SG.hu

Négy duplaméretű grafikus kártya lehet az ASUS új alaplapjában

A brutális hardvert grafikai és ipari tervezéshez, kutatáshoz és tudományos modellezéshez hasonló iparágak profi felhasználói által elvárt nagy teljesítményű, rugalmas konfigurációkba szánják.

A P9X79-E WS jelű alaplap különlegessége, hogy hét PCI Express 3.0 kártyahely van rajta, azaz belehelyezhető akár hét darab, egy kártyahely szélességű grafikus kártya, vagy négy dupla vastag (2 kártyahelyet elfoglaló) vezérlő (x16 sebességű NVIDIA SLI vagy AMD CrossFireX). A munkaállomásokban általában jó nagy tápegységek találhatók, hiszen ezeknél a stabilitás különösen fontos a folyamatos hatékonysághoz. Az alaplap folyamatosan figyeli ennek állapotát, így segít megakadályozni a hirtelen leállásokat, azonnal értesítést küld, ha elégtelen vagy nem stabil áramellátást észlel. Egy segédprogram felugró figyelmeztetésekkel előzi meg a bajt, a felhasználók elkerülhetik munkájuk elvesztését, mivel elmenthetik adataikat még az áramkimaradás előtt. Egy, az alaplapra szerelt LED pedig a tápellátással kapcsolatos kódokat jelenít meg abban az esetben, ha a rendszer nem indulna.


A P9X79-E WS-be két, az Intel i210 vezérlő által kezelt Ethernet-csatlakozó került. Ez a megoldás megduplázza a rendelkezésre álló sávszélességet, ugyanakkor csökkenti a késleltetéseket és az elvesztett csomagok arányát. Mivel hardveres Ethernet-vezérlő végzi a hálózattal kapcsolatos feladatokat felszabadulnak a CPU feldolgozási erőforrásai. Nyolc darab foglalatban 64 GB DD3 memóriát tud fogadni. A kiadott közlemény szerint a tízrétegű nyomtatott áramköri lapra ultrahosszú élettartamú kondenzátorokat raktak. Réz hőcsöves, ventilátor nélküli hűtési megoldást alkalmaztak a hardver élettartamának megnövelésére, a stabilitás javítására és a teljesen csendes (0 decibeles) működés elérésére.

Az alaplapon hat 6 Gbit-es SATA csatlakozó és két előlapi eSATA csatlakozó található, emellett a rendszer több SSD kezelésére képes, használható például három SSD egy merevlemezzel, vagy éppen egy SSD két merevlemezzel együtt. A gyorsabb adatátvitel érdekében négy USB 3.0 csatlakozót raktak rá (ez akár tízszer gyorsabb az USB 2.0-hoz képest). Májustól lesz kapható Magyarországon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sequoyah #6
  Az ilyet ritkán használják játékra. Inkább nagyteljesítményű adatfeldolgozás a cél ezeknél a konfigurációknál, és az ilyen cégek meg is tudják fizetni ezt.
 • wraithLord #5
  Ja, legalsót akartam írni. (:
 • carville #4
  Főkártyára kötöd az elsődleges monitort, ami felülről a legelső.
  Nagyon régóta működik videojátékoknál, mert ez elsősorban driver függő. De kevés játéknál éri meg a plusz befektetést, mert a plusz erő kihasználtsága viszont már játékfüggő.
  Ati-knál működik az asszimetrikus CrossFire, vagyis a különböző minőségű kártyák közti együttműködés, de ott se mindegyik között.
 • KopaszIsten #3
  Gondolom triviális kérdés, de ha több video kártya van az alaplapon, akkor melyikre kötöm a monitort? Továbbá működik játékoknál is a kártyák közti kommunikáció/feladat megosztás? Működik akkor is, ha nem azonos kártyákat teszek bele?
 • ladapower #2
  Ezért is van a videokártyákon a hűtés a másik oldalon.... ;)
 • wraithLord #1
  Ebben semmiképpen sem fér 7 vagy 4 darab videokártya, mert a legfelső kártya hűtése nem fér el a memóriamoduloktól és a procihűtőtől, legyen az bármekkora. Illetve, ha vízhűtést raknak rá, akkor talán.