MTI

Elkészült az első működő online pénztárgép

Engedélyezése esetén hamarosan elkezdődhet a pc-alapú online pénztárgépek cseréje - közölte az új elvárásoknak megfelelő kasszát egy siófoki konferencián működés közben is bemutató Laurel Számítástechnikai Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Bessenyei István.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) illetékesei, szakemberek és üzleti vezetők előtt próbavásárlással is bemutatta a cég, hogyan működik az adóhivatalhoz bekötött online pénztárgép. A társaság - a cégvezető tájékoztatása szerint - az online kassza forgalmazási engedély iránti kérelmét elsőként adta be a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalhoz. Közölte, amennyiben a hatóságok határidőn belül elbírálják és kiadják a forgalmazási engedélyeket, akkor legkorábban júniusban kezdhetik meg a NAV-bekötésre alkalmas eszközök gyártását. A létrehozott online kassza rendszerek a Laurel cég saját Laura nevű kasszaszoftverét használják, amelyet szintén továbbfejlesztettek az új törvényi elvárásoknak megfelelően. Miután a szoftver együttműködik a világ négy legnagyobb gyártójának pénztárgépeivel (IBM, NCR, Fujitsu, Wincor), a magyar pc-kasszás felhasználóknak megoldást jelenthet a most bemutatott hazai rendszer.

A fejlesztő cégcsoport azoknak a kereskedelmi egységeknek is megoldást kíván nyújtani, amelyek forgalmazója esetleg nem tud határidőre megfelelő rendszert kínálni. A kasszacsere kulcsa az Adóügyi Ellenőrző Egység (AEE) kifejlesztése volt, amely az adóhatósággal kommunikál. Lényege, hogy a NAV szerverén bármikor megjeleníthetik a pénztárgép pillanatnyi állapotát. Az egység minden műveletet tárol, kívülről nem lehet manipulálni, titkosított kóddal kommunikál az adóhatóság rendszerével. A csatlakozáshoz nem szükséges internet kapcsolat, az adatátvitel a mobilszolgáltatók rendszerén zajlik.

A NAV közzétette honlapján a kasszák típusát, amelyeket le kell cserélni, és azokét is, amelyek átalakítással tovább működhetnek. Becslések szerint a rendelet 250-300 ezer pénztárgépet érint. Eddig hét gyártó kezdte el tesztelni a rendszerét a NAV-nál, és többségük eredményesnek bizonyult. Az adóhatóság felkészült az új információ-dömping fogadására, és egyedi megoldást dolgozott ki az online kasszák cseréjével kapcsolatos eljárások felgyorsítására. Mint ismertes, jogszabály ír elő online kapcsolatot a pénztárgépek és az adóhivatal között. A kormány a feketegazdaságot visszaszorító intézkedéstől az áfa-bevételek 95 milliárd forintos növekedésével számolt. A később megjelent rendelettervezet hatásvizsgálata 97,5 milliárd költségvetési bevétellel és 17 milliárd forint kiadással kalkulált.

Eredetileg április elseje volt a bevezetés céldátuma, ez időközben május 1-jére módosult, de a NAV június végéig nem bünteti az átállás elmulasztását. Azok a kasszák, amelyek rendelkeznek elektronikus naplóval, akár 2013 végéig is működhetnek. A kötelező átállás hírére már most növekedett az adóhatóság bevétele, hiszen az eddig feketéző kereskedők törekedni kezdtek arra, hogy a kasszacserék után ne mutasson azonnal ugrásszerű változást a forgalmuk, ami közvetve kihat a beszerzések legalizálódására is.

A Laurel Számítástechnikai Kft. a 2011-es 2,56 milliárd forint után a múlt évben már 3 milliárd forintot meghaladó bevételt ért el, míg a cégcsoport összeredménye elérte a 4,5 milliárdot. A 100 százalékban magyar tulajdonú, idén 20 éves vállalatcsoport a hazai cégeknek fejleszt, a külföldi láncoknak pedig kereskedelmi rendszereket honosít. 350 ügyfél, 15 ezer kassza és mintegy 25 ezer számítógép alkalmaz Laurel rendszereket. A cég saját fejlesztésű informatikai termékeit a hazai kereskedelmi vállalatok mellett a nemzetközi áruházláncok magyar leányvállalatai, valamint töltőállomás-hálózatok is alkalmazzák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • anubys1984 #1
    Csudijó, akkor most van két hónapjuk, hogy mindenki számára legyártsák őket.