74
 • cateran
  #74
  Ja, hogy a parancsikon neked application. Ez sokmindent megmagyaraz.
  Meg hat tele lehet fosni az asztalt minden szemettel, ikonnal, mappaval, anyamkinjaval, csak aztan nem kell pampogni, hogy atlathatatlan (Lattam mar olyat, hogy 2 monitornyi mappa, dokumentum, parancsikon volt egymas hegyen-hatan, mert a "hozzaerto" emberke mindent az asztalra rakott, mentett. Nagy elmeny volt....)
 • gforce9
  #73
  "Ha meg valamit indítani akarok akkor windows gomb és elkezdem gépelni ami kell majd enter. Nekem ez vált be"

  Igen, ennek a sebességével nem veszi fel a versenyt az érintőképernyő, touchpad, de ha közepesen gyors az ember a gépelésben és nem kell a betűket keresgetni, akkor már az egérnél is gyorsabb ez.
 • narumon
  #72
  "Nekem tele van ikonokkal az egész asztal, arra találták ki."

  Szerintem meg ezt embere válogatja, én pl rühellem ha az asztal tele van szórva ikonokkal. Nekem pl bal oldalt van egy sor az is leginkább azért mert kidobta oda magát amit telepítettem és nem távolítottam el. Nekem pl az azonnal kellő dolgok (böngésző, TC, stb) az a start menü mellett a tálcán van "dokkolva". Ha meg valamit indítani akarok akkor windows gomb és elkezdem gépelni ami kell majd enter. Nekem ez vált be, win7 így teljesen jó. Majd kipróbálom valamikor a Win8-at is de nem kapkodok vele, mert eddig semmi olyat nem hallottam ami miatt megérné időt pazarolni rá.
 • sanyicks
  #71
  okoska! ha valaki azt mondja valamiről hogy szar, rossz, az nem azt jelenti hogy nem tudja használni, hanem hogy szar, mert xy dolgot nehezebb (értsd tovább tart, többet kell klikkelgetni) elérni, nem áll kézre, stb.

  Az egy óriási baromság hogy az új felületnél többet kell gondolkodni. Éppen azért készült hogy az egyre retardáltabb felhasználónak is jó legyen. De akinek kicsit több esze van, azt hátráltatja a felület (helypazarlás, túlegyszerűsítés miatt 40 kattintásnyira van az addigi alap dolog, és a többi)...
 • mousee
  #70
  Nálam spec úgy néz ki a dolog, hogy a desktop mindig az éppen aktuális napi munkámat tartalmazza. Aztán ha végeztem vele, akkor rendet rakok, elpakolom a megfelelő mappákba (amik nem az asztalon vannak). A programok pedig start menüben/dockon/unity laucheren vannak.

  Így korrekt, átlátható, minden a helyén van :) Valószínűleg nekem ezért nem jön be a csempés windows. Se telefonon, se asztalin. Ízlések és pofonok ugye.
 • ReTeK
  #69
  "...ezt a mostani trendet, hogy senki se akar ikonokat rakni az asztalra"

  Ez még véletlenül sem mai trend, inkább embere válogatja. Van aki szereti ha saroktól sarokig ikonokkal van teleszórva az asztal de vannak akik mindig is rühellték az ikon kavalkádot (win 3.1 óta a lehető legkevesebb ikont pakolom ki) DE függetlenül ettől a win8 nekem bejön, sőt a start menü se érdekel hol van/nincs.
  Harminc euró (most kb. 8600huf) szerintem nem sok egy XP frissítésért.
  Gondolom a fikázók jó része továbbra is Xp-t fognak tolni a zsír új négy magos 16GB memóriával szerelt gépén, mert az az igazi és jó az még újabb 11 évig :-)
 • WoodrowWilson
  #68
  Én mondjuk sose értettem ezt a mostani trendet, hogy senki se akar ikonokat rakni az asztalra, mert inkább a háttérképet akarja bámulni. Ha csinálok valamit a gépen, akkor úgyis eltakarja valami ablak, ha meg nem vagyok előtte, akkor nem nézegetem a háttérképet. Nekem tele van ikonokkal az egész asztal, arra találták ki.
  A 10 perces bootidő xp-nél pedig valóban vicc, nálunk az ezeréves egyetemi gépeken tart addig bejelentkezni az első alkalommal egy adott gépre, mert le kell szedni a profil beállításait a hálózatról, de ha otthoni gép 10 percig bootolna, azonnal dobnám ki az ablakon.
 • gforce9
  #67
  10 perces bootidő xp-nél? Ez röhej, ne haragudj. Ott nagyon el van cseszve valami. Az hogy a win8 most mindent felismer... képzeld egy 3-4 éves konfigon meg a win7 ismer fel mindent. A win8-nál is eljön az idő, hogy driverezni kell. Mint midegyik elődjénél. Időjárást hogy mutatja meg leveleket? Erre vannak appok. Akiknek ez kellett megoldotta, de ez nagyon szűk rétegnek kell. Tökfelesleges, hogy alapból tudja. Nekem nme hiányzik, hogy 70 féle app fusson a gépen egyszerre. Meg animált ikon meg francsetudja. Miért? Azért mert rosszl vagyok ettől az újkori csillivilli baromságtól. Ahol a csillogás az első, nem a funkcionalitás. Az asztalon pedig, hogy tele volt rakva parancsikonnal, az a te bűnöd. Ott is lehet eszköztárakat beüzemelni, vagy egy egyszerű mappaszerkezetben csoportosítani a sűrűn hsznált appokat, ha neked az jön be, de az, hogy valaki telerakja az asztalt ikonokkal, utána meg az oprendszert szidja, hogy átláthatatlan.... nos ez kicsit fura érv. Az asztal is lehet rendezett és a csempék között is lehet káosz.
 • Magiszter
  #66
  "Csak kivancsisagbol kerdem, eddig mifele appokksl volt szetbarmolva az asztalod?"
  Parancsikonokról tetszett hallani? Ha nem mindent a start menüből akartál kitallózni akkor bizony kiraktad őket.

  "Gadgets?"
  Biztos tudtam volna vadászni olyan gadget-et ami a google naptáramból, helyi naptárból hívja le az eseményeket, vagy olyat ami 4 város időjárását mutatja, de a Win8 ezt alapból tudja.

  "Most telepitettel Windowst eloszor az elmult par ev alatt?"
  Windows 7 ugyanazon a gépen a fél laptopot/asztalit nem ismerte fel. Úgy kellett utána még 20 percet tökölni a driverek telepítésével és újraindítgatással.

  "Te inkabb ne is nyulj a gephez....mindenkinek jobb lesz."
  Egy fullra installált XP SP2, nem a kor legerősebb hardverén simán bootolt 10 percig.

  Persze mindent amit most leírtam meg lehetett oldani XP és Win7 alatt is némi berheléssel, de a Win8 ezt alapból tudja. Felteszed és már ott is van. Kényelem szempontjából jeles.

  A személyeskedést pedig tessék mellőzni...
 • cateran
  #65
  "Sőt, kimondottan tetszik hogy nem az asztal van szétbarmolva App-okal"
  Csak kivancsisagbol kerdem, eddig mifele appokksl volt szetbarmolva az asztalod?

  "Így az alkalmazás elindítása nélkül látom a leveleket, az időjárást, a naptár bejegyzéseket."
  Gadgets?

  "Arról nem is beszélek hogy nem kell driverekkel vacakolnom. Feltettem és kész volt. Egyedül a touch pad szoftverét kellett még felraknom a gesztusvezérlés miatt, hogy elérjem a teljes funkcionalitást."
  Most telepitettel Windowst eloszor az elmult par ev alatt?

  "Nekem annó XP volt hogy 10-15 percig bootolt. "
  Te inkabb ne is nyulj a gephez....mindenkinek jobb lesz. Ott olyan szinten lehetett elbarmolva valami, amit szavakkal le sem lehet irni.
 • Magiszter
  #64
  "Ha tehetném elég lenne egy dos promt is ,mert nem kell több."

  Neked nem kell több...
  Nekem kell a naprakész rendszer, a friss driverek, a legújabb szolgáltatások.
  A gépemben lévő 8 giga ramot még egyik program sem tudta mind megenni (kivéve VMware), és a memóriakezelése a Win8-nak kimondottan jó. Volt hogy az alap 1,2 gigát, amit foglal, levitte 520-ra, mert kellett még az egyik App-nak. A rendszer sebessége sem változott meg, minden gördülékeny és gyors. A Metro-t meg már jól belaktam. Minden kézre áll, mindent könnyen elérek. Sőt, kimondottan tetszik hogy nem az asztal van szétbarmolva App-okal, hanem a Metro felületen tudom csoportokba rendezni őket. Így csak akkor kerülnek a szemem elé, amikor szükség van rájuk. A régi start menü egyáltalán nem hiányzik már.
  Az élő csempék pedig kimondottan okos ötletek. Így az alkalmazás elindítása nélkül látom a leveleket, az időjárást, a naptár bejegyzéseket.

  Arról nem is beszélek hogy nem kell driverekkel vacakolnom. Feltettem és kész volt. Egyedül a touch pad szoftverét kellett még felraknom a gesztusvezérlés miatt, hogy elérjem a teljes funkcionalitást.


  Büdös Bohóc:
  "Nálam vagy 3x gyorsabban bootol be, mint annak idején az XP"
  Nekem annó XP volt hogy 10-15 percig bootolt. Meg is lepődtem a Win7-re váltásnál hogy az idő lement 3-4 percre. Majd később javult 1-2-re.
  SSD-re váltásnál pedig 10-15 másodperc kellett az összes tray ikon és gadget betöltéséig. A jelenlegi win8 pedig 7 másodperc alatt "üzemkész".
  Lényegében amennyi idő alatt anno a WinXP felállt, annyi idő alatt win8-ban már félig meg is néztem egy sorozat részt :D

  "igazából eddig csak 2x installáltam újra win7-et"
  Én azért már sokszor. Bár ezek 90%-a az én hibám miatt volt. A maradék 10 meg béta driverek miatt...
 • Büdös Bohóc
  #63
  (igazából eddig csak 2x installáltam újra win7-et amióta megjelent a piacon és használom, abból 1 azért, mert új vinyó lett, a másik meg gépcsere miatt, szóval...)
 • Büdös Bohóc
  #62
  Én is tapasztalatból meséltem, egészségedre, ha nálad megy. Nálam vagy 3x gyosabban bootol be, mint annak idején az XP és kb 2x annyi ideig kibírja reinstall nélkül stabilan.
 • Tunderbird
  #61
  Ekkora hülyeséget még nem olvastam ( de sajnos igen ) .
  Nehogy gyorsabb legyen ? Csak látom már hogy dolgozik a 2 rendszer
  és azt se vettem észre hogy gond lenne a 64bites rendszerrel ,pedig már 2-3 éve nyúzom. Ugyanezt nem mondhatom el a win7-ről amig használtam ,köszönöm a marketing szöveget .
 • Büdös Bohóc
  #60
  Mondjuk az már a te bajod, hogy eddig még nem jöttél rá, hogy nem csak a memória zaba számít, hanem a sebesség. Ha kipróbáltad volna a win7-et rájönnél, hogy nyersz vele. Ráadásul a win xp-ből is a 32 bites ért valamit, a 64-es egy elcseszett szar lett, használhatatlan, inkompatibilitási gondok, stb
 • Tunderbird
  #59
  Nem értem mi ebben a barátságos ?
  Miért alakult ki az emberekben az a hülyeség hogy elfogadnak mind szart amit eléjük tesznek.
  Én maya ,ps és pár cg-s program között kotorászok egész nap a jó(?) kis xp64 alatt és amig tehetem nem cserélem le. Nekem az a 450 mega is sok amit a rendszermemória lefoglal ( a 8gigából ) Win7-nél már 1 giga és win8 -nál feltételezem több.
  Ha tehetném elég lenne egy dos promt is ,mert nem kell több. A maya a ps ,stb ... kinézete nem változik ,az hogy alatta az asztal hogy néz ki az marhára nem izgat és ne a rendszer vigye el az erőforrásomat.
  Szerintem marhára sok 16 giga pár idétlen csempéért ,vagy hogy hívják.
  Jó kis settlers2-nek még elég volt 20mega és az még jobban is nézett ki ,de tudom ez újabb ,meg hűű ,meg háá.
 • item
  #58
  Én a hetesben soha nem használtam,meglehet ez az én hibám és tudatlanságom. Gyakorlatilag az esetek 90%-ban máshogyan értem el a kiszemelt alkalmazásokat. Ettől függetlenül nekem akkor is jobban bejön az új rendszer/funkciók/stílus.

  Rengeteg olyan funkció van a hetesben is amiről nem is tudok,illetve nem is használtam. Erre jó a google a barátom,ha valamit nem tudok és érdekel,majd megkérdezem tőle,vagy egy olyan embertől aki már használta és tudja mi hol van és az mire jó.

  Egyébként a wingombos startmenü felugrást azt tudtam,hogy működik.


 • Kovász
  #57
  "1. Windows gomb --> Metro felület előjön
  2. nem kell sehova sem kattintanom,még a keresőre sem,csak elkezdem gépelni az általam keresett programot vagy funkciót és egyből szűkíti és meg is mutatja azokat. Ez nagyon jó dolog."

  LOL, ez pontosan ugyanígy működik a 7-ben, de még a Vistában is: Win gombra felugrik a start menü, és már lehet is írni a keresőbe, ahol ugyanígy szűkíti a találatokat beírásnál...
 • NEXUS6
  #56
  Én csak annyit tennék hozzá, hogy ez a hidegburkolt felhasználói felület ponthogy a recptklubbos nagyiknak, meg az emtívín felnőtt a mobiljukhuz csak a hüvelykujjukkal hozzáérő ifjúgenerációnak lett kitalálva. Namost ehhez képest pont nekik nem jön be (lásd windózmobil eladások), ahhoz meg hogy normálisan használja valaki minimum középfokú informatikai végzettség kell.

  Szerintem.
 • gforce9
  #55
  Oszt' miért nem alapítasz hitgyülekezetet a win8-nak? A többiek, ha pozitív kritkát fogalmaznak meg, akkor azt normális emberi módon teszik. Te meg simán barom módon. Butább vagy mint egy csempe a tableten....., de nem baj. A célközönség te vagy és ez a lényeg.
 • item
  #54
  A 0-ról is telepíthetem,ha akarom. Ez azért került ennyibe,mert volt egy meglévő eredeti windows 7 licencem. Megkérdezte mit csináljon USB meghajtóra írja ki vagy csináljon belőle ISO-t és utána pörkölje ki DVD-re.
 • item
  #53
  Vagy megnyomnod a win gombot.
 • evetke007
  #52
  Megvenni sehol. Annyiért csak frissíteni lehet a meglévő -jogtiszta- XP(SP3), Vista, Win7 oprendszerekről.
 • [email protected]
  #51
  Régi asztal van, start menü nincs.

  Annyi hogy a metro felületen kezdessz, ha ki akarsz csámpázni a desktopra, akkor rá kell bökj az egérrel egy csempére.
 • dchard
  #50
  Most akkor vissza lehet váltani gyárilag a régi asztalhoz vagy csak matatással lehet ezt elérni?

  Mindenhol egymásnak ellentmondó infók terjednek.

  Dchard
 • item
  #49
 • Magiszter
  #48
  Szűz vinyóra Win8 pro 64bit + irodai program, 3d tervezés fényképszerkesztés és még pár amit használni szoktam. Most az 59Gb-os SSD-m 17,3Gb-ja foglalt.  Szerintem elég barátságos...

  Maga a rendszer pedig teljesen jó. Egyedül az Aero Glass és a Gadget-ek hiányoznak, de egyre kevésbé azok is.
 • item
  #47
  Ja,most hogy mondod, rejtett mappa volt az. Szóval ez nálam 290MB méretű jelenleg.

  Ja és a Windows-old mappát most szedtem le,ott figyelt benne 16GB. Ezután lett meg a cirka 51GB szabad hely a C meghajtón. Jó kis cucc ez a lemezkarbantartó,mondjuk életemben most használtam másodszor..
 • [email protected]
  #46
  Számold hozzá még a ProgramData mappát is.

  Én megszivattam magam azzal, hogy anno 25gigás particiót hagytam winre csak. A user profilomat át kellett junctionnal rámolnom egy másik particióra, jelenleg a C 25gigájából a windows 24G-n terpeszkedik. User profil a D-n van, szóval ez csak és kizárólag a telepített rendszer, naprakészre frissítve. Egy CCCP codec pack, egy java és egy teamspeak3 kliens van telepítve, ami együttesen foglalhat nagyjából 0.5GB területet.

  A probléma csak az, hogy a winupdate üzemszerű működéséhez néha-néha igényeli hogy legyen kb 5GB körüli szabad terület, mert telefossa maga alatt a meghajtót ideiglenes szeméttel, amit a művelet végén ugyan eltávolít, viszont ha lerohad az update, akkor a következő periodikus háttérben futó karbantartásig otthagyja összeszarozva a rendszert 0byte körüli szabad hellyel, szóval ha az ember bármit kezdeni akar vele, akkor trágyázhatja ki kézzel az installer service mocskát.
 • item
  #45
  Igen, a microsoft oldalon 9000Ft ért van mert ugye ők 300-as euroval számolnak ott,de mindig az aktuális árfolyamon váltódik az ára.
 • hurkaur
  #44
  http://windows.microsoft.com/hu-HU/windows/buy
 • Ferrer
  #43
  Hol lehet megvenni 8369 forintért?
 • item
  #42
  Nekem az upgrade előtt a win7 ultimate 64 bit 16GB foglalt.

  A mostani Windows 8 Pro 64 bit pedig 17.2GB ot. (Persze már töltött le frissítést)

  120GB-os SSD / Szabad hely: 51GB

  Szóval: Windows mappa: 17,2GB
  Users mappa: 9,7GB (felhasználó függő)
  Program Files: 260MB (felhasználó,telepített program függő)
  Program Files X86: 38.5GB (felhasználó,telepített program függő)
 • kvp
  #41
  Az uj csempes felulet azoknak jo, akik eddig sem a start menubol halasztak ki a programokat, hanem ki voltak rakva a desktop-ra az ikonok. Ezek reszben programok, reszben dokumentumok, reszben bookmark-ok voltak es csak rajuk kellett kattintani. Nekik tokeletes az uj rendszer. Akik nem ikonokkal teledobalt aszalt hasznaltak idaig, azok majd megszokjak, hogy most ez lett a divat. A rendszer egyebkent azert gyorsabb, mert kevesebb eroforrast igenyel. Gyakorlatilag egy telefonokra optimalizalt grafikus feluletet futtat asztali gepen, ami sokkal kisebb terhelest jelent, mint a regi bonyolult ablakozo megoldasok. (nincsennek atlapolt ablakok, nincsennek felig attetszo retegek, nincs hatterkep, pont annyi van mint a windows 1.0-nal vagy a regi commodore 64-es geos alatt volt) A hasznalhatosagi problemakat viszonylag egyszeru javitani, pl. kirakhatnak 1 ikont a beallitasokhoz (control panel), 1 ikont a kiapcsolashoz (shutdown/reboot) es 1 ikont a programok kezlesehez (applications/start menu). Onnantol nagyjabol mindenki megtalalna mindent.
 • item
  #40
  Köszi,de lassan megszokom már ezt és tényleg nem hiányzik annyira a startmenü. Sőt,ahogy már korábban is írtam,a programok keresése és indítása is egyszerűbb és gyorsabb számomra. Természetesen,aki nem tudja majd megszokni az használhatja az alternatív megoldásokat is.
 • NEXUS6
  #39
  "A Microsoft hazai vezetője, Papp István ügyvezető igazgató az új rendszert nem operációs rendszernek, hanem egyenesen egy olyan eszközrendszernek nevezte, ami képes arra, hogy életre keltse a jövő technológiáját. Kihangsúlyozta, hogy a valódi innovációkat az utóbbi években háttérbe szorította a külcsín és a divat."

  "Elmondása szerint az érintőképernyőkre tervezett rendszer nagyon intuitív, gyorsan megtanulható, mindazonáltal az annak használatától ódzkodó felhasználók bármikor visszatérhetnek a hagyományos Asztalhoz, melyet munka közben ő is előnyben részesít."

  Nos Papp István úgy tűnik őszintén elmondta a véleményét.
 • lordsithlord
  #38
  Nálam úgy, hogy minden szükséges progi rajta van, nem visz el 40 gigát se.
 • flashpointer
  #37
  mennyit foglal a win8? SSD-m van azért kérdezem, régi szép idők visszajöttek mikor ez volt a legfontosabb paramétere egy programnak :D
 • lordsithlord
  #36
  Éppen azért vannak a külsős Start gmb programok, amik ráadásul még ingyenesek is, hogy ne legyen a felhasználóknak hiányérzetük.

  Windows 8 Start gomb

  Én már lassan 3. hónapja használom az Enterprise verziót (90 napos próba verzió, angol, de magyar nyelvű nyelvi csomag rajta figyel) és ezidáig több a pozitívum, mint a negatívum. Vannak fura dolgai, ezt nem is tagadom, de a gépem gyorsabb és stabilabb.
 • item
  #35
  Update:

  Az esetek 10% ban még néha keresem a start gombot,de 90% ban már kezdek hozzászokni a hiányához,sőt azt kell,hogy mondjam,nincs is rá szükségem.
  A következő dolog miatt írom ezt. Kevesebb energiába kerül a billentyűzeten megnyomni a windows gombot és ezzel a metro és az asztal között váltani,mint a bal saorkba húzni az egeret és rákattintani a start gombra,azután pedig a kiválasztott alkalmazásra.

  1. Windows gomb --> Metro felület előjön
  2. nem kell sehova sem kattintanom,még a keresőre sem,csak elkezdem gépelni az általam keresett programot vagy funkciót és egyből szűkíti és meg is mutatja azokat. Ez nagyon jó dolog.

  Ahogy tegnap már írtam,nem tiszta telepítést csináltam,hanem frissítettem és ezek után is elmondhatom,hogy a rendszer gyorsabb,mint a gyári windows 7 Ultimate.

  Pár példa:
  A totalcommander,a chrome,az opera,a firefox,a windows live mail, az új explorer,és az általam használt programok is fürgébben indulnak. Eddig sem volt lassú,de ez így is érzékelhető. A hidegindítástól a bejelentkező képig tartó időről meg ne is beszéljünk.

  Szóval,aki úgy érzi,hogy váltani szeretne,az nyugodtan tegye meg,nem fog csalódni,persze az elején furcsa lesz,de véleményem szerint elég könnyen hozzá lehet szokni.