Berta Sándor

Jönnek a fizetős YouTube-csatornák

A videomegosztó portál néhány kiválasztott üzemeltetővel tesztelné a prémiumajánlatokat. A csatornákon lévő tartalmakhoz néhány euróért bárki hozzáférhetne.

A platform a különösen népszerű csatornákat tenné fizetősekké. A hírt az AdAge szellőztette meg néhány bennfentesere hivatkozva. A YouTube az új konstrukcióval szeretne vonzóbbá válni a producerek és a hirdetési ügyfelek számára, s így csábítaná el őket a televízióadóktól. Az ajánlat a streaming-szolgáltatásokra nézve is veszélyes lehet, a Hulu vagy a Netflix könnyen új vetélytársat kaphat. A kiszivárgott információk alapján az oldal vezetői már megkerestek néhány producert azért, hogy fejlesszék ki a prémiumcsatornák üzleti modelljét. A produceri stúdiók között van a Machinima, a Maker Studios és a Fullscreen is. A javasolt havi átalánydíj 1 és 5 dollár között lenne. A tartalmak között lennének sorozatok, filmek és élő közvetítések. A számlázás minden esetben a pay-per-view eljárás alapján működne.

A fizetős modell bevezetése már a közeljövőben megtörténhet, a legvalószínűbb időpont a második negyedév. Először egy korlátozott kísérleti szakasz lesz és legfeljebb 25 csatornát tesznek fizetőssé. Hasonlóan a reklámbevételekhez a honlap és a csatornák tulajdonosai 45-55 százalékos arányban fogják elosztani egymás között az előfizetésekből származó összegeket. A videomegosztó lehetővé teszi majd, hogy a prémiumcsatornákon is lehessen reklámokat sugározni.


A YouTube ugyanakkor azt kérte a partnereitől, hogy nagy óvatossággal kezeljék a kérdést, mert nem lehet tudni, hogy a felhasználók miként reagálnak majd a hírre, az emberek ugyanis megszokták, hogy a portálon ingyen férhetnek hozzá a tartalmakhoz. Az új modell mindenképpen előnyös lenne a platformnak, hiszen növelhetné a bevételeit és egyúttal csökkenthetné a hirdetési pénzektől való függését. "Már régóta azt az álláspontot képviseljük, hogy a különböző tartalmakhoz különböző fizetős modellekre van szükség. S mivel számos tartalomkészítő van azon a véleményen, hogy profitálnának az előfizetőkből, ezért foglalkozunk a kérdéssel" - közölte a YouTube egyik szóvivője.

Az már 2011 márciusában ismertté vált, hogy a YouTube hollywoodi sztárokat szerződtetne az új tematikus csatornák arcának és a televízióadók konkurense lenne. Tavaly júliusban kiderült, hogy tovább nőhet a tematikus csatornák jelentősége.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vaszilij Artyom #35
    Tudod vannak olyan emberek akik nem hiszik azt, hogy az európai foci az sport.
  • cateran #34
    Peldaul olyan, aki megnezne vmi sportesemenyt, amit meg a fizetos sportcsatornak sem kozvetitenek? Nem kell leragadni az echte ungarische betyar adoknal...De emlithetnem azokat, akiknek nincs tvjuk (pl nekem:P) vagy azokat akik olyan tvcsatornakat szeretnenek nezni, amik a vilag tulfelen leteznek.
  • heist #33
    Komolyan létezik olyan ütődött aki stream-en tévézik?:)
    Neee....

    Sávszél pocsékolása az egész, szolgáltató helyében azonnal kirúgnám...
  • Szefmester #32
    Gondolom tévé helyett nézi streamen a műsort, pláne ha olyan műsor amit itthon nem nézhetsz egy csatornán sem.
  • heist #31
    De milyen stream-t nézel, áruld már el...

    Komolyan, nem értem ezt a tecső kultúrát sem. Én egy-két klipet, illetve 1-2 HD tartalmat megnézek youitube-on egy hónapban.

    Te mit nézel? Nyan Cat-ot tolod aztán újratöltöd, megint letolod vagy mi?
  • heist #30
    A youtube-nak is rengeteg kiszolgáló szervere van, és szerintem valamilyen módon megy az intelligens tartalomszolgáltatás, tehát a felkapottabb, vagy hivitaalos videókra több erőforrást, sávszélességet adnak, ami meg annyira nem menő, arra sokszor keveset, vagyis abból vesznek el a többi javára.

    Nem egyszer találkoztam már olyannal, hogy népszerű videót néztem én is full HD-ben, aztán egy sime 360-as másik videó meg alig akart betöltődni.
  • Vaszilij Artyom #29
    Akkor normális oldalon kell a streamet nézni.
  • G_ArchAngel #28
    Az adblock nem megoldas: sok oldal el sem indul, amig aktiv, sajnos pl. online sportcsatornak sem, koztuk a televiziok online streamjei sem.
  • kvp #27
    A gyakran vagy nemreg nezett videok cache-ben vannak. A regen nem nezettek pedig az alap tarolon. Viszont a betoltesnel a fo problema, hogy sok videot nem flash-el hanem nativ html5-os beagyazott videokent kuldenek. Ezeknek a lejatszasa a bongeszoknek meg nem nagyon megy gordulekenyen, tovabba sokkal kisebb az elo buffereles, tehat gyakrabban akadnak meg. A megoldas visszakapcsolni a flash + flv alapu lejatszasra. Ez egyelore azert is jo, mert kulon cache-elodik az flv es az mp4 file es az elobbit egyelore tobben hasznaljak.
  • Molnibalage #26
    Az új kinézet egy fos, nem használható jobban. Cserébe egy videó tagjeit sem tudom megnézni, hogy segítsen a keresésben.

    Olyan érdekes, hogy ma "újítás" címén szinte sierül minden nagyobb forgalmú oldalt jól elrontani...