MTI

A Revolut bankszámlára elhelyezett vagyonról is van információja a NAV-nak

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) van információja a Revolut bankszámlára elhelyezett vagyonról is, ráadásul köztartozás esetén a külföldön vezetett számlák sem mentesek a hatósági eljárás alól - közölte a NAV.

Aki önként és felszólítás után sem fizeti meg köztartozását, az számíthat arra, hogy bankszámlájára inkasszó kerül. Az adózók nagy többségét ez nem fenyegeti, hiszen Magyarországon fölényben vannak a tisztességes, jogkövető állampolgárok, mások viszont abban bíznak, hogy külföldön vezetett számláik mentesek a hatósági eljárás alól, ami egy tévhit - közölte a NAV. Kiemelték, hogy a Magyarországon egyre népszerűbb, virtuális pénztárcát kínáló Revolut bankszámlára elhelyezett vagyonról is van információja az adóhivatalnak. Sőt, előfordult már az is, hogy a NAV inkasszót kért egy magyar állampolgár jelentős köztartozása miatt annak Revolut bankszámlájára a litván adóhatóságnál. A magyar költségvetést megillető összeg szinte teljes egészében meg is térült.

Adóvégrehajtási szempontból ugyanis átjárhatók az országhatárok. Nemzetközi egyezmények és uniós direktíva keretében a magyar illetőségű adózók pénzügyi számláiról automatikusan érkezik információ a NAV-hoz, amit az adóhatóság végrehajtási célokra is felhasználhat. Tavaly 87 joghatóságtól érkezett adat csaknem 870 ezer, külföldön vezetett számláról az adóhivatal tájékoztatása szerint.

Államok közötti behajtási együttműködéssel eddig csaknem 300 behajtás iránti megkeresés indult a kapott számlainformációk alapján, amely több mint 63 millió forint költségvetési bevételt eredményezett. A Revolut is szolgáltat adatokat a litván adóhatóságon keresztül, így a behajtási jogsegély alól a Revolut számlákra elhelyezett jövedelem, vagyon sem kivétel - olvasható a NAV közleményében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • felemelő #1
  Persze hogy van.
  Az euroipai (bár szerintem nemzetközi is van) pénzmosás elleni egyezmények alapján átadják az egyenlegeket a számlatulajdonos adóhatóságának.
  Ezzel nincs is semmi baj... a baj azzal van, hogy az offshore számlákon (meg nálunk a maffia számára létrehozott befektetési alapokban) névtelenül is lehet tartani pénzt.
  Személy szerint (ha politikai ambícióim lennének) az egyik célom lenne hogy ne lehessen olyan bankszámlákkal forgalmazni (utalni, fogadni) amelyek tulajdonosai nem beazonosítottak, nem ismertek. (És persze a kiskapuk miatt olyanokkal sem, amik nem biztosítják, hogy a célszámla (ill. utaló) adatai -azaz tulajdonosa- pontosan megérkezik az utalóhoz (ill. fogadóhoz).

  De ugye a magyar hatóságok nem látják a közvetlen pénzforgalmat és főként nem tudják lenyúlni a pénzt, csak hivatalos egyedi eljárásban, amit persze a célországnak (itt a litván revolut banknak) is legitimnek kell tekintenie.
  Utoljára szerkesztette: felemelő, 2023.09.06. 12:34:12