Napi Online

Uniós szabályt sérthet a közművezeték-adó

A vízvezeték- és csatornahálózat 70-80 százaléka önkormányzati vagy állami tulajdonban van, viszont a hálózatok hosszát nem tartják pontosan nyilván; a kábelszolgáltatók versenyhátrányról beszélnek a költségvetési kiigazítási intézkedések sorában tervezett közművezeték-adó kapcsán. A kábelkommunikációs szövetség elnöke szerint a szakma értetlenül áll az új adó előtt. Szerintük uniós szabályozással is elletétes az új sarc.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) honlapján közzétett dokumentum szerint a villany-, gáz-, víz-, csatorna- és távközlési (telefon, kábeltévé, internet) vezetékek után méterenként 100 forint adót vethető ki a vezetékek tulajdonosaira. Az adóból a helyi önkormányzatok 30 milliárd forint többletbevételre tehetnek szert. A közműtulajdonosokra vonatkozó építményadó helyi adó, ezért annak bevezetéséről és - meghatározott keretek közötti - mértékéről a települési önkormányzat dönt. Az adó kivetése az építményadó esetében már megszokott módon történik. A válaszból az is kiderül, hogy az intézkedést tartósnak szánja a kormány.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ), valamint a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség szerint sem az önkormányzatok, sem a szolgáltatók nem tartják pontosan nyilván a közműhálózatok hosszát. Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke elmondta, az önkormányzatok általában csak a saját tulajdonukban lévő közműhálózatról vezetnek nyilvántartást. Hozzátette, a vízvezeték- és csatornahálózat 70-80 százaléka önkormányzati vagy állami tulajdonban van, és éppen az a törekvés, hogy ezek a közművek magyar tulajdonban maradjanak. Úgy vélte, hogy az új adónem 2013-ban még nem fog beépülni a szolgáltatások árába, de azt követően igen, hiszen a költségeket érvényesíteni kell az árakban. Hozzátette, hogy 2014-ben a közmű szolgáltatások nagy része hatósági áras lesz.

Kéry Ferenc, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség elnöke véleménye szerint a tervezett új adónem ellentétes az uniós szabályozással, versenysemlegességet sért és ellehetetleníti a telekommunikációs szektorban tevékenykedő kis- és közepes vállalkozásokat.

Uniós elvárás, hogy 2020-ig az internetszolgáltatást mindenhol elérhetővé kellene tenni - emlékeztetett a szövetség elnöke. Kifejtette, hogy Magyarországon több száz vagy több ezer kilométer kábelt kellene még beásni ahhoz, hogy az egész országban elérhető legyen az internet, továbbá teljesüljön a minimum 30 megabites sávszélesség és az a követelmény, hogy a lakosság 50 százaléka 100 megabitre fizessen elő. Úgy vélte, hogy ezt a követelményt nem lehet biztosítani kábelszolgáltatók nélkül, a mobil technológia ugyanis országos szinten jelenleg még nem alkalmas erre.

Az elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy az intézkedés versenysemlegességet sért a telekommunikációs szektorban. A műsorterjesztésben a kábelszolgáltatók rendkívül nagy versenyhátrányba kerülnek például a műholdas szolgáltatókkal szemben, amelyeknek semmilyen vezetékük nincs. Bár az egész szakmát sújtja az intézkedés, a kábelszolgáltatók kiemelten érintettek - vélekedett Kéry Ferenc.

A szakmai szövetség elnöke elmondta azt is, hogy "méterre" a szolgáltatók sem tartják nyilván a hálózatukat, tehát ha a bevalláshoz föl kell mérni a kábelhálózat hosszát, akkor az adótétel mellett az adminisztrációt is növelheti a tervezett intézkedés. Kéry Ferenc szerint főleg a kisebb, vidéki szolgáltatókat érinti kedvezőtlenül az új adó, és elsősorban a családi házas övezetekben, vagyis ott, ahol nincs lakótelep. Elmondta azt is, hogy főleg vidéken, a települések belterületén az jellemző, hogy ezek a kis szolgáltatók saját infrastruktúrát építenek ki, vagyis a hálózatok üzemeltetői döntő többségben tulajdonosai is a kábeleknek. Kisebb részben pedig önkormányzatok tulajdonában is vannak hálózatok.

Az iparág szereplőit tömörítő, 180 tagot számláló kábelkommunikációs szövetség elnöke szerint a szakma azért is értetlenül áll az új adó előtt, mert néhány napja zárult le a jelentkezés arra az uniós támogatású pályázatra, amelynek célja, hogy az optikai hálózatok országosan elérhetővé váljanak. A pályázók azonban a beruházás költségvetésének tervezésekor még nem tudhattak erről az új adónemről, ami befolyásolhatja a befektetéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    Eleg szegyen, hogy az EU es az IMF szerint adokat kell kivetni, ami vegso soron kulfoldi zsebekbe vandorol. A kormany ezt probalta cegere kivetni, nem a lakossagot sujtani vele. Szerintem is rosszul tette, mert a Jobbiknak van erre csak megoldasa.
    A Fidesze csak elodazza a bajt. A kamatos kamat ill. hogy mar sokszorta fizettuk vissza az adossagot (persze az MSZP kormany meg vett fel kolcsont, nagyobb kamatra), nameg hogy mar 80% a GDP-hez kepest az allamadossag jelzi, hogy nem lesz jo vege. A kamatspiral letaglozza teljesen a gazdasagot ugy, hogy utana kijelolt kormany lesz, amlyik privatizal mindent (ivovizet, meg a termeszetvedelmi teruleteket is) ugy, mint Gorogorszagban a tursztikai helyeket, szep szigeteket.
    Az EU es az IMF ilyenforman rakja majd helyre a dolgokat, ugy, hogy magyarok tobbsege nemzettelen, csicska mosogato, masodrangu lesz az EU-ban.
  • joghurt3 #1
    De ami még finomabb, hogy pl. Budapesten a víz- és csatorna közmű a fővárosi tulajdonban levő cégeké, míg ezek nagy része kerületi utcák alatt fut. Tehát a kerületek vetnének ki adót a fővárosra.

    A közműtérképet hitelesnek messze nem nevezném, hogy az alapján adót lehessen kivetni. (Ugyebár mindennapos, hogy építkezésnél átvágnak egy kábelt vagy csövet, mert nincs rajta, vagy nem jól szerepel a közműtérképen.)

    Elég szégyen, hogy megint az EU-nak kell helyrerakni az itteni politikusok hülyeségét.