MTI

Online zárta ki szenátorát az 5 Csillag Mozgalom

Internetes szavazással döntött egyik parlamenti szenátora, Adele Gambaro kizárásáról Olaszországban a Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalom (M5S).

Adele Gambaro alig három hónapig volt szenátor. A civil mozgalomból lett legnagyobb olasz parlamenti párt szerdán zárta ki őt soraiból, miután Gambaro kritikával illette Grillót az M5S-nek a május végi helyhatósági választáson elszenvedett kudarca miatt. Az M5S vezére a mozgalom ítéletére bízta a szenátor sorsát. Az M5S tagjai hat órán át Grillo honlapján (beppegrillo.it) szavazhattak arról, hogy Gambaro távozzon-e vagy sem a szenátusi frakcióból. A voksolók 65,8 százaléka Gambaro távozását szorgalmazta. Az online véleménynyilvánításban az M5S-be tavaly decemberig belépők vehettek részt, de a szavazásra jogosult több mint 48 ezer személynek kevesebb mint fele adta le voksát.

Az M5S márciusban szintén internetes népszavazással határozott a mozgalom másik szenátorának Marino Mastrangelinek a kizárásáról, miután Mastrangeli - megszegve a mozgalom szabályzatát - túl sokat nyilatkozott a tévében. Akkor az online szavazáson az M5S tagságának 88 százaléka vett részt. Június elején az M5S két parlamenti képviselője a függetlenek közé ült át, azt hangoztatva, hogy nem értenek már egyet a mozgalmat megalapító Grillo politikájával.

A Corriere della Sera napilap értesülései szerint a mozgalom parlamenti tagjai közül további 30-40-en ülhetnek át más frakcióba. Nicola Morra, az M5S szenátusi frakcióvezetője cáfolta a mozgalmon belüli szakadásról szóló híreket. Gambaro kizárásáról szerdán az M5S szenátorai és képviselői is szavaztak: 79 volt az igen, 42 a nem szavazat, 9 a tartózkodás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!