MTI

140 ezerre csökkent az online pénztárgépek ára

Esett az online pénztárgépek ára az elmúlt napokban az elegendő számú megrendelésnek köszönhetően, az árcsökkenést követően egy pénztárgép ára 140 ezer forint körül van, így az átállás is kevesebbe kerül a kereskedőknek - írja az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).

Tájékoztatásuk szerint a lengyel Novitus gyártó engedett az átadási árból, és a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal engedélyezett egy újabb típust is: mindkét típus ára 140 ezer forint körül alakul. Várható további típusok engedélyezése is, a szövetség szerint számolni lehet azzal, hogy 110-120 ezer forint körüli áron is megjelennek majd pénztárgépek a piacon. Korábban még 170 ezer forintos gépenkénti árral számoltak. Emlékeztetnek arra, hogy a kereskedőknek augusztus végéig kell a hagyományos pénztárgépeket lecserélniük online kapcsolatra alkalmas kasszára.

Az OKSZ közleményében jelezte: a KSH adatai alapján a hagyományos pénztárgépek száma nagyjából 250 ezer, ezeket cserélni kell, a számítógép alapú pénztárgépeket pedig át kell alakítani. Ez utóbbiaknál az új adóügyi ellenőrző egység beépítésének a határideje év vége. Felmérések szerint a hagyományos pénztárgépek ára 120-140 ezer forint körül fog mozogni, így a 250 ezer hagyományos pénztárgép beszerzéséből kiindulva a korábbi 40 milliárdnál kevesebb, 30-35 milliárd forint beszerzési költséggel lehet számolni. A beüzemelés költsége gépenként további 10 ezer forint körül lehet, és az üzemeltetés is további kiadásokat jelent, itt az online kapcsolat költségét, és a kötelező szervizt említik.

Az OKSZ közleményében emlékeztet arra, hogy az 500 millió forint éves árbevétel alatti vállalkozások legfeljebb 5 pénztárgép cseréje után 50 ezer forint támogatásban részesülhetnek gépenként. A támogatást a forgalmazó köteles levonni az értékesítési árból, később visszakapja a költségvetésből. Támogatási kérelem december 15-ig nyújtható be az adóhatósághoz, de a jelenleg megszabott türelmi határidő augusztus vége, a támogatást az adóhatóság jóváhagyása nélkül nem lehet a vásárláskor igénybe venni - közölték.

Az OKSZ továbbra is azt javasolja az arra jogosultaknak, hogy a támogatás igényléséhez szükséges egyedi kód beszerzését mielőbb indítsák el az adóhatóságnál, a pénztárgép üzembe helyezéséhez szükséges azonosító igénylésével együtt. A támogatásra jogosultak esetében az igénylési kód egyidejűleg üzembehelyezési kód is. Rendeléskor az ár mellett meg kell vizsgálni a pénztárgép teljesítményét is: egy élelmiszerüzletben sokkal több nyugtát kell adni, mint egy cipőboltban. Az engedélyezett gépek szűk választéka nem a cserére kötelezett kereskedők hibája - húzza alá a kereskedelmi szövetség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!