Gyurkity Péter

Valóban kivonul az okostelefonokból a TI

A Texas Instruments a korai pletykáknak megfelelően bejelentette, hogy a mobil szegmens helyett a jövőben a beágyazott megoldásokra koncentrál, így az OMAP chipek többé nem kapnak helyet okostelefonokban és táblákban.

A cég terveiről már szeptember végén felröppentek az első pletykák, akkor azonban a hivatalos csatornákon keresztül még cáfolták a híresztelést. Nem sokkal később felmerült, hogy az Amazon venné meg az OMAP chipeket fejlesztő részleget, ez azonban végül nem következett be, a vezetés pedig bejelentette, hogy leépítésekre kerül sor.

A hivatalos közleményből kiderül, hogy a Texas Instruments a beágyazott fejlesztések kategóriájában véli megtalálni a hosszabb távú növekedés esélyét, szerintük itt a kevésbé kiélezett verseny és a további lehetőségek révén sokkal inkább számíthatnak sikeres szereplésre, mint az okostelefonok vagy táblák szegmensében. A lépés azt jelenti, hogy a jövőben az OMAP chipek ez utóbbi két kategória helyett a beágyazott megoldásokban kapnak majd helyet, legyen szó beépített kijelzőkről, egészségügyi és fitnesztermékekről, a robotikáról, vagy IP-telefonokról.


Az Amazon Kindle Fire-ben egy kétmagos OMAP 4460 dolgozik

Mivel az Amazonnal nem sikerült megállapodniuk, mintegy 1700 dolgozót küldenek el az átszervezés részeként, ettől pedig azt várják, hogy 2013 során nagyjából 450 millió dollárt spórolnak majd meg. A közvetlen kiadások 325 millió dollárt emésztenek majd fel, ennek nagy részét azonban már az első negyedévben magukra vállalják, így a jövő év nagy részében sokkal egészségesebb adatokat mutatnának fel.

A lépés nyilván a legnagyobb riválisoknak kedvez, a Samsung és az nVidia ezzel még nagyobb szeletet haraphatnak ki a mobil chipek szegmenséből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dchard #2
    A TI-nek is az lett a veszte, hogy nem volt integrált rádiója, a Samsung-nak most sincs, az nVIDIA meg túl későn vásárolt be: a 3G-s megoldásaik jövő év elején jönnek ki addigra meg már mindenkinek az LTE kell... Nem tudom az Icerának volt-e LTE portfóliója de úgy rémlik hogy nem.

    Szóval továbbra is Qualcomm egyeduralomnak nézünk elébe.

    Dchard
  • a_n_d_r_e_w #1
    "A lépés nyilván a legnagyobb riválisoknak kedvez, a Samsung és az nVidia ezzel még nagyobb szeletet haraphatnak ki a mobil chipek szegmenséből."

    Kar, hogy a legnagyobb rivalis a Qualcomm es az meg sincs emlitve. Samsung igy is vasarlasra kenyszerul, nem tud eleg Exynost gyartani maganak se (egy-ket kinai hasznal meg exynost), ott nem sok hatasa lesz a TI bukasanak. Amugy nagy kar erte, az OMAPok remek kis szerkezetek voltak :(