Ötvös Tibor

Háború tört ki a YouTube és a játékvilág között

A YouTube kiakasztotta a játékvilág szinte összes szereplőjét, miután elkezdte a jogdíjra hivatkozva eltávolítani az oldalon megtalálható, játékosok által feltöltött videókat.

Korábban már lehetett hallani olyan híreket, hogy bizonyos kiadók eltávolítják a legnagyobb videómegosztó oldalról a játékosok által készített felvételeket és csak a saját maguk által készített trailerekből ismerhetik meg a látogatók az alkotásaikat. Ma azonban érdekes hírek bukkantak fel a neten, mely szerint a Youtube a Content ID keretében (ami hétfőn indult el, de igazából 2014-ben lép életbe) törli az összes, általuk illegálisnak nevezett feltöltést.

Az illegális annyit jelent, hogy a feltöltő nem a kiadó vagy a fejlesztő csapat tagja, így ebből kiindulva nem rendelkeznek a copyright jogokkal és emiatt, első körben csak figyelmeztetést (egy kis zászlót) kapnak, majd később végleges törléssel oldják meg a dolgot. A fenyegetés elsősorban a trailerekre, az átvezető jelenetekre és a zenei részekre vonatkozik. Ezekre is elsősorban azért, mert itt felbukkanhatnak úgynevezett "harmadik félhez tartozó elemek". Egy példán szemléltetve: például a TheRadBrad nevű felhasználó feltöltötte a Hearthstone hivatalos előzetesét, mire kap egy figyelmeztetést, amiben a honlap felhívja a figyelmét, hogy a trailer 37. másodpercében felbukkan a program címe és az bizony a Blizzard által le van védve, náluk a jog a használatára és itt a vége a sztorinak.



Miközben az ember azt gondolná, hogy ez azért tetszeni fog a játékfejlesztőknek és kiadóknak, hiszen így mindenki az ő hivatalos oldalukon nézné meg a jeleneteket... ennek éppen az ellenkezője történt. A legnagyobbak (pár név: Blizzard, Deep Silver, Ubisoft, Capcom) már Twitter üzenetben vagy a hivatalos oldalukon jelezték a YouTube felhasználóknak, hogy amennyiben kaptak üzenetet a Content ID keretében, rögtön jelezzék azt a számukra, hogy engedélyezhessék a felhasználási jogokat.

Sőt, a Capcom egy lépéssel tovább is megy és üzenetében szimplán illegitimnek nevezi az eljárást és bejelentik, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben. Persze hozzáteszik, hogy küldjék el a "zászlóval megjelölt" videók linkjét és pár órával később már legális lesz a felhasználásuk. Azt rögtön hozzá kell tenni, hogy bármi is lesz a végeredmény, már így is sokan estek áldozatául az akciónak. Egy 2 millió követővel bíró srác 350 videójából például közel 300-at már le is szedtek, nem csak megjelölték.

Elnézve ezt az egységes ellenállást azt kell mondani, hogy a Google (a YouTube tulajdonosa) óriási öngólt lőtt, hiszen láthatóan a kiadók nem tartanak igényt a jogdíjakra (ami nevetséges is lenne, hiszen publikus trailerekről beszélünk, melyek nálunk is elérhetők), a felhasználók pedig lehet átpártolnak más oldalakra. Az azonban kijelenthető, hogy az oldal reputációja jelentősen leromlott ezen pár nap alatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Luskan #19
    Nem tudom miért kell ilyen pöcs fej választ adni. Nyilván mások a szokásaink más oldalakat látogatunk. Videót mindig a youtube-on keresek nem a google-val. Az általad említett oldalról nem hallottam még, akkora gamer nem vagyok (hál' istennek).
  • cateran #18
    Nyilvan bonyolult felmenni a gametrailers.com-ra...egyesek googlehasznalata es agyi kapacitasa nem eri el 1 amobaet...
  • Luskan #17
    Nekem annyiból tetszik a dolog, hogy amikor keresek egy játék trailert vagy introt, akkor 500 000 találat szokott lenni mindenféle rossz minőségben és eltérő időtartammal. Nehéz megtalálni a HD videókat, melyek a teljes hosszt tartalmazzák. Magyarul sok a szemét!
  • gforce585 #16
    jó hogy nem akarják megmondani hogy mire használjuk a megvett játékot de nem elég hogy mindent elb*sznak még ezek vannak felháborodva.ennyi erővel meg belehetne perelni a youtube-ot mert mindenki jogát sérti mert lementhetik a videót amit feltöltenek,vagy ha már ennyi jog van akkor fenn se lehetne zene,vagy film.akkor minek youtube? ha valaki kiad egy filmet is az adja ki úgy hogy ez ezzel jár,ez benne van. ráadásul hiába törli a youtube rögtön fölteszik (ezt lehet illegálisnak mondani,meg a letöltést) de ha játékot úgy adnak ki hogy semmit nem lehet csinálni vele akkor ne adjanak ki játékot ilyen egyszerű. játékokról kár írni bármit is,mert előbb jó játékokat kéne készíteni.joga annyira van mindenkinek de a kötelességét senki se tudja.ha ennyire lehetne változtatni a jogokat minden percben akkor máshogy működne minden.
  • haxoror #15
    Fallout3 letsplay, a játékban az asztalon lévő rádióból jövő zenét érzékeli a Content ID és flaget rak a videóra.

    Nem tudom mi megy újabban a Youtube-nál de ez is pofára esés volt, a Google+ erőltetése is, a comment rendszer szétbaszása is, ja meg kimondottan imádom hogy újabban van olyan nap amikor kétszer is erőből kijelentkeztet csak azért hogy megkérdezhesse hogy így huszonhetedszer rákérdezve BIZTOS hogy még mindig nem akarom a felhasználónevem helyett a VALÓDI nevemet használni (ami az én esetemben "ksdfvhskd skldvuh" vagy valami hasonló random billentyűcsapkodás) és ha azt mondom hogy kösz még MINDIG NEM, akkor holnap azért megint kijelentkeztet...
  • N3sut3n #14
    kamu !!!
    csak sok a hülye ,aki most azt írja hogy ő nem tudta !!!
    a jogok és jogkövetelések mindig változnak így a youtube -ot is folyamatosan szorongatják !!!

    a feltöltött filmeket újra és újra ellenőrzik !!!
  • lammaer #13
    Miért ragaszkodik a cikk folyamatosan a trailerekhez? Csak azokra vonatkozna a copyright és a letsplayekre meg reviewekre nem?
  • Molnibalage #12
    Mit adj isten újra fent van, amit anno akartam. Persze nem DVD rip minőségben..
  • gforce9 #11
    Ezzel én is így vagyok, URL-t elmenteni az olyan mint a kutya vacsorája. Ami kell, az vagy megvan nekem a gépen, vagy ihatok rá hidegvizet, ha valami idióta kitalálja, hogy törli. A játékvideók meg ugyanaz mint a videoklipp. Reklám. Ilyen baromságot kitalálni. Van oylan videós csapat, amelynek csak a feliratkozói többmilliós nézőt számlálnak. Ha ők feltesznek valamit, az iszonyatos nagy ingyenreklám, ráadásul pont a célközönségnek. Nem tudom, hogy lehet ezt nem észrevenni.
  • amitakartok #10
    Ez az egész balhé még tavasszal kezdődött, amikor a Nintendo igényt formált minden gameplay videóra, amiket az ő termékeikkel készítettek. Akkor is hatalmas volt a felzúdulás és a Nintendo azóta csendben lapít. Google nyilván úgy gondolta, hogy akkor legyen ez érvényes mindenkire.

    Elvileg csak azok a videók érintettek, ahol a feltöltő engedélyezte a monetizációt (vagyis hogy az feltöltő által birtokolt videókon megjelenő hirdetésekből befolyó összegből a feltöltő is kap, ha nála vannak a jogok; alapértelmezetten engedélyezve van); a mostani galibát az okozza, hogy a jogvédett tartalmakra befolyó reklámbevételt a Google megpróbálja átirányítani a jogtulajdonosokhoz mint proaktív seggnyalást, de erről nem egyeztettek a jogtulajdonosokkal.

    Közben meg az egyik netes oldal meginterjúvolta erről a Google-t és a válasz gyakorlatilag egy jó hosszú marketingszöveg volt arról, hogy miért kell ez a rendszer. Ennyit a Google-ről, még jogos kritikára sem képesek értetően válaszolni ködösítés nélkül.