Berta Sándor

Büntetés gyerekek adatainak gyűjtése miatt

A népszerű énekesek rajongói oldalait üzemeltető Artist Arena cég gyermekek személyes adatait és a szokásaikkal kapcsolatos információkat gyűjtött össze. Egymillió dolláros büntetést kellett fizetnie.

Újabb ügyet derített fel az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC). Az Egyesült Államokban a Children's Online Privacy Protection nevű törvény szerint illegális dolognak minősül ha egy személy, szervezet vagy társaság gyerekek adatait szerzi meg. Éppen emiatt került bajba a Warner Brothers leányvállalatának számító Artist Arena is, amely többek között Justin Bieber, Rihanna, Selena Gomez és Demi Lovato hivatalos rajongói portálját üzemelteti.

Az FTC adatai alapján Justin Bieber hivatalos rajongói honlapján százezer olyan fiatal regisztrált, aki még nem érte el a 13 éves kort. Ők - illetve szüleik - mindannyian 99 dolláros éves díjat fizettek be és aligha sejtették, hogy személyes adataik mennyire értékesek az oldalt működtetők számára. A testület megállapította, hogy mind a négy platform esetében történt törvénysértés. Az ügy végül peren kívüli megegyezéssel zárult, az Artist Arena ugyanis vállalta, hogy egymillió dolláros büntetést fizet és törli az összes illegálisan megszerzett személyes adatot, illetve egyéb információt. A megállapodás többi részletét ugyanakkor nem hozták nyilvánosságra.

A Warner 2007-ben szerzett tulajdonrészt a cégben és 2010 decemberben vált annak teljes körű tulajdonosává. A mostani vizsgálat az azóta eltelt időszakot vette górcső alá. Jon Leibowitz, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság első embere kiemelte: a platformok üzemeltetőinek tudniuk kell, hogy még egy Bieber-őrület sem menti fel őket a törvényi kötelezettségeik alól, s nem gyűjthetik össze és tárolhatják el a kiskorúak adatait. A hivatal emellett jelezte, hogy a jogszabály módosításán dolgozik, mert szeretné erősebben védeni a gyerekek jogait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!