MTI

Időre online lesznek a pénztárgépek

A pénztárgépek engedélyezése, gyártása kellő időre megtörténik, így nem lesz akadálya a jogszabálynak megfelelő határidő betartásának és az állami adóhatóság általi betartatásának - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az új típusú, online adatkapcsolatra képes pénztárgépekre vonatkozó részletes szabályokat tartalmazó NGM-rendeletet február 15-én hirdették ki. A rendeletnek megfelelően az új pénztárgépekre való átállás időpontja 2013. május 1-je. A rendszer újdonsága miatt, illetve annak érdekében, hogy minden érintettnek kellő idő álljon rendelkezésre az új követelményeknek megfelelő pénztárgépekre való átállásra, a tárca kétlépcsős türelmi időszakot határozott meg - hívta fel a figyelmet közleményében az NGM.

A pénztárgéphasználatra kötelezettek az elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépeket június 30-ig, az ezzel rendelkező, jellemzően PC alapú pénztárgépeket december 31-ig működtethetik anélkül, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szankcionálná az átállás elmulasztását. A jogalkotói szándék megvalósulása érdekében a nagyobb felkészülési idővel rendelkező elektronikus naplós hagyományos pénztárgépek üzemeltetői július 1-jétől elektronikus úton, havonta kötelesek adatot szolgáltatni pénztárgéppel kibocsátott nyugták, egyszerűsített számlák adatairól - áll a közleményben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!