Berta Sándor

A televíziók felé fordul az Intel

Az új televíziók egy része már alkalmas az interneten való szörfölésre, illetve az online fellelhető tartalmak megjelenítésére. Azonban mindez csak a kezdet lehet, legalábbis így vélekedik Brian David Johnson, az Intel szakértője.

Néhány év múlva, ha a nézőket valamely tartalom untatni fogja, akkor akár egyetlen kattintással átválthatnak majd YouTube-videókra vagy más internetes szolgáltatásokra, esetleg a fotelben ülve írhatnak egy e-mailt ismerősüknek. A távirányító segítségével letölthetők lesznek a programok és Skype használatakor a tévé átalakul egy hatalmas webkamerává. Mindez persze most még inkább utópia, mint valóság. A legnagyobb feladatot az jelenti, hogy a televíziók, a számítógépek és a dekóderegységek képesek legyenek együttműködni és adatokat továbbítani.

"Technikailag mindez ma már nem jelent problémát, de a törekvés eddig elbukott a szolgáltatók által alkalmazott üzleti modelleken és az egyeztetések hiányán. Ez azonban változni fog, a Smart TV-projektekben részt vevő összes cég együttműködik majd egymással" - mondta Brian David Johnson, az Intel munkatársa, akinek fő feladata a jövő trendjeinek előrejelzése. "Amíg egy chip a piacra kerül, eltelhet akár öt vagy tíz esztendő is. Éppen ezért meg kell tudnunk előre mondani, hogy mit akarnak az emberek. Eddig elsősorban azzal foglalkoztunk, hogy a processzorok minél gyorsabbak, nagyobb teljesítményűek legyenek és stabilabban működjenek. Ebben nagyon jók vagyunk, de a jövőben az eddigieknél is erősebben szeretnénk foglalkozni a felhasználók igényeivel és kívánságaival."

"Kutatjuk, hogy miként viselkednek otthon, hogyan kezelik a többi embert és a technikai eszközöket. A felhasználóktól megkérdeztük, hogy szerintük mit kell tudniuk a televízióknak? A leggyakoribb válasz az volt, hogy jelenítsék meg a tévécsatornákat. Ez ugyan egy elcsépelt, de meghatározó válasz. A második válasz, hogy a tévék mutassák meg azokat a tartalmakat, amelyeket elmulasztottak megnézni. Ezek lehetnek internetes vagy a videorekorder által rögzített anyagok. A harmadik válasz pedig az volt, hogy a készülékek mutassák meg az embereknek, hogy milyen honlapokat, szolgáltatásokat, videókat ajánlottak figyelmükbe a barátaik."

"Mindez azt jelenti, hogy a jövő számítástechnikájának a középpontjában a televíziók állnak. Ennek oka, hogy ezek a berendezéseknek nagyon sokan különleges jelentőséget tulajdonítanak. A tévénézés tölti ki a szabadidejük nagy részét és a készülékek legtöbbször a lakás központjában találhatók meg. E-maileket és irodai programcsomagokat azért használunk, mert praktikusak, de a tévét szeretjük" - közölte a szakember. Johnson hozzátette: a televíziókat különböző funkciókkal ki kell bővíteni. Ehhez egyrészt felhasználható a számítástechnika intelligenciája, másrészt az internet személyre szabási lehetőségei.

A jövőben bizonyos alkalmazásokat nagyon könnyen a tévénkre tölthetünk majd le. Már ma is léteznek olyan készülékek, amelyeken videotelefonálni lehet a Skype segítségével, e-maileket küldhetünk és fogadhatunk, illetve twitterezhetünk. De az okos tévék korszaka csak most kezdődik. Ettől függetlenül meg fog maradni az úgynevezett passzív nézők tábora. Ennek oka, hogy sokan csak szeretnének a fotelben ülni és történeteket hallani. De emellett a televíziózás egy közösségi, aktív élményt is jelent, elég csak például az idei futball-világbajnokságra gondolni. Annak idején vélhetően senki sem üldögélt egyedül a képernyő előtt.


"Mi annak a lehetőségét akarjuk megteremteni, hogy az emberek mindig elérhetőek legyenek. Ez a fiatalok számára már természetes dolog. Emellett dolgozunk azon is, hogy a televíziós böngészés a mostaninál jóval biztonságosabb legyen. Teljesen elfogadhatatlan lenne, hogy mondjuk egy izgalmas focimeccs közben egy vírusirtó letöltésével kelljen foglalkoznom. Az új modellek minden bizonnyal halkabbak és hűvösebbek lesznek a jelenlegi társaiknál. A jövőben a PC-s technikának annyira egyszerűvé kell válnia, mint amilyen most a televíziós technika: egyetlen gombnyomásra el kell indulnia."

"A Smart-TV-k előnye, hogy a PC összes lehetőségeit elérhetővé teszik, de nem hatnak számítógépként. Az irányítás minden alkalmazásnál és eszköznél eltérő lesz. Beszédvezérlés aligha lesz: senki sem fog ugyanis átüvölteni a lakásán azért, hogy átkapcsoljon egy másik csatornára. De ha mindezt mondjuk egy okostelefonba mondva megtehetjük, az már sokkal intuitívabb dolog. A televízió képes lesz kikeresni az aktuális műsorból a minket érdeklő programokat és javaslatokat tenni. Mindez természetesen összhangban lesz a felhasználói szokásokkal. A talált adatokat elküldi majd az okostelefonunkra és ezután dönthetünk. Tudjuk, hogy vannak, akik többet és vannak, akik kevesebbet tévéznek, mások csak reggel vagy este kapcsolják be a készülékeiket. De az emberekben egy dolog közös: szeretnek tévézni" - szögezte le Brian David Johnson.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Utokverek #6
    Segal, abból, hogy ezt te megcsináltad, ők nem profitáltak extrán!
  • Segal #5
    Csak tudnám mi a francot erőltetnek ebbe a jövő dologba kb 4 éve rákötöttem a tv-met elsődleges monitornak a számítógépre és már ma a tv-men nézem a youtube videókat, skype-ozok róla, netezek, bármilyen kép, hang és videóformátumot nézek róla anélkül hogy bármire ki kéne írnom azt. Ha mégis tv-zni szeretnék akkor meg csak 1 gombnyomás és vagy full képernyőn fut a tv vagy pip-be ha a gépre is szükségem lenne.
  • Roli #4
    Úgy képzeltem el, ahogy le van írva. Nem PIP mert akkor a TV-ben van a webkamera ( olyat már láttam, direkt videókonferencia kellék ) hanem maga a TV átalakul webkamerává - lábra áll, kigömbölyödik, optikát növeszt. :)
    Sci-fi-ben nem ilyen egyszerű PIP megoldás van, eleve nincs képernyő sem, hanem hologram és a Kinect-féle eszköz érzékelli merre jár az illető és mit csinál éppen. Bár erre jobb egy nagy LED kijelző, amin nem lehet átlátni.
  • BlueGold #3
    Nem láttál még Sci-Fi filmet? A "Videotelefonálás" idejére megállitod a Tv adás-t, vagy PiP (kép a képben) technikával átváltod kicsire az adást.
  • Roli #2
    "Skype használatakor a tévé átalakul egy hatalmas webkamerává."

    Ez azért durva lesz :):):) Akkor addig nem lesz TV? :P
  • Chriss745 #1
    "A távirányító segítségével letölthetők lesznek a programok " Ez nekik jo, mert megveszed, de neked ez jo vajon? Taviranyitoval hasznalni a billentyuzetet nem egy elmeny...