Berta Sándor

Saját boltokat nyithat az SAP is

Online áruházakban és saját üzletekben kínálná termékeit és szolgáltatásait a konszern, amelynek Hasso Plattner társalapító szerint emellett a jövőben az eddiginél felhasználóbarátabbnak kell lennie.

A menedzser közölte, hogy a jövőt egyértelműen az internetes eladás és a tanácsadás kombinációja jelenti. Ezenkívül szükség van helyi boltokra is a világ nagyvárosaiban. Az Apple ezt a stratégiát és utat követi, a Burberry is, most pedig a Microsoft is. Hozzátette: már évekkel ezelőtt azt mondta az SAP vezetőinek, hogy gondolkozzanak el az üzletekkel kapcsolatos ötleten, még akkor is, ha az elképzelést egy üzleti ügyfelekkel rendelkező cégnek elég nehéz megvalósítani.

"Az SAP jelenleg egyetlen online bolttal rendelkezik, de az csak korlátozottan működik. Eddig például csak az Amerikai Egyesült Államokban vagy Kanadában lehet online is fizetni a hitelkártyával. Ez nem elegendő" - jegyezte meg Plattner, aki javaslatokkal is előállt. Többek között azt kérte a menedzsmenttől, hogy a konszern szoftverei legyenek felhasználóbarátabbak, mert, ah ez nem történik meg, akkor a fontos ügyfelek otthagyják a társaságot. Ezzel kapcsolatban példaként hozta fel, hogy az egyik hosszú távú partnerük, a Nestlé már azzal fenyegetőzött, hogy a jövőben a Salesforce nevű amerikai vetélytársukkal fog inkább együttműködni. Vishal Sikka fejlesztési vezető és ő is már kétszer kérték a vállalatot, hogy adjon nekik még egy esélyt. S hogy mi lehet a megoldás? A kérdésekre adott válaszoknak egyszerűnek, világosnak, átláthatónak és intuitívnak kell lenniük.

A cél egyértelmű: a konszernnek a Google, az Apple és a Microsoft útját kell követnie. A német mérnökök körében a Google a legnépszerűbb, az Apple a harmadik, a Microsoft az ötödik, az Oracle a 31., míg az SAP csupán a 34. helyet szerezte meg. Amennyiben egy fiatal tehetség elküldi a levelét a vállalatnak, akkor csak hetekkel később kap választ. "Ez elfogadhatatlan" - hangsúlyozta Plattner, aki leszögezte: a Microsoft például 48 órán belül válaszol a megkeresésekre. Emellett új cégkultúrára van szükség, amelyben a hibák is megengedettek. Aki hibázik, az kijavítja és utána tudja, hogy nem minden út működik. A hiba elkerülése a kreativitás halála.

Az SAP az önálló boltok létrehozásával többek között az eBay és a Microsoft útját követné. Az eBay tavaly decemberben Berlinben nyitotta meg az első boltját, míg júniusban ismertté vált, hogy 500 amerikai Best Buy és 100 kanadai Best Buy, illetve Future Shops szupermarketben lesznek Windows Store boltok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!