Berta Sándor

Eredetileg digitális fényképezőgépekhez készült az Android

Andy Rubin, a Google Android-részlegének korábbi vezetője elárult néhány kulisszatitkot az általa megálmodott mobil operációs rendszerről.

A távozási szándékát márciusban bejelentő szakember egy tokiói gazdasági konferencián szólalt fel és közölte: az Android eredetileg digitális fényképezőgépek platformja lett volna. Amikor ő és a munkatársai létrehozták az Android Inc. céget akkor valójában egy olyan világot álmodtak meg, amelyben okos kamerák találhatók és ezek könnyen kommunikálnak a PC-kkel. Ezenkívül egy megfelelő környezetet akartak kialakítani a külsős fejlesztők által készített kamerás alkalmazások számára.

2004-ben olyan befektetőket akart találni, akik ezt az ötletet támogatták volna. A tokiói beszéd közben bemutatott néhány dokumentumot, amelyek az Android Inc. kezdeti korszakából származtak. Ezek leírták, hogy egy digitális fényképezőgép miként kommunikálhat vezeték nélküli vagy kábeles kapcsolaton keresztül egy asztali számítógéppel, a végső cél pedig az Android-fejlesztők összekötése lett volna. Rubin később módosította az elképzelését, mert az volt a véleménye, hogy a digitális kamerák akkori piaca hosszú távon nem lesz elég nagy ahhoz, hogy az Android sikeres lehessen.


Néhány hónappal később a csapat megpróbálta az Androidot új, nyílt forráskódú alternatívaként bemutatni az okostelefonokhoz készített operációs rendszerek piacán. Az alapok ehhez rendelkezésre álltak és sikerült új, tapasztalt szakembereket toborozni. Fel akarták venni a harcot az olyan konkurens szoftverekkel, mint a Windows Mobile és a Symbian; az iPhone és az iOS akkor még nem létezett. Rubin megérezte, hogy az Android sikeres lehet, mert a vetélytársak túl magas licencdíjakat kértek az operációs rendszereikért, miközben a hardverárak jelentős mértékben csökkentek. A készülékgyártók emiatt alternatívákat kerestek, hogy ne kelljen 59, vagy éppen 99 dollárt kifizetniük a szoftverlicencekért és kapóra jött nekik az új mobil operációs rendszer. Vonzónak tűnt, hogy Rubin és kollégái nem a szoftverrel akartak közvetlenül pénzt keresni, hanem a hozzá kapcsolódó szolgáltatások és más termékek értékesítésével.

Az Android sikerét azonban még Rubin sem látta előre. Arra számított, hogy 2010-ig Észak-Amerikában és Európában talán sikerül elérni a 9 százalékos piaci részesedést. Nos, ezzel szemben tavaly az operációs rendszer piaci részesedése 72 százalékos volt. Az Android-használók száma naponta nő és a Google időközben már abból indult ki, hogy az idén sikerül majd elérni és meghaladni az egymilliárd felhasználós álomhatárt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!