Berta Sándor

Az NSA nem tud lemondani rendszergazdái 90 százalékáról

Az O'Reilly nevű oldal egyik munkatársa úgy véli, hogy nem lehet teljesíteni azt az elképzelést, amit másfél héttel ezelőtt fogalmazott meg Keith B. Alexander tábornok, az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatalának (NSA) igazgatója.

Courtney Nash nem igazán hiszi el azt, hogy sikerül a vezető által korábban felvázolt ötletet megvalósítani. A tábornok azzal állt elő, hogy levonják a következményeket a Prism megfigyelési ügy kirobbanása után és jelenleg is azon dolgoznak, hogy a rendszergazdáik számát 90 százalékkal csökkentsék. Azt remélik, hogy az intézkedéseknek és a munka automatizálásának köszönhetően az NSA hálózatai biztonságosabbak és gyorsabbak lesznek. A most automatizálandó feladatokat eddig nem gépek, hanem munkatársak és megbízottak végezték el.

Nash szerint a hivatal aligha fog tudni lemondani a rendszergazdái 90 százalékáról, és vagy arról van szó, hogy a hivatal túl sok embert foglalkoztat, vagy - ha valóban meglépik ezt a dolgot -, akkor komoly mértékben csökkenne a hatékonyság. A felhasználandó szoftver ugyan valóban képes átláthatóbbá tenni a rendszergazdák munkája során a hagyományos folyamatokat és ezáltal megkönnyíti a szakemberek dolgát, de semmi több.

Nash hozzátette: a legnagyobb tévedés azt hinni, hogy az automatizálás helyettesítheti az embereket. A döntéseket a szakértőknek kell meghozniuk, ezt nem tehetik meg különböző programok. Ráadásul fennáll a veszélye annak, hogy az alkalmazások csődöt mondanak vagy a számítógépek elromlanak. Naiv dolog azt hinni, hogy a rendszergazdák csupán kezelik a szervereket. Az automatizálás nem garantálja az adatok biztonságát sem, mindenképpen szükség van emberi felügyeletre, óvatosságra és ítélőképességre. Szerinte a 90 százalékos leépítési tervével az NSA egyértelműen túlreagálta a kialakult helyzetet.

Természetesen azzal az NSA vezetői is tisztában vannak, hogy technikusok nélkül nem működhet a hivatal, de a meglévő belső IT-infrastruktúrát annyira automatizálni szeretnék amennyire csak lehet. Mint a mostani eset is bebizonyította, a szakemberek gyenge pontot jelenthetnek, főleg ha egyetlen rendszergazda sem dolgozhat egyedül egy szerveren, egy adott feladat során mindvégig az illető mellett kell lennie egy másik személynek is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • alien47 #3
  Az egész világ után szaglászásáról lemondhatna!
 • matrix222 #2
  Jelenleg ezressevel keresik az uj szakembereket, akikbol a regi mondas szerint, patkanyok lessznek. Eleg biztonsagos munkahely, ha ez a rendszer is nem omlik idovel ossze. Ugyan ugy mint a volt szocializmus.
 • Amergin #1
  És mi volna ha maga az enesa menne el a kúrva-kib***ott anyjába és önmagát meg anyukáját figyelgetné meg a ravatalon?
  Ez mindjárt sokkal jobban tetszene az embereknek
  Ja persze, majd elfelejtettem: az önmaguk által kreált alkaloidás tenorizmus miatt van szükség erre...így már érthető. Bocsika!
  Én kérek elnézést