SG.hu

Kelendőek a magyar technológiai cégek

Vonzónak számítanak a magyar technológiai vállalkozások a befektetők számára. Magyarországon a vállalati fúziók és felvásárlások (M&A) piacán a szektorban történt tranzakciók aránya duplája volt a régiós átlagnak az összes tranzakció tekintetében.

Stabilan magas az információtechnológiai befektetések száma világszerte. A vevői oldalon egyre gyakoribbak a stratégiai szereplők, akik leginkább a specializálódott, innovatív vállalatokban látnak lehetőségeket, melyeket sokszor kisebb méretük ellenére is szívesen vásárolnak fel – derül ki az Ernst & Young legfrissebb iparági elemzéséből.

„A magyar technológiai-szektor vállalkozói kultúrájában is egyre elfogadottabbá, sőt keresettebbé válik a kockázati tőke bevonása, mint a versenyképes, fiatal cégek gyors felemelkedésének eszköze. A pozitív trendhez a Jeremie-program nagyban hozzájárul, mivel az abból részesülő innovatív cégek nagy része fiatal technológiai vállalkozások közül kerül ki” – mondta Bányai András, CFA, az Ernst & Young Tranzakciós Tanácsadási Szolgáltatások csoportjának menedzsere.

„Az iparág abban a szerencsés helyzetben van, hogy többféle befektetői kör számára is vonzó. A kisebb cégeknek elsősorban a hazai, vagy regionális kockázati tőke jelent segítséget a növekedéshez, a magyar viszonylatban nagyobbnak számító vállalatok pedig akár a legnagyobb nemzetközi, stratégiai vevők figyelmére is számot tarthatnak. Ez megnyugtatóan hat a kockázati tőke befektetőre is, hiszen ők már beszálláskor az exit-lehetőségeket keresik, azokat előre látva jóval szívesebben fektetnek be.”

A szervezet közleménye szerint az átlagosnál kedvezőbb hazai környezetet a számok is alátámasztják a szektorban. Míg Magyarországon 2012-ben az összeolvadások és felvásárlások (M&A) piacán a technológiai szektor a tranzakciók 17 százalékát tette ki (ez 15 tranzakciót jelent), ez az arány a közép- és kelet-európai országokban csupán 8 százalék volt – derül ki az Ernst & Young M&A Barométer felméréséből. Egy pozitív trend kezdetének értékelhető, hogy a hazai tranzakciók között tavaly megfigyelhettünk második körös kockázati tőkebefektetést, illetve kockázati tőkés kiszállást is stratégiai vevőnek való értékesítés során.

Tavaly a globális piacon a szektor a tranzakciók számát tekintve 2,934 darab ügylettel stagnált az azt megelőző évhez képest, míg a fúziók és felvásárlások összértéke 2012-ben 114,1 milliárd dollárra esett a 2011-es 175,7 milliárd dollárról, amely 35 százalékos csökkenést jelent. A lezárt ügyletek átlagos értéke így 14 százalékkal zsugorodott a 2011-es 218 millió dollárról a 2012-es 188 millió dollárra, és csupán 28 tranzakció haladta meg az 1 milliárd dolláros értékhatárt, a 2011-es 36 darabhoz képest. "Ez azonban nem jelent feltétlenül általánosan alacsonyabb értékelési szinteket, inkább az figyelhető meg, hogy még a legnagyobb vállalatok is a náluk jóval kisebb célpontokat, specifikus, innovatív vállalatokat keresik.”

Az ilyen cégek gyorsan alkalmazkodnak a piac elvárásaihoz, valamint folyamataik és termékeik könnyebben és gyorsabban illeszthetők a felvásárló vállalat profiljába, mint a mega-fúziók esetében. A legvonzóbb profilú technológiai vállalatok öt megatrend (smart mobility, cloud computing / Software-as-a-Service, social networking, big data, accelerated adaptation) köré csoportosíthatóak, amelyek napjainkban meghatározzák az információtechnológia fejlődését és így az e piacon megfigyelhető M&A tranzakciók irányait is. Ezen trendek lenyomatai és hatásai a magyar tranzakciós piacon is tetten érhetők – mutat rá a jelentés.

Érdekes tény, hogy az eddig nem technológiai fókuszú befektetők 2012-ben 30 százalékkal több ilyen iparági tranzakcióban vettek részt, amely jól mutatja az ágazat piaci erősödését és jelentőségét, kapcsolódását más iparágakhoz. „A nemzetközi körkép azt mutatja, hogy érdemes a magyar, most még kisebb technológiai cégekre odafigyelni, hiszen ebben a dinamikusnak tekinthető környezetben nem feltétlenül kell sok időnek eltelnie, hogy egy újabb prezi, vagy Ustream jellegű sikertörténet váljon belőlük” – mondta Bányai András.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!