SG.hu

EU: alapvető szükséglet a szélessávú internet

Tömegek számára ígér olcsóbb és gyorsabb internetezést az a javaslat, amelyet ma tárgyalt az Európai Parlament Ipar, Kutatás- és Energiaügyi Bizottsága. A regionális felzárkóztatás, a közszolgáltatások és az építőipar is nyerhet a változtatásokkal.

Az Ipari Bizottság (ITRE) mai ülésén az Európai Parlament és a Bizottság közös rendelet-javaslata szerepelt a napirenden. Az Unióban évek óta aggódva figyelik, hogy a telekommunikációs infrastruktúra még mindig országhatárokat követő széttagoltsága és a hálózatfejlesztés magas költségei miatt akadozik a gyors internetelérés terjedése. Ez nem csupán kellemetlenség európaiak millióinak, de az egyes régiók közötti különbségeket is konzerválja. Ezen túl, az info-kommunikációs szektor erősödésének is fontos gátja ott, ahol nem megoldott a gyors internetkapcsolat. Mindezek miatt évente 110 milliárd euró potenciális gazdasági teljesítménytől esnek el az Unió országai.

A hálózatfejlesztés költségeinek 80 százaléka a közművesítési munkákból ered, így elsősorban e téren keres megoldásokat a javaslat. Az építkezések időbeni összehangolása, a már létező közmű-hálózatok funkcióbővítése mellett szükséges az engedélyeztetési eljárások egyszerűsítése és gyorsítása is. Mindezeken felül, az épületeken belüli építészeti akadályok elhárítására, jövőbeni kiküszöbölésére is javaslatokat tartalmaz a tervezett intézkedéscsomag. Ezek révén 2020-ig összesen 63 milliárd euró megtakarítása lehetséges. A lépést a nyilvánvaló növekedési veszteség mellett az is indokolja, hogy csak ennek révén valósítható meg a jelenleg hatályos "Európa 2020 stratégia", amely a digitális technológiák térnyerésében jelöli meg az Unió gyors és fenntartható gyarapodásának zálogát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!