HENT hírlevél

Összefogott Hollywood és az európai filmipar a Google ellen

Az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) az európai filmgyártókkal szövetkezve próbál nyomást gyakorolni a Google-ra annak érdekében, hogy a piacvezető cég keresőmotorjában aktivizálja kalózkodás elleni eszköztárát.

Az Euractiv híroldalnak adott interjúban Christopher Marcich, az Európai Mozgókép Szövetség (Motion Picture Association in Europe) elnöke elmondta, hogy a Universal, a Sony, a 20th Century Fox, a Columbia, a Disney, a Time Warner, a Viacom és a Paramount stúdiókat is magában foglaló amerikai érdek-képviseleti szervezet francia, német, angol, olasz, orosz és spanyol iparági szereplőkkel együttműködve kész közösen fellépni a Google ellen. Megítélésük szerint az augusztusban bevezetett új algoritmusaival, amely a jogvédők panaszai szerint illegális oldalakra mutató találatokat hivatott szűrni a keresési eredmények közül, a Google még nem tette meg az elvárhatóan szükséges lépéseket a kalózoldalak forgalmának visszaszorítása érdekében.

A filmesek szerint számos keresőmotor van ugyan a piacon, amelyektől szintén elvárható az együttműködés, de piaci pozíciója okán a Google-nak a jelenleginél jóval nagyobb szerepet kellene vállalnia a jogsértések elleni harcban.

A Google szóvivője az iparági együttműködésre reagálva kifejtette, hogy véleményük szerint eleget tesznek az elvárásoknak. Változtattak keresési algoritmusukon, ráadásul átláthatóbbá tették eltávolítási eljárásukat is. A szóvivő szerint az internet korlátozása helyett következő lépésként a kormányoknak a szerzői jogosultakkal, a hirdetőkkel és pénzügyi szervezetekkel kellene megállapodást kötniük. A helyes problémakezelés szerinte az lenne, ha a pénzügyi forrásokat próbálnák elvonni az illegális kalózoldalaktól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fecg21 #2
    Marc: +1

    A google-nak nem az a dolga hogy a szerzői jogokat védje, én nem értem hogy miért követelőznek velük szemben. A zene és film ipar képviselőinek tudomásul kellene vennie hogy szar az üzleti modelljük. És csinálhatnak akármit, ha a felhasználó kimondottan torrent fájlokra keres rá, akkor arra keres rá-ez ellen nem nagyon lehet mit tenni. A warez-re meg nem szeretnék itt kitérni, ezerszer kibeszélt téma.
  • Macc #1
    Jo lenne mar, ha a nagy film es zenekiadok vennek a faradsagot, es csinalnanak egy globalis online boltot, ahol egyszeruen megvasarolhato/letoltheto lenne minden. Ha ez mar a kezukben van, akkor kezdjenek el a kalozkodassal foglalkozni. De amig a megfelelo formatumot nem tudom idoben elerni, addig ne csodalkozzanak, ha valaki a kenyelmesebb utat valasztja.