78
  • Vol Jin
    #78
    "Mondjuk letöltöd?"

    Hogy kiírja egy DVD-re?

    Meg mondjuk van egy üres laptop és töltsd le vele! Nem fog sikerülni. Ja, a felhasználó berheljen magának autobootos pendrive-t. Biztos egyszerűbb, mint betolni a DVD-t...
  • narumon
    #77
    Ez csupán nézőpont kérdése, ráadásul Ms termékről beszéltünk.Ha van egy szürke lemezed MS felirattal akkor már több mint egy kalózpéldány? Én pl azt sem tudom hol van a régen megvett XP lemez, de a netbookomhoz sem adtak lemezt (optika sincs benne). A játékoknál is ugyanez a helyzet, nekem van egy csomó eredeti játékom lemezen - csak a kód miatt vannak kibontva, de szerintem a lemez még nem is járt a driveban.
    Egyébként száz szónak is egy a vége amit már leírtam - nem a cégek találják ám ki, hogy neked most hirtelen rossz legyen hanem már nem gazdaságos, nem tudnak eleget eladni belőle stb, ezért nem rakják bele a notikba.
    A múltkor volt itt hír, hogy az Optiarc is leáll a DVD írók gyártásával akkor is többen fel voltak itt háborodva, pedig azzal tisztában kell lenni, hogy ha menne az ipar akkor nem álnának le. A többség nem vesz optikát azért alakult ki ez a helyzet. Ennyi.
  • Zombee
    #76
    A telepítő nekem nem is a jogtisztaság igazolásához kell. Tudok is tölteni, van is.
    Az természetesen egyéni szubjektív dolog, hogy egy fizikai hordozón lévő zene, film értékesebb (eredetiről van szó nyilván), a digitálisan megvett csak újabb bitek halmaza, ráadásul semmiben sem különbözik a warez példánytól.
  • Zombee
    #75
    Kell az a DVD... nehogy már torrentoldalakon vadásszak olyan szoftver után, amit megvettem.
    Konkrétan én tölthetek a Dreamspark-ról (ex-MSDN), de nekem jogosultságom van hozzá, sokaknak viszont nincs.
    Attól, hogy páran nem nyúlnak az optikához, sokaknak még kell. A többség még fizikai hordozón vesz játékot, egy 25Gb-os Max Payne 3-at külhonban is sokáig tart néha leszedni Steam-ről, PS3 Store-ból, ott se mindenhol van megabitből a kerítés.
  • narumon
    #74
    Ha megvetted és van COA-d (matricád) akkor az jogtiszta. Ha bármilyen ellenőrzést kapsz (BSA pl) akkor a matricát és esetleg a számlát kell bemutatni. A telepítő lemezzel semmit nem érsz, és annak hiánya sem jelent semmit.
  • narumon
    #73
    Bárhonnan. A boltban ahol vetted ott pl tudnak neked írni egyet. Vagy rendelsz az MS-től egyet (asszem 2500 Ft vagy valami ilyesmi volt 1-2 éve), vagy letöltöd bárhonnan, számtalan oldalon meg lehet találni az image-et.
  • Zoli007
    #72
    Akkor kissé máshogy definiáljuk a dobozos verziót.
  • wraithLord
    #71
    A használati jogot fizeted ki. Hogy honnan szeded le, az a te dolgod. Az MSDN-es érintetlen iso torrentoldalról legális (a torrent amúgy sem egyenlő a kalózkodással), ha van hozzá legális kódod.
  • Zombee
    #70
    Én nem találom a Microsoft-nál. MSDN-es érintetlen iso-t tudom, honnan szerezhetek, de az nem legális forrás.
  • asgh
    #69
    Mondjuk letöltöd?
  • Zombee
    #68
    Matricát fizetem meg, de honnan kapom meg a telepítőkészletet?
  • WoodrowWilson
    #67
    Jól mondja, már nincs külön box és oem verzió, illetve a kettő tulajdonságai némiképp egybeolvadtak, és maradt az oem név, box pedig nincs.
  • narumon
    #66
    Hát ez nálam is így volt csak minden kb 8 évvel korábban :) (80-as évek végén C+4, C64 majd Amiga500 - 90-es évek elején PC floppyval az Amiga mellé,stb,stb)
  • Zoli007
    #65
    Hogy a csudába ne lenne?
  • [HUN]FaTaL
    #64
    Kapsz lemezt, az Officehoz nem jár.
  • [HUN]FaTaL
    #63
    Windows 8-nál már nincs dobozos. Illetve az OEM licencek változtak, átvihető másik gépre.
  • kjhun
    #62
    Igen, jól olvasod 6-7 év. Namost, 80-as évek vége, 90-es évek, akkor volt a TVC, azt nyúztuk vagy 10 évig, jó sok idő elment mire beírtad a programot, vagy a magnókazettáról betölteni, ha jó kedve volt, egy két kölcsönkapott kazettával. A gyári demokazit, meg egy vett kazit betöltötte rendesen. 1990-es évek vége felé 2000-es évek első fele Atari 2600-as klón tv-játék, és sárga kazettás "Nintendo", amúgy kínai piacos tv-játék az is, még ezek is meg vannak, és működnek is. 2005. december, első asztali PC, az akkori jó P4-es kategória, LCD-monitorral, SATA HDD, 128-as VGA, és LCD-je senki másnak nem volt a faluban. Ehhez járt a gép mellé 20in1 memkari olvasó, de vettünk 10 floppyt is. 2005 vége-2006 tavasza között volt modemes betárcsázos net, egy régi P3-ason, amin ECDL-t tanult anyám, azon CD-író nem volt, meg az e-pontokon lévő gépeken se, így maradt a floppy, a net olyan lassú volt, hogy 25MB letöltéséhez kellett 4 óra. Az e-ponokon is talán 1-2Mbit-en osztozott 5-6 gép. Akkoriban még az XP felrakásához kellhetett 6 db floppy, ha valakinek olyan gépe volt, ami nem tudott CD-ről bootolni. Így először DOS-os game-k mentek XP SP2 alatt. Progik floppyn vagy újságmellékletes CD-kről, ismerőstől CD/DVD-n volt beszerezve. (Pl.: HL2, 5cd-n, vagy GTA SA 1DVD-n, ami akkoriban elég terjedelmesnek számított, ne is említsem már a mai 15-20-30GB-os játékokat. Bár akadt már a 90-es évek vége, 2000-es évek első felében is 3-4-6 CD-nyi terjedelemben kiadott játék is.) Akkori játékok is ugyanígy. ADSL még pár évig nem volt technikailag lehetséges még. A vezetékes telefon is a 90-es évek legvége óta van. 2007 tavasza, első digigép 256MB-os XD memkarival, így használatba lehetett venni az olvasót, és adathurcolásra a memkarit. Így a floppyk már nem nagyon kellettek ezután már. Pendrive meg fél évvel később a maga 4GB-jával, és azóta is azt inkább. Ha lenne 50-100-200GB-os optikai lemez DVD-árban, akkor sokkal tovább kitartana az optikai lemezek korszaka, mint így a DVD/BD lemezekkel. És már 7.2TB-ost is legyártottak laborban, CD/DVD-nyi méretben, de nem mostanában, ha jól rémlik. És vidéken sok helyen inkább CD/DVD lemez és memkari/pendrive/okosteló, mint külső HDD/SSD meghajtót használnak inkább. Az előbbieket nem tudod megfertőzni vírussal, ha nem írtál rá olyan fájlt, ami fertőzött, míg utóbbiak könnyen összeszednek mindenféle sz@rt, leginkább aurorun-vírust,pláne ha formáznod kell, akkor buktad az adatokat, ha nem volt róla másolatod. CD/DVD/BD után, inkább külső HDD, és akinek szupergyors netje van, annak már felhő jön már számításba a mostani időkben. Itt vidéken mint az országban nagyon sok helyen még a 20-50-100 MBit-ről csak álmodozhatunk még egy jó darabig.
  • csimmasz
    #61
    Lehet csak az egyes lemaradt a szám elől úgy kb eltalálta.
    Floppy lemezt vagy 5 éve nem használtam előtte is csak valami hdd teszt vagy mihez, bár azt hiszem írtam hozzá egy CD t mert a doboznyi floppy ból elvétve működött egy egy.
  • Zoli007
    #60
    Nekünk egyetemen 3-4 éve még floppyzni kellett Antennákon, mert valami 100 MHz-es Pentium gépen futottak a domborzatanalízis meg a többi program, és nem volt rajta USB. Fogtuk is a fejünket, mert nem nagyon volt már otthon senkinek olvasója. Azok a régi szép idők!
  • cateran
    #59
    "De 5-6-7 évvel ezelőtt, amikor nem volt se net, se pendrive-om, akkor a floppy-kat használtam meg a WinRAR-t kis mennyiségű adat hurcolására."
    Sounds legit...3. vilagbol tetszett jonni? No offense de 7 eve mar mmorpg-k mentek vidaman, 5 eve meg...(mar 10 evvel ezelott is volt netem, igaz, jo kis betarcsazos:D Valamint mar akkor is verciki volt barmi is floppyn. Nem se gazdag, sem pedig gazdag szulok gyermeke nem vagyok, sot annak idejen faluhelyen volt a betarcsazos netem)
  • kvp
    #58
    Nem ujdonsag a dolog. Nekem meg az osoreg 500-as ibm thinkpad-emhez is kulso dvd olvaso volt, pedig az meg a mult evezrendben keszult. (az elso ultraportable gepek voltak, rendes nagyfelbontasu A4-es meretu kijelzovel) A gephez alapbol adtak a kulso floppy es dvd meghajtokat.

    Az egyetlen hosszu ideje valtozatlanul hasznalatban levo hattertar a memoria. Hivhatjak ferrite core memory-nak, eprom-nak, eeprom-nak, flash-nek, de nagyon regota jelen van a gepekben es mindennapi hasznalatra eddig ez bizonyult a legjobbnak.
  • M2 #57
    Én annyit tudok, hogy többé nem adok ki pénzt se optikai meghajtóra, se lemezre.
    Nálam leáldozott...
  • immovable
    #56
    DVD? Jó hogy nem floppy lemezt akar a sok maradi. :)
  • narumon
    #55
    Arról nem is beszélve, hogy egy ideje ha veszel egy OEM windowst ahhoz sem kapsz lemezt, csak egy szép borítékot meg egy regisztrációs számot. Lemezért plusz pénzt kell fizetni ha mindenképpen szeretnél kapni.
  • narumon
    #54
    Csak jó ha tudod, hogy windowsnál a matricát fizeted meg, azt hogy utánna miről és hogyan rakod fel teljesen mindegy, a szomszéd gyerek DVD-jéről is csinálhatsz másolatot egy pendrivera. Nekem egyébként van fent egy Windows7 iso a gépemen, ha kell akkor aktuálisan csinálok róla egy pendrive-os telepítőt és arról rakom fel.
  • Zombee
    #53
    Teljes, nem OEM-et is? Mindenhol csak upgrade-re utaló jeleket látok, nyilván az UpgradeAssistant nem fog segíteni sem OEM, sem teljesértékű Windows beszerzésében. Windows 7-et pedig nem is kínálnak sehogyan sem.
  • [HUN]FaTaL
    #52
    Most ugyannyiért ugyanazt kapod, nagyjából. Kezdenek helyreállni az árak. De még így is sokkal olcsóbb, mint az optika.
  • Molnibalage
    #51
    Még azon az áron is olcsó. 2-3 éve vettem 2x2 TB-os vinyót, azóta gyak. belefér az, hogy minden adatom lehet duplikált, még a filmek és sorozatok is. A legfontosabb dolgok azok, a legeslegfontosabb anyagaimat meg 4 másolatban tárolom. Két vinyó, pendrive és céges gépen.
  • Zombee
    #50
    Másfél éve olcsó volt a vinyó, most ugyanannyiért feleannyit tárhelyet kapsz.
  • [HUN]FaTaL
    #49
    Pl. a Microsoft oldalán.
  • Zombee
    #48
    Winows-t hogy veszel digitálisan?
  • narumon
    #47
    "Az hogy TE nem használtad gyakran az ODD-t az nem az ÉN és nem MÁS dolga. Te! nem használod, MÁS IGEN!"

    Viszont úgy látszik, hogy neked meg kicsit nehéz megérteni, hogy TÖBBEN NEM HASZNÁLJÁK mint IGEN. Azaz lehet, hogy te vagy kisebbségben.
  • narumon
    #46
    "Magáról erről az ODD dologról: kompatibilitás. Kurva sokat számít. A gépemben mai napig van FDD."

    Ha kurva sokat számítana akkor a vevők ilyeneket vennének. Mivel nem veszik ezért nincs értelme lassan a cégeknek belerakni. Ők sem hülyék - ha veszik adják. Én azonban mindig abba futok bele, hogy az optikai helyett legyen inkább könnyebb vagy kisebb vagy bármi, de nem kell bele optika mert felesleges. Mondjuk az én notimban sincs, nem is hiányzott még, az asztaliban ott a BD író, de szerintem idén ha két akármilyen lemez járt benne akár csak olvasási céllal akkor nagyon sokat mondok.
  • AgentKis
    #45
    A probléma kb. 8500 Ft-tól orvosolható annak akinek nagyon kell az optika.
  • [HUN]FaTaL
    #44
    Helyes, az asztali gépemben sincs. Akinek kell, majd vesz USB-s írót. A helyére meg mehet az SSD :)
  • Molnibalage
    #43
    Hát igen. Lehet, hogy van ilyen olcsón is, de egy USB3-as 16 GB-os azért még 10 ropi körül van. Viszont akkor sem használok optikai meghajtót, ha nem kényszerítenek rá...
  • Co1e
    #42
    egyre vékonyabbak lesznek XDDDDDDDDDDDDDDDDDDD és az kit érdekel milyen vékony ?XD
    de amig pl cd-n veszed meg a zeneszámokat vagy filmekete addig megfog maradni ez a piac is ...... ennyi itt a vita vége XD
  • ReTeK
    #41
    Jók ezek az olcsó nagykapacitású pendrájvok, csak mikor használni kell akkor jön rá a dolgozó, hogy jobb lett volna a drágábbat venni akár dupla áron is mert kihullik a haja amíg átvesz egy nagyobb méretű fájlt vagy egyszerűen nem alkalmas hd filmlejátszásra...stb.
  • kjhun
    #40
    Nekem is van FDD a gépben, igaz, már jó ideje nem használtam már. De 5-6-7 évvel ezelőtt, amikor nem volt se net, se pendrive-om, akkor a floppy-kat használtam meg a WinRAR-t kis mennyiségű adat hurcolására. Pl. e-magyarország pont, az ott lévő egyik gépről a hazai gépre letöltött dolgokat cipelni. Pár lemez elég volt, mivel a net se volt gyors még, az FDD-Drive-ról nem is beszélve.

    CD/DVD-lemez, az eltelt ~7 év alatt, 1-2 darab ment tönkre a meglévő lemezek közül. Sőt a leges-legelső megírt CD-m is olvasható és használható még. A húgom itt hagyott pár db írott és eredeti zene cédéit már ne is említsem már. Ha a BluRay nem lenne sokkal drágább, mint a sima DVD5-ös lemez, akkor már mindenki az használná már. Meg BluRay-írót már 20 ezerért kapsz már, míg egy átlagos DVD-írót most 5-6-8 ezerért, de 4-5 éve 10 alatt nem nagyon kaptál még. A márkássabb darabokat ne is említsem már. Pl.: Plextor, ez nem egy olcsó kategória.

    HDD: Én nekem még nem döglött be egy se még, még mindig a gyári Maxtor 160GB-os pörög a gépben újkora óta.

    Pendrive: ~5 éve van egy, pedig már az USB-csatija is letört egyszer már, úgy elintézte az öcsém, de az elektroszakis ismerős forrasztott rá másikat, és még mindig működik. Igaz azóta 1-2 helyen nekem is kellett egy picit forraszgatnom rajta, de jó. A szomszédé 2 év alatt bedöglött a 2GB-os Kingston, az enéym meg 4GB-os Verbatim Store N'GO, ami akkor elég nagy szám volt még, meg ára is volr neki rendesen.

    Élettartam, hát a fene se tudja melyik a jobbik, a Szefmester által írt Cartridge-meghajtó lehet, talán a legtartósabb, meg egy jól megkonstruált HDD. Ha 1000 napot kihúzott üzemidőben, akkor ez, csak akkor használván a HDD-t, amikor adatot írunk/olvasunk róla, és nem több órát megy naponta, akár 10-30 évig is kibírhatja akár azerencsés esetben. Ellenben az SSD/Pendrive/Memkártyákkal azok nem biztos, hogy 10 évnél többet, netán sokkal többet is kibírnak-e. Míg a CD/DVD nem írható felül (kivéve az újraírható lemezek), ha nem került rá veszélyes vírussal fertőzött cucc, akkor gond nélkül használhatod őket, míg a HDD esetén, ha óvatos vagy akkor is. Míg SSD/Memkari/Pendrive esetén, akár az összes adatot is bukhatod egy rondább vírus miatt. Igaz a HDD esetén is, hacsak, nincs meghackelve úgy, ha már vírus nélkül tele van írva, és csak olvashatóként férsz hozzá a rajta lévő adatokhoz. Cartridge esetén is, ha csak egyszer írható, és nem kerül rá nemkívánatos dolog.
  • Yv@n
    #39
    "Mindig mosolygok azokon akik HDD-n meg USB-s kütyükön akarnak hosszú távon nagy mennyiségű adatot tárolni. Ha lenne eszük és értelmesen gondolkoznának akkor vesznek ilyet."
    Így van! Továbbá otthonra a pincébe backup szervert, agregátort, ha áramszünet oly hosszú lenne, hogy a kilowattórás UPS blokkok sem tudják működésben tartani aa pincében dübörgő szerver parkot, és a kertben lévő napelem park nem termel elegendő áramot, mert épp borús az idő. Mit bohóckodik itt a sok suttyó a hdd, vagy pen drive backuppal, franc se érti.

    "Ezt lenne jó ha felfognátok végre. Nem szabad eldobni a lehetőséget hogy használod, és nem kéne örülni annak hogy a legnépszerűbb és nagy mennyiségben elterjedt adattároló eltűnjön."
    Nem tűnik el, továbbra is kapható lesz, mindössze annyi változik, hogy az fog fizetni érte, akinek szüksége van rá, akinek abszolute nem kell az nem ad érte egy kanyi vasat sem.