Berta Sándor

A Thunderbolt helyett az USB 3.0-ra szavaz az Acer

Az Acer jövőben piacra dobott termékei már nem fogják támogatni az Intel által kifejlesztett Thunderbolt technológiát. Az ok egyszerű: a felhasználók a Thunderbolt helyett az USB 3.0 szabványt részesítik előnyben.

A döntés kiterjed az Acer jövőbeli asztali számítógépeire, All-in-One készülékeire és notebookjaira. Ruth Rosene, a gyártó szóvivője szerint stratégiai döntésről van szó. "Az USB 3.0-ra összpontosítunk - ez egy kiváló alternatívája a Thunderboltnak" - tette hozzá. Az Acer az USB 3.0 előnyei közé sorolta, hogy jóval több kompatibilis periféria érhető el hozzá és egyúttal a segítségével feltölthetők akár a mobil eszközök is.

A bejelentés azért érdekes, mert tavaly az Apple után az Acer volt az első PC-gyártó, amely letette a voksot a technológia mellett. Jason Ziller, az Intel Thunderboltért felelős vezetője elmondta, hogy örül azoknak a PC-knek, amelyekbe bekerült a Thunderbolt-port. Ezeket a konfigurációkat többek között az Asus, a Dell és a Lenovo dobta piacra. Ugyanakkor Ziller is tisztában van azzal, hogy a technológia a közeljövőben nem számíthat széles támogatásra. A legtöbb PC-ben csak 3-5 év múlva jelenhet meg, miközben a Thunderbolt 2 már idén elérhető lesz. A vezető közölte: a Thunderboltot a prémium rendszerekhez fejlesztették ki és a következő néhány évben nem is tervezik, hogy a belépő, illetve a közepes szintű termékekbe is integrálják.

Az AMD már 2011-ben jelezte, hogy nem hisz a Thunderbolt technológiában, mert az nem nyújt kiugró előnyöket a meglévő megoldásokhoz képest, így nem is váltja majd le azokat. A konszern szerint a Displayport, az USB 3.0, valamint a SATA 3.0 bőven megfelel a felhasználóknak. Az Intel ugyanakkor integrálta a technológiát az ultrabookokba. Az USB 3.0 azonban komoly alternatívát jelent, különösen úgy, hogy frissíteni fogják a szabvány specifikációit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #5
    A thunderbolt az x+1-edik csomag alapu soros protokoll, jelen esetben egy olyan ami kepes a tobbit multiplexalni. Tehat egy kabelbe tudja csomagolni a displayport, az usb3, a pcie es az ethernet jeleket. Persze barmelyik masik is kepes a tobbit becsomagolni, ezert a thunderbolt csak annyival jobb, hogy mivel eleve erre terveztek, ezert pontosabb idozitest tud biztositani az erre erzekenyebb protokollok szamara, mint mondjuk az usb3 vagy az ethernet. A poen az, hogy pl. thunderbolt bus-ra kothetu usb3 (vagy akar rs232) atalkito, de forditva is igaz, tehat usb3-as portra is kotheto thunderbolt adapter, csak az max. nem fogja vinni a nagyobb felbontasu monitorokat vagy csak alacsony fps-el.
  • duke #4
    Rohadt Intel, eveken at hatraltatta az usb 3 terjedeset, ugyhogy szakadjon rajuk a thanderboltjuk.
  • kjhun #3
    Hogy, pontosan mi ez: Thunderbolt-port wiki
  • Jááánoskkaaa #2
    jól teszik, kell a faszomnak ez a thuner akármi, már igy is ezerféle intel technológia van amit minden szarba beleépitenek, elég volt
  • torreadorz #1
    "A vezető közölte: a Thunderboltot a prémium rendszerekhez fejlesztették ki és a következő néhány évben nem is tervezik, hogy a belépő, illetve a közepes szintű termékekbe is integrálják."

    Lol. Magyarra forditva ez prémium bukás lesz.