MTI

Előadások a 3D nyomtatásról Budapesten

Interaktív bemutatók, háromdimenziós nyomtatással készült tárgyakat felvonultató kiállítás, tervezés, arcszkenner és szakmai előadások is szerepelnek a 2B 3D - Budapest 3D Printing Days című rendezvénysorozaton keddtől vasárnapig a budapesti Design Terminálban.

A háromdimenziós nyomtatás technológiáját bemutató hatnapos eseménysorozatot Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára, valamint Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál stratégiai igazgatója nyitja meg kedden - közölte Szabó Linda, a Design Terminál sajtófelelőse. A rendezvényre több magyarországi cég hozza el eszközeit és működés közben ismerteti meg az érdeklődőkkel a technológiát. A szakmai workshopokon a háromdimenziós nyomtatás eljárásáról, valamint a nyomtatás elterjedésének várható technológiai, kulturális, társadalmi, jogi és gazdasági hatásairól lesz szó.


A kísérő programok közül Szabó Linda kiemelte a technológia, szórakoztatás és dizájn konferenciák nemzetközi sorozatát, a TEDGlobalt, amelyet szerdán és csütörtökön élőben közvetítenek Skóciából. Az egyre népszerűbb és gyorsan fejlődő, eredetileg prototípusgyártásban használt technológiát ma már több területen is alkalmazzák. Elterjedt a formatervezés, a hadügy, a művészet és az orvostudomány területén is. A programsorozatot úgy állították össze, hogy minden nap más területek mutatkozzanak be. Szerdán az orvostudomány, csütörtökön és vasárnap a kreatív területek, pénteken az üzleti szféra, szombaton az iparban hasznosított háromdimenziós nyomtatási technológiáról, annak újításairól és jövőbeni felhasználásáról lesz szó.

A hagyományos gyártási technológiákkal szemben a 3D nyomtató fokozatosan, rétegekből építi fel a kívánt tárgyat. A módszer legnagyobb előnye, hogy szinte minden formát vagy geometriai testet elő tud állítani. Háromdimenziós nyomtatással készült már fegyver, autó, emberi szerv, ruha és étel is - sorolta a sajtófelelős. Szabó Linda azt is elmondta, hogy első alaklommal rendeznek Magyarországon olyan rendezvénysorozatot, amely a 3D-s nyomtatás technológiájával foglalkozik. "A háromdimenziós technológiával működő nyomtatókat például a műszaki egyetem laboratóriumában vagy magáncégeknél használták eddig, az eszközök nem voltak bárki számára elérhetők " - hangsúlyozta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!