Gyurkity Péter

Négymagos telefonok a belépő szinten

A Qualcomm és a MediaTek egyaránt bemutatta a belépő szintre szánt négymagos megoldását, a szoros verseny eredményeként pedig egy év múlva már igencsak kedvező áron juthatunk hozzá az új jövevényekhez.

A Qualcomm hivatalos közleményben jelezte, hogy elkészült a Snapdragon Play sorozat első két tagjával, amelyek négymagos felépítéssel, valamint kedvező árcímkével szolgáltatnak olyan új felállást, amely lehetővé teszi sikeres bemutatkozásukat a belépő szinten. Ezen új chipekkel a cég 200 dollár alatti készülékek piacra dobását teszi lehetővé partnerei, vásárlói számára, miközben a teljesítmény terén jelentős előrelépést érnek el.

A Snapdragon S4 MSM8225Q és MSM8625Q négy ARM Cortex-A5 magra épül, 1 és 1,2 GHz közötti órajeleken, az előző generációhoz tartozó Adreno 203 grafikus vezérlővel kiegészítve. A támogatott technológiák listája hosszú: 1280 x 720 pixel felbontás, 8 megapixeles kamera, Hexagon QDSP5 350 MHz, gpsOne gen7, USB 2.0, LPDDR2 memória, WiFi, Bluetooth 4.0, valamint FM rádió, míg a gyártástechnológia 45 nanométeres. Az MSM8625Q integrált UMTS (GSM, GPRS, EDGE, HSPA), nagyobbik testvére pedig multimode CDMA/UMTS (GSM, GPRS, EDGE, HSPA, 1*Rev.A, 1*EV-DO Rev.A/B) modemmel érkezik. Az első példányok 2013 első negyedévében futnak majd be.

Kínai piaci szereplők arra számítanak, hogy a fenti fejlesztések, valamint a MediaTek által szintén a jövő év elején piacra dobandó MT6588 révén a négymagos megoldások viszonylag gyorsan elterjednek majd a belépő szinten. 2013 második felében már 150 dollár körüli árszintet érhetnek el a különböző riválisok az új négymagos okostelefonoknál, ez azonban az év végére a kiélezett verseny eredményeként egészen 100 dollárig süllyedhet, amely még szélesebb vásárlói rétegek számára nyitná meg a kaput.

Meglátjuk, hogy a kínai piac valóban utat mutat-e majd a többi régiónak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • curse #2
    a 2 magnak se sok ertelme volt eddig se, alig hasznalja valami... nem tudom, minek most mar 4-et beletuszkolni szerencsetlen telefonba.
  • AgentKis #1
    Nem is győznek majd hozzá sz@rabbnál sz@rabb kijelzőket és raktárak mélyén megbúvó, fixfókuszos szemétkamerák seregét, valamint az akár 16 órát is elérő töltés nélküli működési időket "illeszteni"...