Berta Sándor

Változtat a kiegészítők vezérlésén a Firefox

A fejlesztők a Chrome böngészőben alkalmazott megoldást veszik át.

A Mozilla a blogbejegyzésében jelezte, hogy a Manifest v3 nevű új alkalmazásprogramozási felületet (API) integrálja a Firefoxba. A szoftver eredetileg a Chrome böngészőhöz készült, abban 2020 decembere óta használják. Az API-t a Firefoxba az esztendő végéig integrálják és a segítségével a felhasználók jobban vezérelhetik majd a böngészőkiegészítőket.

A Manifest v3 egy olyan szabály- és interfészgyűjtemény, amely a böngészőkiegészítőkhöz alkalmazható. A megoldás Chrome böngészőbe való bevezetése számos vitát váltott ki és sok kritika érte a Google-t is, mivel a funkció korlátoz bizonyos jelenlegi technikákat, elsősorban a reklámblokkolókat.

A Mozilla most azt taglalta, hogy a Manifest v3-ra való átváltás számos javítást fog eredményezni a használt architektúrában is és azok érintik például a háttéroldalt, valamint az alkalmazásprogramozási felület segítségével a szkriptek is újraindíthatók. A szakemberek javítottak a biztonságon is, hogy megakadályozzák például a nem biztonságos hozzáféréseket a tartalomszkriptekhez és a felhasználók lehetőségeket kaptak arra, hogy szabályozzák a kiegészítőkhöz való hozzáféréseket. A Mozilla ugyanakkor hangsúlyozta, hogy továbbra is együtt dolgozik a Webrequest API-t alkalmazó tartalomblokkolókkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!