Berta Sándor

Az ember lesz a saját igazolványa

Vajon mi lesz a jövőben az útlevél és a személyi igazolvány helyett? Alighanem az okostelefonunkkal fogjuk igazolni magunkat, míg két évtized múlva már csak biometriai úton állapítják majd meg, hogy kik vagyunk.

Az Osztrák Állami Nyomda körülbelül 200 éve készít dokumentumokat és évente egymillió okmányt nyomtat ki. Ezek között vannak jogosítványok, tartózkodási és más engedélyek. A hivatal számos ország számára gyárt papírokat, köztük van Montenegró, a Maldív-szigetek és Mianmar. Bár a jelen és a közeljövő még a papír alapú megoldásoké, a szakemberek már a jövő azonosítóin dolgoznak. Az egyik elképzelés az, hogy a jövőben egy több szintből álló biztonsági modellt fognak alkalmazni. Külön szintet képviselhetnek majd a ingatlanvásárlások és az egészségügyi adatok kiadása. Az állampolgárok meghatározhatják, hogy mikor és milyen információikhoz kik férhetnek hozzá. A digitális okmányok tartalmazhatják az interneten használt becenevet vagy álneveket is.


Robert Schächter, az Osztrák Állami Nyomda (OeSD) vezetője szerint bár a következő évtizedekben is nagy valószínűséggel lesznek még analóg személyi okmányok, például útlevelek vagy személyi igazolványok, de egyre nagyobb szerepet fognak játszani ezen a területen a digitális azonosítók. Lukas Praml, az OeSD innovációs vezetője még ennél is tovább ment, amikor közölte, hogy maguk az emberek lesznek az igazolványok.

Meddig lesz kézzel fogható<br> személyi igazolvány?
  • 2025
  • 2040
  • 2060
  • Mindig
A távolabbi jövőben az okostelefon veheti át az igazolványok szerepét. A kizárólag biometriai eljárások csak 2015 után jelenhetnek meg. Az okostelefonokat később a különleges szemüvegek vagy éppen a bőr alá beültetett chipek válthatják fel. Emellett más elképzelések is vannak, az egyik szerint egy kiépített átfogó rendszer fog minket azonosítani, méghozzá a világszerte felszerelt térfigyelő és webkamerák segítségével. Praml szerint mindez totális ellenőrzést vetíthet előre, de valójában ezeket a rendszereket mindenki maga aktiválhatja majd, ha akarja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ferrer #20
    Újvilágrend, zsidók, sátán és biblia a kommentekben, na ilyenkor sajnálom, hogy bezárták a Lipótot
  • Zoliz #19
    Ne viccelődjünk! Az arab terroristák miatt egyáltalán nem kell 20 évet várni. Az újlenyomat mán megy, a fotó azonosítás megy, az irisz diagnosztika (pl. Dubaiban ahol nyaraltam) megy. Csak tárolni kell valahol biztonságosan a személyes jellemzőinket. A DNS alapú azonosításhoz viszont valóban kellhet 20 év, hogy az ócska öreg néniket és bácsikat is rávegyék, hogy adjanak magukból DNS mintát. aztán a levétel és azonosítás a repülőtereken, szondáztattásnál, útibalesetnél stb. csak egy büdös köpettel megtörténik egy tálkába és kész. Köpni kell oszt a DNS geczyk.
  • Xellos999 #18
    Dejó, dejó, és akkor az ítélet napjáig újra és újra reinkarnálódhatok ezen a világon? Jah, boccs, az egy másik vallás...
  • kvp #17
    A cikk azt irja, hogy mindenki maga donthet, hogy bekapcsolja-e. Erre a kutyak chip-eleset hoznam fel peldanak, ott is mindenki maga donthetett, hogy akarja-e, aztan kotelezo lett.

    Viszont a kikapcsolas legegyszerubb modja egy emp bomba. Szukseg eseten magaslegkori. A kisebb akar hazilag is elkeszitheto es garantalja hogy az osszes chip es egyeb beultetett radios cucc azonnal kikapcsoljon. Na egy ilyen esetben a hatosagok hagyomanyos igazolvany nelkul nagyjabol semmire sem mennek.
  • Mydgard #16
    ami miatt* az emberek többsége
  • Mydgard #15
    Az hogy ki engedi magát bechipeltetni vagy sem, mindenki szuverén döntése lesz, de ha nem az azt fogja jelenteni, hogy kivülre kényszerülsz az ún. "civilizáción". Ez lesz az a kenyszer, ami az emberek többsége a rosszabbik utat fogja választani. Talán nem véletlen az sem, hogy rengeteg ismerősnek, akivel beszélek itt Magyarországon mindenkinek olyan tervei vannak, hogy vidékre akarnak költözni, tanyára, gazdálkodni és önfenntartó életet felépíteni. Talán éreznek valamit már tudat alatt, ezért úgy gondolják az a helyes ha kivonulnak a társadalomból.
  • Tetsuo #14
    Dehogynem. Pont a vallások hirdetik, hogy nem bújhatsz ki a felelősség alól.
    Itt konkrétan, ha olvastad volna valaha, akkor tudnád:

    „Ha valaki imádja a fenevadat és annak a képmását, és felveszi annak a bélyegét a homlokára vagy a kezére,
    az is inni fog az Isten haragjának borából, amely készen van elegyítetlenül haragjának poharában, és gyötrõdni fog tûzben és kénben a szent angyalok és a Bárány elõtt;"

    Az ítélet napján pedig mindenki meg lesz mérve tettei szerint. Nincs kivétel.
    Ezt hirdeti az a könyv, amit még soha nem olvastál, de fikázod, ahol tudod.
  • Xellos999 #13
    Így van, fogjunk mindent Luciferre (vagy a nyuszira), mi egyáltalán nem tartozunk felelősséggel a tetteinkért.
  • Mydgard #12
    http://idokjelei.hu/2012/11/a-vilag-megcsippelese-12-egyszeru-lepesben/
  • Mydgard #11
    János Jelenések könyve 13. 16-18.

    16. Azt is teszi mindenkivel, kicsinyekkel és nagyokkal, gazdagokkal és szegényekkel, szabadokkal és szolgákkal, hogy az ő jobb kezökre vagy a homlokukra bélyeget tegyenek;
    17. És hogy senki se vehessen, se el ne adhasson semmit, hanem csak a kin a fenevad bélyege van, vagy neve, vagy nevének száma.
    18. Itt van a bölcseség. A kinek értelme van, számlálja meg a fenevad számát; mert emberi szám: és annak száma hatszázhatvanhat.

    A jobb kézre és a homlokra rakott "bélyeg" legyen mondjuk chip.