SG.hu

Kerecsensólyom "valóságshow" az interneten

A tavalyi sikert követve a MAVIR ZRt. idén is elindítja folyamatos, élő, az interneten keresztül elérhető fészekmegfigyelési programját.

Az elmúlt évhez hasonlóan a társaság honlapján és a legnépszerűbb közösségi oldalon is nyomon követhető lesz egy kerecsensólyom család élete a költéstől a fiókák kirepüléséig. Tavaly 106 országból, több ezren követték figyelemmel az eseményeket, idén pedig még nagyobb nemzetközi sikerre számíthat a ma induló műsor. A MAVIR a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel, valamint a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által koordinált LIFE+ programmal együttműködve már évek óta telepít a madarak számára biztonságot nyújtó műfészkeket nagyfeszültségű távvezeték tartóoszlopaira, amelyekbe azóta rendszeresen visszatérnek a világszerte veszélyeztetett kerecsensólyom költőpárok, hogy életet adjanak fiókáiknak.

Az első internetes, élő közvetítés 2011-ben zajlott le, tavaly pedig már átlagosan mintegy 500 fő figyelte folyamatosan a „valóságshow”-t, amelynek közel 3000 rajongója van a Facebookon. A www.mavir.hu/web/mavir/elokozvetites1 weboldalon elérhető közvetítés több kameraállásból és HD felbontásban is elérhető lesz. Újítás, hogy a bekamerázott kerecsenfészek mellett több, az ország különböző pontján található műfészkeknél is fotócsapdákat telepítettek a szakemberek, így várhatóan más, az oszlopokon oltalomra találó madárfajok életébe is sikerül majd bepillantást nyerni.

A ragadozómadár-fészek megfigyelési program keretében az érdeklődők nemcsak nyomon követhetik a kerecsencsalád életét, de névadó versenyben is részt vehetnek, amely mind a szülőpárra, mind pedig a fiókákra vonatkozik majd. A nyertes névadók jelen lehetnek a fiatal madarak meggyűrűzésénél is, amelynek egyes mozzanatait szintén élőben közvetítik majd az interneten. A szervezők emellett számos, a madarak életmódjával kapcsolatos vetélkedővel kívánják színesíteni a kerecsensólymok megfigyelését.

A ragadozómadár-védelmi program keretében a MAVIR munkatársai a természetvédelmi szakemberek javaslatára telepítették a madarak számára kialakított műfészket egy úgynevezett "fenyő” típusú oszlopra, 25 méteres magasságba. Ezt követően pedig két HD minőségű kép rögzítésére alkalmas kamerát szereltek fel a folyamatos megfigyeléshez. A képet rádiótechnikai úton, az internet segítségével juttatják el a szerverre és a honlapra, ami mindenki számára nyomon követhetővé teszi a madarak életét. A technika kivételes megfigyelési lehetőséget biztosít az érdeklődőknek, beleértve az ornitológusokat, akik számos új információt szereznek így, a fokozottan védett madarak életéről, amit később fel is tudnak használni azok védelme érdekében. Külföldről is folyamatosan érdeklődnek mind a közvetítés, mind pedig a projekt iránt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uniu77 #3
    Nem tudom, hogy miért húzod le ezt a hírt.
    Végre valami ami a modern és harmóniában van a természettel.
  • Zoltan21 #2
    Turul madár valóságshow!
    Végre, ez kell a magyar népnek!
    Már várom, hogy mikor ajánlja ezt a Jobbik!
  • Tetsuo #1