SG.hu

Hong Kongban ismerik a szerzői jogokat

Lakossági és üzleti körben készített felmérést a hongkongi szellemitulajdon-védelmi hivatala, amelynek eredménye szerint magas fokú a felhasználók tudatossága a szellemitulajdon-jogok vonatkozásában.

A lakossági felmérés eredményei szerint a hongkongiak közel 90 százaléka tisztában van azzal, hogy a szellemitulajdon-jogok közé tartozik a szerzői jog, a szabadalmi oltalom, a védjegyoltalom és a formatervezési mintaoltalom is. Ezen jogok védelmét a válaszadók 94 százaléka tartja szükségesnek, 73 százalékuk úgy véli, a jogvédelem segíti a helyi kreatív szektor fejlődését, 65 százalék szerint pedig Hongkong hosszú távú gazdasági fejlődéséhez is hozzájárul. Az üzleti szférában a megkérdezett vállalkozások közel 83 százaléka tájékozott a szellemitulajdon-jogok körét illetően. Ezen jogokat a cégek közel 96 százaléka tartja fontos gazdasági tőkének, és mintegy 94 százalék tartja védendőnek. A jogvédelem a cégek 82 százaléka szerint ösztönzi a helyi kreatív ipar fejlődését, 76 százalék szerint javítja az üzleti lehetőségeket, 72 százalék szerint Hongkong hosszú távú gazdasági fejlődéséhez is hozzájárul – olvasható a hongkongi kormányzati portálon közzétett felmérésben.

Az ezer válaszadó hongkongi részvételével készült lakossági felmérés szerint az internetezők 36 százaléka fizetne zenék, filmek, szoftverek, játékok vagy e-könyvek legális forrásból való letöltéséért. Ez az arány közel hat százalékos növekedést mutat a 2010-es hasonló kutatásukhoz képest. A legális forrásból való vásárlások okaként a kutatásban a szerzői jogok tiszteletét, a jobb minőséget és a kreatív szektor támogatását nevezték meg.. Illegális forrásból származó tartalmat vagy hamisított terméket a megkérdezett internetezők 8,5 százaléka vásárolna, amely arány alig tér el a 2010-ben mért 8,4 százalékos értéktől.

Az ezer válaszadó vállalkozás bevonásával készült üzleti felmérés fontos megállapítása, hogy a 2010-ben mért 58-ról 70 százalékra nőtt azon vállalatok aránya, ahol a cégvezetők tisztában vannak azzal, hogy a hongkongi törvények értelmében büntetőjogi felelősség terheli őket, amennyiben vállalkozásuk nem jogtiszta szoftvereket használ. Ugyanezen időszak alatt 36 százalékról 61 százalékra nőtt azon vállalkozások aránya, amelyek tudatában vannak annak, hogy büntetőjogi felelősség terheli vezetőiket akkor is, ha szerzői jog által védett művet üzleti céllal, engedély nélkül másolnak.

Peter Cheung, a felmérést készíttető hivatal vezetője, mind a lakossági, mind az üzleti szférára vonatkozó adatokat biztatónak nevezte. A szellemitulajdon-védelmi hivatal igazgatója pozitívumként emelte ki, hogy a lakosság körében nő a hajlandóság a legális vásárlásra, ahogy az is, hogy a vállalkozások egyre inkább tisztában vannak jogvédelmi felelősségükkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!