Berta Sándor

Nem hatotta meg a riválisokat a Google ajánlata

Hiába teljesítené az amerikai társaság az Európai Bizottság által kért változtatásokat, az ellene vizsgálatot kezdeményező cégek elterelésként értékelték a bejelentést.

A Google elleni kartellügyi vizsgálatot még 2010-ben a Microsoft leányvállalatának számító Ciao, az Ejustice.fr és a Foundem brit árösszehasonlító szolgáltatás bejelentései alapján indította el az Európai Bizottság. A gyanú az volt, hogy a társaság az online keresési piacon vélhetően visszaélt piaci pozíciójával és ezzel megsértette az európai kartellelőírásokat. A vállalat néhány nappal ezelőtt jelezte, hogy elfogadja az Európai Bizottság követeléseit és a jövőben jobban elkülöníti a találati listákban vetélytársai hivatkozásait. Mindez azonban mégsem győzte meg a vetélytársait, akik továbbra is komoly büntetést szorgalmaznak.

David Wood, az Initiative for a Competitive Online Marketplace (ICOMP) egyik vezetője úgy vélte: ha csak annyi teljesül, mint ami a sajtóorgánumokban megjelent, akkor az túl kevés lesz, ugyanakkor elismerte, hogy még nem látta a cég konkrét javaslatcsomagját. Szerinte a legfontosabb, hogy minden megoldásnak abszolút egyenjogú versenyhelyzetet kellene biztosítania. Thomas Vinje, a Fairsearch.org képviselője pedig úgy nyilatkozott, hogy az amerikai vállalatnak a termékeire és a szolgáltatásaira ugyanazoknak a szabályoknak kell vonatkozniuk, mint amik a többiekre is vonatkoznak.

Az Európai Bizottság a következő napokban úgynevezett piaci teszteket fog végezni. Ezek célja, hogy minden egyes konkurenst megkérdezzen a tengerentúli társaság szolgáltatásairól és arról, hogy mennyire érzik háttérbe szorítva magukat. Wood kiemelte, hogy ezekhez a tesztekhez konstruktív módon fognak viszonyulni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!