Gyurkity Péter

Firefox OS - immár okostelefonon

Megjelent az első olyan videó, amely a Mozilla mobil operációs rendszerét immár megfelelő eszközön mutatja, mégpedig működés közben. A megjelenés jövőre várható, az első körben a belépő szintre koncentrálnak.

A Mozilla tavaly határozta el, hogy beszáll a mobil platformok versenyébe, hogy lépést tartson a többiekkel, és kihasználja a táblák és okostelefonok terjedése által kínált előnyöket. Saját fejlesztése eredetileg Boot to Gecko (B2G) néven látott napvilágot, ez azonban Firefox OS-re módosult, hogy a jól ismert márkára támaszkodjanak, illetve jelezzék, hogy a böngésző központi szerepet tölt be az operációs rendszeren belül.

A most közzétett videóban a szoftvert működés közben láthatjuk, mégpedig a kínai ZTE egy fejlesztői készülékén. Látható a kezelőfelület, annak működése, a híváslista és a tárcsázás, a Firefox böngésző futtatása, a virtuális billentyűzet, a kamera, a galéria, valamint a Marketplace app, amely itt is a különböző appok felkutatására és telepítésére szolgál. Jól kivehető, hogy a rendszer több helyen lassan, némi késlekedéssel reagál, ezt azonban azzal magyarázzák, hogy korai előzetesről, eleve belépő szintű okostelefonokra szánt megoldásról van szó, így ez várható volt.


A Firefox OS különlegessége, hogy minden a HTML5-re és a Web API-kra épül, az egyes appok is webes technológiát használnak, és a böngészőn keresztül jelenítik meg magukat. Ezen webes API-kat alkalmazzák a hardveres komponensek, a kamera, a Bluetooth, az USB és az NFC kiaknázására, a végleges változatokat pedig eljuttatják majd a W3C-hez, hogy szabványosítsák azokat. A HTML5 mellett a Javascript és a CSS is kiemelt szerepet tölt majd be a fejlesztők munkájában, ezzel pedig elkerülik a platform-specifikus API-k használatának szükségességét. Több gyártó jelezte, hogy érdeklődik a megoldás iránt, ám az első készülékek még váratnak magukra.

A szoftver tesztelése július óta zajlik a különböző asztali gépeken, az előzetes Windows, Mac OS és Linux alatt egyaránt elérhető. A tervek szerint az első mobil eszközök a jövő év elején bukkannak majd fel, elsőként Brazíliában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tommygiant #11
    Talán azért, mert a Firefox OS egy okostelefonokra és táblagépekre fejlesztett OS, ezért desktop OS-eken emulálni kell.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Firefox_OS
  • hungi #10
    Talán azért támogatják, mert félnek az Androiddal kapcsolatos szabadalmi perektől. B tervnek egész jó lehet, bár azért én szeretném látni egy quad core 720p-s kijelzővel szerelt gépen is ;)
  • Inquisitor #9
    Ja, azért új, mert ez már Firefox OS és nem B2G? :D
  • Inquisitor #8
    "Megjelent az első olyan videó, amely a Mozilla mobil operációs rendszerét immár mobil eszközön mutatja."

    Hát akkor én vagy meghülyültem, vagy idő utazó vagyok, mert már láttam valamikor tavasszal ilyen videót. :D Azon a rendezvényen készült ahol pl. a ZTE mutogatta a Mimosa X (Grand X) telefont ...

    Skinelt android? Az android egy butított linux, ez meg egy kevésbé butított linux. Nincs semmi gond, amelyik jobban beválik az marad piacon a másik megy levesbe. vagy az is lehet mindkettő életképes. Viszont gyanúsan sok telefonos cég (is) beállt a támogatók közé.
  • MacropusRufus #7
    "A szoftver tesztelése július óta zajlik a különböző asztali gépeken, az előzetes Windows, Mac OS és Linux alatt egyaránt elérhető. A tervek szerint az első mobil eszközök a jövő év elején bukkannak majd fel, elsőként Brazíliában."

    ha ez egy OS akkor miért is kell nekem egy másik OS ahhoz, hogy ezt teszteljem? :o

  • Andr0 #6
    A mozilla alapítványt (legalábbis maga a Firefox böngésző miatt) a Google elég sok pénzzel támogatja...
  • kakamatyi123 #5
    Helyette fuggenek a mozillatol:)
    Android forkkal is ugyanugy fuggetlenedhetnek a google-tol, szoval ez nem erv...
  • Cat #4
    Cégeknek, telefonszolgáltatóknak. Minimális erőfeszítéssel függetlenek lehetnek a Googletől, ha akarnak.
  • smv #3
    Jé egy skinelt de legalább szaggatós fajta android
  • Mr. Perfect #2
    Ebbe most mi a jó? Ki a fenének kell még egy ugyanolyan op. rendszer? Ki fogja ezt választani amikor ott az android? Az MS legalább újat alkotott a windows 8-al. Az igazi alternatíva még ha nekem pl. nem is jön be.