SG.hu

Nem hosszabbít automatikusan a mobilcégekkel az NMHH

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a jövőben új stratégiai alapokra kívánja helyezni a hazai mobilszolgáltatókkal való együttműködést.

A szervezet közleménye szerint a hazai és nemzetközi tapasztalatok, valamint az Európai Unió országaiban megfigyelhető trendek azt mutatják, hogy a mobil távközlési és adatátviteli szolgáltatások fejlődése nem egyszerű piaci és technológiai, hanem a gazdasági és társadalmi versenyképesség jövőjét is alapvetően meghatározó stratégiai kérdés. Az NMHH meggyőződése, hogy ennek a felismerésnek az állam frekvenciahasznosítási gyakorlatában és a szolgáltatók jövőbeni piaci szerepvállalásában egyidejűleg kell érvényesülnie.

Az NMHH ezért, építve a szolgáltatók korábban kinyilvánított partneri együttműködésre vonatkozó egybehangzó szándékára, új stratégiai alapokra kívánja helyezni a frekvenciahasználati jogosultság eddig pusztán automatizmusokon nyugvó meghosszabbításának gyakorlatát. Első lépéseként az NMHH-t képviselő Mátrai Gábor hírközlésért felelős elnökhelyettes közölte: a hatóság a jelenlegi szerződéses feltételekkel és a jövőbeni célokkal összhangban nem kívánja meghosszabbítani a szolgáltatók jelenlegi szerződéses keretek közötti frekvenciajogosultságát.

A mai bejelentés megnyitja az utat, hogy a hatóság minden, a hazai digitális gazdaság stratégiai fejlesztését szolgáló lehetőséget figyelembe véve alakítsa ki a mobil frekvenciák hasznosításával kapcsolatos döntéseit, valamint olyan módon és feltételekkel egyeztessen a hazai mobilszolgáltatókkal, amely a fejlesztési célok prioritásain nyugvó új stratégiai partnerség kereteit is biztosíthatja számukra. A közlemény szerint a lépés összhangban van azzal, hogy az NMHH vezetésének mobilszolgáltatókkal történt korábbi egyeztetése során a cégek képviselői egyértelműen kinyilvánították, hogy a digitális gazdaság jövőjének stratégiai kérdéseiben ők is a partneri együttműködésben és a hosszú távú magyarországi piaci jelenlétben érdekeltek.

Az NMHH biztos abban, hogy a mai bejelentést követő lépések során minden érdekelt fél számára biztosíthatóvá válik a piaci fejlődés magasabb szintű kereteinek kialakítása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!