Ilyen játékosokat is ismerek...
  • Tinman #16
    Csak nem mindegy mikor.

    Ezerszer van olyan, hogy érdekelne egy játék, de Steam-en még leárazva is 10-20 dollár. Eközben máshol 5. Nagyon nem mindegy.
  • súter #15
    Hát nemtudom, nekem van kb 50 játékom steamen, neked 1000, ha én a lehető legdrágábban vettem őket, te meg a lehető legolcsóbban, szerintem akkor is te nyertél lottóötöst és nem én :) De nem akarok flamelni, csak ne abból indulj ki hogy mindenki 1000+ játékokkal szaladgál, mert mondjuk nincs olyan széleskörű érdeklődése mint neked :)